Διορθώσεις φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες

 

Οριακές αλλαγές στο νέο καθεστώς φορολόγησης  για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες όμως δεν θα θίγουν τη βασική φιλοσοφία της καθιέρωσης ελάχιστου εισοδήματος εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι αλλαγές του νομοσχεδίου με όλα τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αναμένονται εντός της εβδομάδας με την ανάρτησή του σε δημόσια διαβούλευση. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις αλλαγές της κυβέρνησης,  ξεκινούν διορθώσεις στο νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για διεύρυνση των παραμέτρων που μπορούν να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση του προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Δεν αποκλείονται λοιπόν, οι αλλαγές να οδηγούν:

  1. Σε διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το εισόδημα θα είναι μαχητό. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα. Ωστόσο με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου είναι «μικρού βεληνεκούς» καθώς αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται η έχουν υποστεί πλήγμα τα πλήγμα από θεομηνίες.
  2. Στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ή όσων βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
  3. Στην αναγνώριση εισοδημάτων και από άλλες πηγές  όπως εισοδήματα από ενοίκια, τόκους, μερίσματα τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για την  ελάχιστη αμοιβή.
  4.   Σε αλλαγές στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.