Διακλαδική άσκηση ΓΕΕΘΑ “Παρμενίων 2021” – Στην Χίο ξανά η τελική φάση μετά από αρκετά χρόνια

Η στρατιωτική άσκηση “Παρμενίων” αποτελεί την μεγαλύτερη στην χώρα μας και διεξάγεται για πάνω από 25 χρόνια. Πρόκειται για άσκηση μεγάλης κλίμακας, η οποία σχεδιάζεται και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων.

Πήρε το όνομα της από τον Παρμενίων, τον άλλοτε στρατηγό της Μακεδονίας και έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Φίλιππου Β’ και του Μ. Αλεξάνδρου.

Πραγματοποιείται σε όλο τον Ελλαδικό χώρο κατά τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου. Φέτος η τελική της φάση θα γίνει στον Έβρο, όπως  πάντοτε, αλλά και στην Χίο. Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες μονάδες, συμμετέχουν και φορείς του Πολιτικού Τομέα.

 

ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021: Οι σκοποί της άσκησης

Κύριοι σκοποί της άσκησης είναι:

  • Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης, από τις διεθνείς εξελίξεις, απειλής, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας.
  • Η διατήρηση και  προαγωγή της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στο ενοποιημένο πεδίο της μάχης.
  • Η εφαρμογή του συστήματος χειρισμού κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
  • Η δοκιμή συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των φορέων του πολιτικού τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.
  • Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου, καθώς και στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.

Κάθε χρόνο σχεδιάζονται και εκτελούνται διαφορετικά σενάρια επιχειρήσεων.

ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021: Η Αρχική Ενημέρωση – Οι σκοποί της άσκησης

Την αρχική  ενημέρωση παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ιπτάμενο) Γεώργιο Μπλιούμη, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ.

ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ: Σχεδίαση – Διεύθυνση

Η διάρκεια της άσκησης φέτος θα είναι από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2021 σε ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Κατά την Αρχική Ενημέρωση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε κατευθύνσεις για την ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή της Άσκησης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα συμπεράσματα από τις καταστάσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2020 – 2021, στα διδάγματα προηγούμενων ασκήσεων, στην αντιμετώπιση ρεαλιστικών προσχεδιασμένων και μη επεισοδίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, με ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις λεπτομέρειες οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση της ανατιθέμενης αποστολής.

Στην άσκηση, που διεξάγεται σε ρεαλιστική και 24ώρη βάση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τους υπό αυτές Σχηματισμούς και Μονάδες συμμετέχουν, σε όση έκταση απαιτείται, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και φορείς του Πολιτικού Τομέα.

Όπως χαρακτηριστικά  ανακοινώθηκε από την 96 ΑΔΤΕ

“Σας ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου 2021 θα διεξαχθεί στην περιοχή της ΒΟΛΙΣΣΟΥ (ακτή Μανάγρου) η τελική φάση της Εθνικής Διακλαδικής Ασκήσεως ¨ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021¨. Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης δραστηριότητας καθώς και τις απογευματινές- βραδινές ώρες της προηγούμενης, θα υφίσταται περιορισμοί κινήσεων στην εν λόγω περιοχή, καθώς και ελεγχόμενη πρόσβαση στον χώρο, για λόγους ασφάλειας και λόγω περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Η άσκηση, για τους παραπάνω λόγους, δεν είναι ανοιχτή για παρακολούθηση στο κοινό.”

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου πετούσαν πάνω από την πόλη της Χίου και για περίπου 15 λεπτά, αρκετά F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας στα πλαίσια της άσκησης αλλά και γιατί γίνονταν εκείνη την ώρα κάποιες παραβιάσεις από τους Τούρκους στην ευρύτερη περιοχή του Βορειοανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.