Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που χαρακτηρίζει σεισμόπληκτες τις περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου

 

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, που οριοθετεί ως σεισμόπληκτες τις περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και περιγράφει τη διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, που έπληξε τις περιοχές, που οριοθετούνται με την παρούσα απόφαση, αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε), στην οποία οι σεισμόπληκτοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών.

Για την ανακατασκευή των κτιρίων θα χορηγηθούν 1000 ευρώ ανά τ.μ. για τις κατοικίες . Με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, καθορίζονται, ως δυσπρόσιτες οι περιοχές, που βρίσκονται τα πληγέντα κτήρια, και στις οποίες ανακατασκευάζονται τα νέα κτήρια, εφόσον δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό η προσκόμιση των υλικών και των μηχανημάτων για την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών. Στις περιοχές αυτές δίνεται προσαύξηση 20% στις τιμές της στεγαστικής συνδρομής.

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χίου συνεργάστηκε στενά με την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση της 30ης Οκτωβρίου 2020 και, κατόπιν, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5293Β’/1-12-2020 η αριθμ. Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./26169/Α325 με τίτλο «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Κλιμάκια μηχανικών της ΔΑΕΦΚ συνεχίζουν τους ελέγχους στις κοινότητες του Δήμου Χίου. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν προσεχώς, καθώς και να συνταχθούν οι φάκελοι των πληγέντων, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες των αποζημιώσεων.

ΦΕΚ 5293 ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.