Δ.Ε.ΕΠ Χίου” Χρόνια πολλά στα πιο όμορφα πλάσματα της γης”

Λευτερης Μπλαντζιος

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Αφορμή στάθηκε η μεγάλη διαμαρτυρία των γυναικών που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, ζητώντας “ίση αμοιβή σε ίση εργασία” και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η μεγάλη διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κίνημα, το οποίο επηρέασε και την Ελλάδα. Ο ρόλος της γυναίκας αναβαθμίστηκε στην ελληνική κοινωνία, τουλάχιστον θεσμικά, το 1952 όπου οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας είναι μία επέτειος-σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου και υπενθυμίζει σε όλους μας τη διαχρονική παρουσία της γυναίκας στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους της. Είναι εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, ενεργό μέλος στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή.
Καθημερινά ανταποκρίνεται στους πολλαπλούς ρόλους της με αστείρευτες δυνάμεις καταδεικνύοντας σε όλους μας τις τεράστιες δυνατότητες του ανθρώπου.
Σήμερα τιμούμε τις ιστορικές κατακτήσεις και την προσφορά του γυναικείου κινήματος. Η ισότητα των γυναικών ακόμα και στις πιο δημοκρατικές χώρες δεν είναι κάτι δεδομένο. Απαιτεί διαρκή αγώνα μέχρι την ολοκληρωτική κατάκτησή της.
Παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γυναικεία ισότητα σε αρκετές ακόμα χώρες ο ρόλος της γυναίκας είναι υποβαθμισμένος και οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα πρωτοφανούς βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης
Χρόνια πολλά λοιπόν στην γυναίκα-εργαζόμενη, σύζυγο, μητέρα!
Χρόνια πολλά στα πιο όμορφα
πλάσματα της γης!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.