Δημοτική Αρχή: Κόστος η υγεία των κατοίκων του Βροντάδου

Στη συνεδρίαση της 13ης-12-2018 του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου συζητήθηκε το θέμα της Πηγής Ράκτη, που είχε θέσει με αίτημά της η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου.

Παραβρέθηκαν ως εκπρόσωποί της η Κλαίρη Κωστάλα και ο Φραγκούλης Κυλαδίτης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ δεν παρευρέθηκε, παρόλο που η παρουσία του θα ήταν καταλυτική ως προς την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων.

Προτάσσοντας το ιστορικό του θέματος, υπογραμμίσαμε το από 20-9-2018 έγγραφο αίτημά μας για ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΧ και το οποίο δεν απαντήθηκε, παρά μόνο τηλεφωνικά και μη ολοκληρωμένα στις 2-10-2018 και με δική μας πρωτοβουλία.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το αίτημά μας –που αποτελούσε και αποτελεί και αίτημα των περιοίκων της πηγής- για τοποθέτηση συστήματος απολύμανσης του νερού της με υπεριώδη ακτινοβολία (UV), για το οποίο ο πρόεδρος του φορέα ύδρευσης υποστήριζε ότι το κόστος του είναι υψηλό. Παρουσιάσαμε κωδικούς του προϋπολογισμού 2019 της ΔΕΥΑΝΧ από τους οποίους μόνο αυτό δεν προκύπτει.

Την πλήρη αντίφαση Προέδρου ΔΕΥΑΝΧ και Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου ήρθε να επιβεβαιώσει ο ισχυρισμός του δευτέρου ότι υπάρχει ήδη σύστημα απολύμανσης (UV), αλλά δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ.

Ως ΛΑ.Σ. δε δεχόμαστε την εξίσωση της αξίας της ανθρώπινης ζωής με όποιο κόστος μπορεί να έχει η εξασφάλιση του φυσικού αγαθού που λέγεται νερό.

Συνεπώς καταδικάζουμε κάθε μορφή ασυνεννοησίας μεταξύ πολιτικών προσώπων, ακόμη και ακούσιας.

Σχετικά με τα αιτήματά μας για καθαρισμό του εσωτερικού της δεξαμενής της πηγής, της επισκευής του εξωτερικού μέρους αυτής και του περιβάλλοντος χώρου, δεν έγινε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα, παρά την παρέλευση τριών μηνών από τότε.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας δεσμεύτηκε να τεθούν μεταξύ άλλων στην απόφαση πού θα λαμβανόταν.

Κάναμε γνωστό στο Τοπικό Συμβούλιο ότι όσον αφορά τα εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις και και τους σχεδιασμούς της ΔΕΥΑΧ για το μέλλον της Πηγής Ράκτη και τη δυνατότητα υδροδότησης των περιοίκων, ότι η παρεχόμενη ποσότητα νερού είναι κατά πολύ μικρότερη από εκείνη της Πηγής Κλειδούς, άρα χρειάζεται ανάλογη καταναλωτική διαχείριση, που δεν επιτρέπει έστω και κατά διάνοια την μεταφορά του νερού στο δρόμο, προκειμένου να μην εξαντληθεί από υπερκατανάλωση (γέμισμα πολλών δοχείων ή ντεπόζιτων με λάστιχο).

Θέσαμε προς συζήτηση την καλλιέργεια της πηγής ως προς τη μέτρηση της πηγαίας παροχής, τον τακτικό καθαρισμό της δεξαμενής, πράγμα που ως τώρα δεν έχουμε δει, τις δειγματοληψίες για μικροβιολογικές & χημικές εξετάσεις, με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να προστατευτεί από επιφανειακές ρυπάνσεις, πράγματα για τα οποία συμφώνησαν οι παρόντες σύμβουλοι.

Επαναλάβαμε προς κάθε κατεύθυνση τη θέση μας για το νερό πού αποτελεί φυσικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος, στο οποίο πρέπει να έχει δωρεάν πρόσβαση ο λαός και το αναφαίρετο δικαίωμα όλων να λαβαίνουν ποιοτικό νερό με φροντίδα της εκάστοτε δημοτικής Αρχής και του υφιστάμενου φορέα ύδρευσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.