Διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό από τη ΔΙΠΕ Χίου

Η ΔΙΠΕ Χίου προχωράει στην έκδοση Διεθνούς, ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού περιοδικού, ανοιχτής πρόσβασης με τίτλο: Εκπαιδευτικές Διαδρομές (Educational Routes). Ειδικότερα, το ανωτέρω διεθνές εκπαιδευτικό περιοδικό, πέρασε με άριστα τον πήχη των εξόχως υψηλών προαπαιτούμενων (ακαδημαϊκών και όχι μόνο) και θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Παρέχεται δωρεάν τόσο για τους απλούς αναγνώστες του, όσο και τους συγγραφείς.

Ήδη, δημοσιεύτηκε πρόσκληση προς συγγραφείς για υποβολή άρθρων, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στο site του περιοδικού: ( Εκπαιδευτικές Διαδρομές (ekt.gr), όπως και σε αυτό της ΔΙΠΕ Χίου (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου (sch.gr).

Ενδεικτικά, κάποια από τα 26 επιστημονικά πεδία που διαπραγματεύεται το περιοδικό: Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτική Ψυχολογία, Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Ψυχολογία Ατομικών Διαφορών, Εκπαίδευση και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Καινοτόμες πρακτικές στη διδακτική των γνωστικών αντικειμένων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Τέχνη και Εκπαίδευση, Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε., Εκπαιδευτική Ρομποτική, Εκπαιδευτική έρευνα, Διαχείριση Σχολικής Τάξης, Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση και Ανθρώπινο Κεφάλαιο.

Η ΔΙΠΕ Χίου είναι η πρώτη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της χώρας που πετυχαίνει τον φιλόδοξο και τόσο δύσκολο αυτό στόχο. Το εγχείρημα, αγκάλιασε η ακαδημαϊκή κοινότητα (εγχώρια και διεθνής), συγκεκριμένα 196 επίλεκτοι ακαδημαϊκοί, ειδικοί στη θεματολογία του περιοδικού μας, από 16 Πανεπιστήμια τιμούν το περιοδικό μας ως μέλη της επιστημονικής του επιτροπής.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά από τη συνεργασία αυτή, μια και εκτός της εγγυημένης ποιοτικά παραγωγής γνώσης στα πολυποίκιλα εκπαιδευτικά ζητήματα που διαπραγματεύεται το περιοδικό, είναι συνεργάτες μας πλέον και σε μια σειρά projects που ήδη σχεδιάζει η Διεύθυνσή μας, όπως επιμορφωτικά προγράμματα για το ανθρώπινο δυναμικό μας και τους γονείς των μαθητών μας, μαθητικό φεστιβάλ, μαθητικό διαγωνισμό, μαθητικό συνέδριο, εκπαιδευτικές έρευνες, σχεδιασμός και υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τους εκπαιδευτικούς μας.

Αποδέκτες του εν λόγω project είναι κάθε εκπαιδευτικός και μέλος ΕΕΠ/ΕΒΠ και των 2 βαθμίδων, κάθε ακαδημαϊκός δάσκαλος, κάθε γονιός που ενδιαφέρεται να ενημερώνεται έγκυρα για θεμελιώδη ζητήματα της προσωπικότητας και εν γένει ανάπτυξης του παιδιού του, κάθε φοιτητής, κάθε ερευνητής της εκπαίδευσης .

Θεωρούμε αυτονόητο ότι η εκπαιδευτική μας κοινότητα οφείλει να είναι οιονεί κοινότητα μάθησης, κάθε σχολική μας μονάδα στην πόλη και τα χωριά μας να ανοιχτεί στην κοινωνία, να μετασχηματιστεί σε κυψέλη γνώσης, σε εργαστήρι απόκτησης των θεμελιωδών δεξιοτήτων και κυρίως ΑΞΙΩΝ για τους μαθητές μας..

Κάτι τέτοιο, ασφαλώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν εκλείπουν από την επαγγελματική agenda το όραμα, ο ενδελεχής σχεδιασμός, η θέληση και κυριαρχούν διαχειριστικού τύπου περιοριστικές προσεγγίσεις της «κανονικότητας»…

Για το στοίχημα αυτό, η ΔΙΠΕ Χίου πιστεύει ακράδαντα ότι η εκπαιδευτική μας κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, Φορείς), έχει μόνο ΜΙΑ επιλογή: Να το κερδίσει, υπερνικώντας κάθε πεπαλαιωμένη νόρμα, κάθε παγιωμένη αναχρονιστική αντίληψη, ανεξαρτήτως μόχθου και κόστους…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.