Δημοσιογραφική Αντικειμενικότητα… και Πολιτικές Σκοπιμότητες

Δεν ξέρω πώς αλλά όταν βλέπω στην περιρρέουσα εξελισσόμενη ατμόσφαιρα γύρω από τον χώρο των ΜΜΕ και ειδικότερα της δημοσιογραφίας η οποία πολλές φορές μεταπηδά στην κεντρική πολιτική σκηνή και αναγκάζεται να λέει ” Ένα καντάρι ψέματα και να τα ανακατεύει με τα πίτουρα στο τέλος τον τρώνε οι κότες”!

Όταν ένας απλός δημοσιογράφος που δεν έχει προβληθεί στο χώρο της δημοσιογραφίας και προσπαθεί με παντοίους τρόπους να ανέλθει στην πολιτική σκηνή και μετά βαϊων και κλάδων από πολλές αποτυχίες στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση στο τέλος ένας αρχηγός του δίνει την πρόσβαση να γίνει βουλευτής και γίνεται… και για να ευχαριστήσει τον αρχηγό του ξαμολάει ψευδείς ειδήσεις για να θίξει ίσως έναν  προβεβλημένο… ίσως και τον καλύτερο δημοσιογράφο που άρχει στην ειδησεογραφία …..και λέει όπως έλεγαν οι παλιοί φιλόσοφοι και θυμόσοφοι ” ένα καντάρι ψέματα ” και ανακατεύετε με τα πίτουρα τότε τον τρώνε οι κότες!
Βέβαια στους διάφορους ομίλους ΜΜΕ επικρατεί ίσως εκ μέρους των επιχειρηματιών η λεγόμενη “Λογοκρισία” που επιβάλλουν πολλές φορές πολιτικές κατευθύνσεις και σκοπιμότητες με αποτέλεσμα να αναγκάζονται ορισμένα εξαφτέριγα παπαγαλάκια δίχως προσωπικότητα και υπευθυνότητα να γίνονται βασιλικότεροι του Βασιλέως και να σπέρνουν ψέματα για να γίνουν αρεστοί!
Το είδαμε αυτές τις μέρες αυτό από τον εκ Κατερίνης ορμώμενο Χρηστάκη μας, με τον χειρότερο τρόπο να εξαπολύει μύδρους ψευδών ειδήσεων για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι για να προβληθεί συνέντευξη του Πρωθυπουργού ….. ίσως υπάρχει μεγάλη ζηλοφθονία έναντι του πετυχημένου δημοσιογράφου ή ήθελε να συκοφαντήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ειδικότερα τα τελευταία χρόνια παρ όλες τις δύσκολες καταστάσεις με φουρτούνες και καταιγίδες και πανδημίες κατορθώνει να κυβερνά το καράβι … για να γίνει αρεστός στο κόμμα του και το χαμογελαστό αγόρι.
Δυστυχώς βλέπω ότι παντού υπεισέρχεται ο κομματικός δάκτυλος και μηχανισμός και δεν μπορείς πολλές φορές να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα με τον τρόπο που σερβίρεται και προβάλλεται!
Δεν υπάρχει χειρότερο από την Λογοκρισία στον προφορικό λόγο ή το γραφτό άρθρο ή κείμενο ή σύγγραμμα και να αλλοιώνεται η αλήθεια και η ουσία ενός άρθρου!
Το ψεύδος θα ρθεί η ώρα που θα αποκαλυφθεί και θα λάμψει η αλήθεια!
Γι’ αυτό όσα καντάρια ψέματα και να λέει κάποιος και ανακατεύετε με τα πίτουρα στο τέλος θα τον φάνε οι κότες!
Και επειδή αναφέρθηκα στο καντάρι να κάνω μια μικρή αναδρομή στην δεκαετία του 1950 και να αναλύσω τί εστί καντάρι για τα νέα παιδιά που σίγουρα δεν γνωρίζουν .. είναι μέτρο βάρους και καταργήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1959 όπως όλα τα παλαιά μέτρα και σταθμά , αλλά η χρήση  ορισμένων  απ’αυτά διατηρήθηκε έως την δεκαετία του 1990 ειδικότερα στις συσκευασίες εμφιάλωσης του ούζου και του τσίπουρου με  τα φιαλάκια των 80 γρ. το λεγόμενο “εικοσιπενταράκι ” με τα 160 γρ.” πενηνταράκι “, με τα 320 γρ. ” εκατοσταράκι”και τα 640γρ.  ” μισοκάρικο”.
Από τότε σταδιακά καθιερώθηκαν οι νέες μονάδες μετρήσεως και βάρους!
Το ένα καντάρι: ίσον 44 οκάδες ίσον 56,408 κιλά. Μία οκά ίσον 400 δράμια ίσον 1280 γραμμάρια και Ένα δράμι ίσον 3,2 γραμμάρια!
Τώρα τί το ήθελα να ανακατέψω τα δράμια με τα γραμμάρια ψιλά γράμματα για την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα που δυστυχώς μας πουλάνε και μας αγοράζουν και με το κιλό και με το καντάρι και μας αραδιάζουν όχι ένα αλλά χιλιάδες καντάρια ψέματα που στο τέλος όταν ανακατευτούν με τα πίτουρα τα τρώνε και οι κότες!
Βέβαια δεν υπάρχουν μόνο οι κότες αλλά και οι ξύπνιοι πετεινοί ή κοκόρια που μας ξυπνούν κάθε πρωί και διαλαλούν ότι ξημέρωσε και να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο της μουροχαυλοσύνης!
Καλημέρα Ελλάδα Καλημέρα Χίος
με Αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον!
Χίος 11 Δεκεμβρίου 2020 
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.