ΕΔΩ  ΧΙΟΣ. Μας κλέψανε τον …Άγιο… τον Άγιο Ισίδωρο…

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Θυμάστε την παλιά Ελληνική ταινία με τα δυο χωριά σε βεντέτα επειδή ‘έκλεψε’ το ένα χωριό μια εικόνα του Αγίου του διπλανού χωριού; Κι έγινε χαμός –στην ταινία-, μα έχει γίνει και στην πραγματικότητα σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Πασίγνωστη η βεντέτα αιώνων Μονεμβασιάς-Σπάρτης για την εικόνα της Παναγίας Χρυσαφίτισσας που οι Σπαρτιάτες  υποστηρίζουν πως ούτε που …την άγγιξαν αλλά η εικόνα πέταξε… μόνη της  και πήγε από την Μονεμβασιά τσούπ στην Σπάρτη. Τι να έκαναν; Την κράτησαν… Όμως μιλάμε για εικόνα κι όχι για … για…εκκλησία!!!

Ναι, καλά το διαβάσατε εδώ μιλάμε για αληθινό σκάνδαλο!!! Να σου κλέψουν μια εικόνα …συγχωρεμένο αλλά να σου κλέψουν την ιδέα και να κτίσουν εκκλησάκι σαν και το δικό σου…αυτό πάει πολύ. Τυχεροί οι ‘κλέφτες’ που δεν ζούμε στον μεσαίωνα να ξεκινήσει πόλεμος… Μα περί τίνος ο λόγος;

Άγιος Ισίδωρος. Ο νεαρός αξιωματικός του Ρωμαϊκού στόλου από την Αίγυπτο που υπηρετούσε την θητεία του στην Χίο κι εκεί έγινε Χριστιανός. Ήρθε ο πατέρας του από την Αίγυπτο για να τον μεταπείσει να επιστρέψει στην θρησκεία των εθνικών, δεν τα κατάφερε και τον δολοφόνησε.

Φρικτά τα μαρτύρια κι ο θάνατος του νεαρού Χριστιανού Ισιδώρου , τόσο φρικτά μαρτύρια που μέχρι και το δέντρο στον τόπο μαρτυρίου του ..έκλαψε… Το δάκρυ του δέντρου το είπαν μαστίχι… κι είναι η μαστίχα το θείο κι αποκλειστικό δώρο της Χίου από τον Θεό… (λαϊκή παράδοση).

Πολιούχος του νησιού της Χίου ο  Άγιος Ισίδωρος μαρτύρησε το 250 περίπου μ.Χ., η μνήμη του τιμάται στις 14 Μαΐου στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και στη Δυτική Καθολική Εκκλησία – όπου είναι εξίσου αγαπητός και δημοφιλής Άγιος (Sant’ Isidoro)-, μία μέρα μετά, στις 15 Μαΐου

Μετέπειτα οικοδομήθηκαν  στο νησί της Χίου ναοί φέροντες το όνομα του, ο Άγιος Ισίδωρος όχι μόνο δεν ξεχάστηκε με το διάβα των αιώνων αλλά παρά τις κατακτήσεις του νησιού από Άραβες, Ενετούς, Τούρκους κλπ, η πίστη του λαού στο πρόσωπο του νεαρού Αγίου συνεχώς δυνάμωνε…

Ερχόμαστε στο σήμερα και στην τοποθεσία της Χίου Συκιάδα λίγο πιο έξω από την πόλη της Χίου. Εδώ σε ακρωτήρι και σε βραχάκια είναι χτισμένο ένα από τα πιο γραφικά εκκλησάκια του Αρχιπελάγους του  Αιγαίου, πόλος έλξης των τουριστών, των κατοίκων του νησιού κι όσων το επιλέγουν για γάμο, βάπτιση κλπ. Ένα πανέμορφο εξωκκλήσι που στιγμές –στιγμές νομίζεις ότι είναι ψεύτικο.. τόσο όμορφο…

Μα είναι  ένα και μοναδικό;

Ας πάμε πιο κάτω στα κύματα των Δωδεκανήσων και στην προέκταση της Καλύμνου που είναι  το νησί της Λέρου με τις 7.000 κατοίκους, την απέραντη ομορφιά, τα αναρίθμητα ξωκκλήσια, το φημισμένο κάστρο της με την Παναγία του Κάστρου εντός του αλλά …αλλά και… το ξωκκλήσι του Αγίου Ισιδώρου που όπως και της Χίου η πρόσβαση γίνετε με ένα γεφυράκι κι όπως και της Χίου είναι κτισμένο σε ακρωτήρι σε βράχους… Σκάνδαλο.. λες κι είναι δίδυμο…

Ανατρέχουμε στον τουριστικό οδηγό Λέρου; Ας πάμε…

Ο Άγιος Ισίδωρος στη Λέρο είναι ένα από τα πιο όμορφα εκκλησάκια… Χωρίς υπερβολή μοιάζει σαν να αναδύεται από το βράχο μέσα στη θάλασσα. Είναι ένα από τα πιο γραφικά ρομαντικά και ειδυλλιακά μέρη του νησιού τα οποία πρέπει να επισκεφθείτε.Το μικρό ασβεστωμένο εκκλησάκι, με τους εξώστες και τους πέτρινους πάγκους του, βρίσκεται στην περιοχή της Κόκκαλης, στον κόλπο της Γούρνας στη δυτική ακτή, και συνδέεται με τη ξηρά μέσω ενός πέτρινου μονοπατιού μήκους περίπου 50 μέτρων, δίπλα στο παλιό βουλιαγμένο λιμανάκι.. (Επειδή το μονοπάτι βρέχεται από τη θάλασσα θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί όταν το διασχίζετε).

Πρόκειται για το πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι του νησιού και για αυτό εδώ τελούνται πολλοί γάμοι και βαπτίσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πανηγυρίζει στις 14 Μαΐου.

Νέο μας λέει εδώ; Πότε θα πανηγύριζε αν όχι την ημέρα μνήμης του Αγίου;

Μάλιστα. Σκάνδαλο πρωτοφανές η ομοιότης εκπληκτική. Κι όχι μόνο όσο αφορά την αρχιτεκτονική των ναΐσκων, κοίτα και ακρωτήρι, βράχια, γεφυράκια και … και…

Ποιο νησί  όμως έκλεψε την ιδέα από το άλλο κι έκτισε όμοιο ξωκκλήσι; Η Χίος ή η Λέρος;

-Το κείμενο είναι χιουμοριστικό.

-Τη Ευχή του Πολυούχου της Χίου Αγίου Ισιδώρου σε όλους τους πιστούς της  Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας..

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.