Διάγγελμα Μητσοτάκη: 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια άνεργους – Έρχεται μεγάλη ύφεση το 2020

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε διάγγελμα στους πολίτες, για την πανδημία του κορωνοϊού, τα νέα μέτρα αλλά και την προοπτική για την άρση των περιορισμών σε βάθος χρόνου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος αλλά και η πανδημία φαίνεται να υποχωρεί, αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. «Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα», πρόσθεσε. Για την σταδιακή άρση των μέτρων, είπε ότι «στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα. Οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται. Και οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης».

Όπως είπε όμως, όλα αυτά «θα πρέπει να γίνουν με σύνεση» και «με νέες συνήθειες». Αναφερόμενος στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είπε ότι «σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες». Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως θα προστεθούν ακόμα εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε η Ελλάδα να προσεγγίσει γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ίδιος ανακοίνωσε και ένα νέο επίδομα, καθώς οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι στην Ελλάδα θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ. Γενικά για τα οικονομικά μέτρα, είπε ότι η κυβέρνηση διαθέτει περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και εξασφαλίζει επιπλέον δέκα δισ. ευρώ ρευστότητας και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Ήδη, 750.000 εργαζόμενοι εισπράττουν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Σχεδόν 200.000 άνεργοι πήραν παράταση στο επίδομα τους. Σε παραπάνω από 500.000 επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Και 85.000 επιστήμονες δήλωσαν συμμετοχή σε προγράμματα αμειβόμενης τηλεκατάρτισης». Ωστόσο προειδοποίησε ότι η οικονομική ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη, αλλά ακόμα μεγαλύτερη «μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021». Κλείνοντας, επανέλαβε το μήνυμα της κυβέρνησης πως αυτό θα είναι διαφορετικό εξαιτίας της πανδημικής κρίσης:

«Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης. Αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας. Και, δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών. Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο». «Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές.

Γιατί μια κλωστή χωρίζει τη νίκη απ’ την καταστροφή: Αν δεν τηρήσουμε μέχρι τέλους τις συμβουλές των ειδικών, μπορεί να διαλύσουμε όσα πετύχαμε» ανέφερε χθες στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.