Διευκρινήσεις Μουτζούρη για παράκαμψη Χαλκειούς

 

Σχετικά με την συνέντευξη που δόθηκε κατά την επίσκεψή μου στη Χίο στις 5/9/2023 ως προς το θέμα της παράκαμψης του Χαλκειούς , θέλω να διευκρινίσω τα παρακάτω προς αποφυγή εντυπώσεων.

  1. Το έργο της παράκαμψης του Χαλκειούς έχει συμβασιοποιηθεί κι έχει προκύψει ανάδοχος του έργου που θα το εκτελέσει.
  2. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από Ευρωπαϊκούς πόρους , ως έργο «Γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
  3. Έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσειςγια την προσωρινή παρακατάθεση του 70% των εκτιμώμενων αποζημιώσεων , έως ότου καθοριστεί η οριστική τιμή μονάδαςκι εντός του επόμενου, άμεσου, χρονικού διαστήματος θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  4. Με την κατάθεση του παραπάνω ποσού, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το έργο μπορεί να ξεκινήσει.
  5. Μετά την δικαίωση της Περιφέρειας από το Συμβούλιο της Επικρατείας , το οποίο απέρριψε την προσφυγή πενήντα (50) ιδιοκτητών, εκκρεμεί Μία (1) ακόμη αγωγή στο ΣτΕ δύο (2) θιγομένων , η οποία θα εξεταστεί τον Νοέμβριο 2023.
  6. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι πασιφανές ότι το έργο της παράκαμψης προχωρά κανονικά και με βάση όλες τις νόμιμες διαδικασίες κι ως εκ τούτου κάθε άλλη εκδοχή δεν είναι στις προθέσεις μας.

Είναι αυτονόητο ότι η αναφορά μου στο ότι η Περιφέρεια δεν θα πάει ενάντια στην βούληση όσων διαφωνούν , έχει να κάνει τόσο με την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών όσο και με τον σεβασμό σε ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκύψουν αλλά και στο συγκεκριμένο χρόνο, που είναι προεκλογικός.

Τέλος , όπως εμείς ως Περιφέρεια σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο των φορέων αυτοδιοίκησης όλων των νησιών μας, ζητάμε ανάλογο σεβασμό από αυτούς, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό μας και τα έργα τα οποία εκτελούνται για να υπηρετήσουν και να εξυπηρετήσουν την  πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών μας κι εν προκειμένω την πλειοψηφία των κατοίκων που θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο έργο της παράκαμψης του Χαλκειούς.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.