Δράση ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00-19:30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία (πλατεία Πλαστήρα) του δήμου Χίου θα πραγματοποιηθεί δράση ευαισθητοποίησης, ανοικτή για το κοινό της Χίου, για ζητήματα σχετικά με την έμφυλη βία αλλά και γενικότερα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα πλαίσια ολοκλήρωσης των 16 ημερών Ακτιβισμού ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου).

Πρόκειται για μια σιωπηρή διαμαρτυρία με το σύνθημα της Παγκόσμιας Εκστρατείας «Ας κάνουμε τον κόσμο πορτοκαλί: ΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΡΑ!» από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, του Δήμου Χίου. Στη δράση θα συμμετέχουν και στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου,

Ειδικότερα, θα τοποθετηθούν σε σημείο της πλατείας άδειες, πορτοκαλί κορνίζες, στη μνήμη των θυμάτων των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα. Ο κόσμος που θα πλησιάζει θα ενημερώνετε για το περιεχόμενο της δράσης και θα του χορηγείτε ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, του Δήμου Χίου.

Επιπλέον, σε όποιον  επιθυμεί θα παρέχετε δυνατότητα να ανάψει ένα κεράκι για τα θύματα των γυναικοκτονιών και θα του χορηγείτε ένα Τ-shirt με το μήνυμα «Βάλε τέλος στη Βία κατά των Γυναικών τώρα!».

Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι και όλες ΕΚΕΙ.

Γιατί όλοι μαζί, μεγάλοι και μικροί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να τερματίσουμε κάθε μορφή βίας και διακρίσεων κατά των Γυναικών.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα σχετικά με την Έμφυλη Βία, την οποία διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Χίου.

Έναρξη της Ημερίδας έγινε από στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, την κυρία  Κυριαζή Αικατερίνη, κοινωνική λειτουργό και  την κυρία Κουρίδου Καλλιόπη, ψυχολόγο,  οι οποίες μίλησαν για τη Βία κατά των Γυναικών στις Συντροφικές Σχέσεις.

Την Ημερίδα ακόμα πλαισίωσαν η κυρία Τατιάνα Παπαναστασίου, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με εισήγηση για την ταυτότητα και την κουλτούρα των ατόμων που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Η αστυνόμος Κανλή Νίκη, η οποία παρουσίασε το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αρμοδιότητες και ενέργειες. Ακολούθησε η εισήγηση της δικηγόρου Χριστίνας Ζαντρίμα, από τη  ΔΙΟΤΙΜΑ, όπου παρουσίασε την εθνική νομοθεσία για την Έμφυλη Βία και την Πρακτική Εφαρμογή της. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις εισηγήσεις της κυρίας Στέλλας Κάκαλου, κονωνικής λειτουργού του ΕΟΔΥ και της κυρίας Μαρίας Ζαννίκου, ψυχολόγου του  ΕΟΔΥ όπου παρουσίασαν τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας στο ΚΥΤ Χίου.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη της Αστυνομικής Δ/νσης Χίου, εργαζόμενοι στο ΚΥΤ Χίου (ΒΙΑΛ) και στελέχη των δομών της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού. Μέσα από την όλη διαδικασία παρουσιάστηκε το θεωρητικό πλαίσιο αναφορικά με την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία, οι πολιτικές σε εθνικό επίπεδο και οι πρακτικές διαχείρισης από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας αλλά και στα πλαίσια του ΚΥΤ Χίου.

Πρόκειται για μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των εμπλεκομένων φορέων, ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα έμφυλης βίας αλλά και προβολής και ενίσχυσης της ανάγκης να δημιουργήσουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.