Διεθνή ΜΜΕ: Συντριπτική ήττα για Τσίπρα

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις εξελίξεις στην Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως στην προκήρυξη των εκλογών και τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές μετά την ήττα τις απώλειες στις ευρωεκλογές», αναφέρει ο «Independent» σε αναλυτικό ρεπορτάζ του.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εθνικές εκλογές μετά την ήττα του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές», είναι ο τίτλος του Associated Press.

Ίδιος είναι ο τίτλος και του αμερικανικού περιοδικού «Politico», το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζει την ήττα «συντριπτική».

«Τα οικονομικά ζητήματα έπαιξαν μείζονα ρόλο στις εκλογές», σχολιάζει το Politico εξηγώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε προεκλογικά «φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων». Το αμερικανικό περιοδικό αναφέρεται επίσης στην άποψη που διατυπώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είδε χθες τις επιπτώσεις της Συμφωνίας τον Πρεσπών, προσθέτοντας μάλιστα το tweet του Πάνου Καμμένου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτόνησε με τις Πρέσπες».

Στη Γερμανία, η «Suddeutsche Zeitung» σχολιάζει ότι «η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο νικητής των ευρωεκλογών στην Ελλάδα». «Μόλις λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε τις εκλογές δημοψήφισμα για το μέλλον της κυβέρνησής του. Σε περίπτωση που οι πολίτες δεν θα του εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους στην κάλπη τότε “όλα είναι ανοιχτά”, τόνιζε ο Αλέξης Τσίπρας, σαν να ανακοίνωνε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, πολύ πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διεξαγωγής τους στις 20 Οκτωβρίου», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

«Το κόμμα του Τσίπρα ηττήθηκε στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός παραδόθηκε: “Πρόωρες εκλογές”» είναι ο τίτλος της ιταλικής «La Stampa», ενώ στη «συντριπτική ήττα» του Αλέξη Τσίπρα και τις πρόωρες εκλογές εστιάζει και το France 24.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη αναφερθεί σε δημοσιεύματά τους στο μεγάλο ενδεχόμενο της προκήρυξης εκλογών πολύ νωρίτερα από τον Οκτώβριο, εάν το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για την κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών ήταν και το πρακτορείο Reuters, το οποίο μάλιστα επικαλείται πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομοίως και το Bloomberg άφηνε χθες το απόγευμα ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο.

«Τα exit polls δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη ήττα από τον Ιανουάριο του 2015», σχολίαζε το Bloomberg, το οποίο εκτίμησε ότι η διαφορά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα.

«Η διαφορά των 3 έως 11 μονάδων μπορεί να οδηγήσει τον πρωθυπουργό στο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του το Σεπτέμβριο. Και υπάρχει η πιθανότητα να χάσει και αυτές.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.