Διάλεξη από τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος “Thomas Jefferson Foundation” κ. Andrew O’ Shaughnessy στην Βιβλιοθήκη “Κοραής”

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου το πρωί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Thomas Jefferson Foundation κ. Andrew O’ Shaughnessy με θέμα τη θεμελίωση της Δημοκρατίας και τις επιστολές που έχουν ανταλλάξει ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Thomas Jefferson. Αρκετές επιστολές από αυτές βρίσκονται στην κατοχή της Βιβλιοθήκης “Κοραής”,  τις οποίες κατά καιρούς ζητούν να δουν από κοντά πολλοί Αμερικανοί που ταξιδεύουν στην Χίο για τον σκοπό αυτό.  Ο κος  Andrew O’ Shaughnessy είναι επικεφαλής μιας τέτοιας ομάδας 26 επιστημόνων που επισκέπτονται το Νησί μας αυτές τις ημέρες για αυτό τον σκοπό.

Ο Τόμας Τζέφερσον (Thomas Jefferson, 13 Απριλίου 1743 – 4 Ιουλίου 1826) ήταν ο τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (1801-1809) και ο κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Γεννήθηκε στην πολιτεία της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ το 1743.

Ελληνομαθής, ορθολογιστής και υπέρμαχος του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, συνέταξε την περίφημη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και ήταν θαυμαστής της Γαλλικής Επανάστασης. Έγινε υπουργός των Εξωτερικών ύστερα από την επιστροφή του από το Παρίσι το 1789, με την κυβέρνηση του Τζορτζ Ουάσιγκτον, και διετέλεσε Πρόεδρος των ΗΠΑ για δύο συνεχόμενες θητείες. Αργότερα ίδρυσε το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Απεβίωσε στις 4 Ιουλίου του 1826 στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.