Εδώ Λέσβος. Ο παντελώς Άγνωστος Άγιος Ερμογένης που εόρταζε χτες και έχει λαμπρό πανηγύρι…. (& video). Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Αυτό κι αν είναι ένα από τα πλέον περίεργα στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος…. Να πανηγυρίζει Άγιος που δεν είναι τοπικός και το κυριότερο δεν υπάρχει γι αυτόν βιβλιογραφία….

Αλλά ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή…

Πάμε Λέσβο και λίγα χιλιόμετρα μετά το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και σε έναν σχεδόν άγνωστο,όσο κι ο Άγιος μικρό παραμυθένιο ορμίσκο με κρυστάλλινα νερά, τον ορμίσκο του Αγίου Ερμογένη!

Όπως μας πληροφορεί το lesvospost.com:

Η παραλία είναι μικρή αλλά μαγευτική, καθώς κυριαρχούν τα πεύκα που κυριολεκτικά φθάνουν μέχρι την ακτή  και εκεί βρίσκεται  το εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη.

Ο Άγιος Ερμογένης βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. από τη Μυτιλήνη, κοντά στην παραλία της Χαραμίδας αλλά και στο χωριό των Λουτρών της Λέσβου.

Με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα, πράσινα νερά (που παίρνουν το χρώμα τους από τα πεύκα που πλαισιώνουν τον κόλπο) και άμμο, ο Άγιος Ερμογένης μαγεύει τους επισκέπτες που θέλουν ν’ απολαύσουν το μπάνιο τους σ’ αυτή την ήρεμη γωνιά της Λέσβου.

 

Πρόσβαση: Με αυτοκίνητο. Η παραλία του Αγίου Ερμογένη βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο του κόλπου της Γέρας, σε απόσταση περίπου 20 χλμ. νότια της Μυτιλήνης. Από τη Μυτιλήνη θα κατευθυνθείτε προς Λουτρά και μετά θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Άγιο Ερμογένη>.

Εδώ να σας πω ότι αν και όταν είμαστε με την αδελφή μου στο δημοτικό σχολείο οι δάσκαλοι γονείς μας τέτοια εποχή και πριν αρχίσουν τα μαθήματα στο δημοτικό μας είχαν πάει στην Λέσβο να επισκεφτούμε Βυζαντινά εκκλησάκια που είχε αγιογραφίσει ο ζωγράφος παππούς μας Κώστας Καραγατσίδης. ( Οι λίγο μεγαλύτεροι Χιώτες όπως ο διάσημος  ζωγράφος μας Γιώργος Ζυμαράκης τον θυμούνται τον παππού ως καθηγητή ζωγραφικής στη Χίο, ο δε Ζυμαράκης  υπήρξε μαθητής του στο ατελιέ του).

Τότε μας είχαν πάει και εκεί γιατί σε κοντινό χωριό υπάρχει εκκλησάκι αγιογραφημένο από τον παππού μου κι αμυδρά θυμάμαι αυτό το πράγματι μαγευτικό-κρυφό μέρος, τον Άγιο Ερμογένη.

Και ποιος είναι ο Άγιος Ερμογένης; Ο κανείς, εφόσον δεν υπάρχουν γι αυτόν βιογραφικά στους συναξαριστές πλην ενός του agiosbios.gr ο οποίος και μας πληροφορεί τα εξης: «Ο Άγιος Ερμογένης ήταν επίσκοπος Σάμου και τα ιερά του λείψανα βρέθηκαν στη Κύπρο, κανείς δεν ξέρει πως. Δεν έχουμε λεπτομέρεις για τη ζώη και το βίο του Αγίου».Η μνήμη του τιμάται 5 Οκτωβρίου.

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τον Άγιο που πανηγυρίζει …Αύγουστο στη Λέσβο ,κατέφυγα στον συναξαριστή της Κύπρου όπου υπάρχει καταγεγραμμένο κάτι περισσότερο και σύμφωνα με αυτόν:

<Ο Άγιος Ερμογένης, ένθερμος κήρυκας του Χριστιανισμού γεννήθηκε τον 4ο αιώνα στην Μ.Ασία(Αττάλεια).Υπήρξε Επίσκοπος Σάμου όπου κι έκανε πολλά θαύματα, συνελήφθη και μετά από μαρτύρια τος αποκεφάλισαν. Οι Χριστιανοί της Σάμου κρυφά πήραν την λείψανο και την κάρα του Αγίου, τα έβαλαν σε μια κάσα κι αυτή άγνωστο πως έφτασε στο Κούριο της Κύπρου όπου κι οι πιστοί Χριστιανοί  -άγνωστο πως γνώριζαν ποίου ήταν το λείψανο-, έφτιαξαν εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ερμόγενο, η οποία και καταστράφηκε από πειρατές η δε σημερινή  εκκλησία κτίστηκε τον 17ο αιώνα και είναι στην Επισκοπή, περιοχή κοντά στο αρχαίο Κούριο. Εδώ φυλάσεται και το λείψανο του Αγίου που επιτελεί πολλά θαύματα.Η μνήμη του τιμάται 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ρώσικο Συναξαριστή υπάρχει κι ένας Ρώσος Άγιος Ερμογένης ο οποίος υπήρξε Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών του οποίου η μνήμη τιμάται από την Ρώσικη Ορθόδοξη Εκκλησία στις 17 Φεβρουαρίου.

Και πάλι Λέσβος και στον όρμο του Αγίου Ερμογένους όπου την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου πανηγυρίζει ο Άγιος Ερμογένης το τοπικό εκκλησάκι. Λαμπρό πανηγύρι συγκεντρώνει πλήθη λαού, αλήθεια γιατί όμως το πανηγύρι τελευταία Κυριακή του Αυγούστου ενώ ο Άγιος εορτάζει 5 Οκτωβρίου; Λέτε να πρόκειται για άλλον Άγιο; Μα δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό περί άλλου Αγίου Ερμογένη  στους συναξαριστές…

Λαμπρό πανηγύρι στο μικρό εκκλησάκι όπου μετά την θεία Λειτουργία γίνεται περιφορά της Εικόνας του Αγίου με βάρκα στην θάλασσα. Υποθέτω – και σύμφωνα με τα βιογραφικά του Κυπριακού Συναξαριστή-, στην μνήμη του γεγονότος της περιπέτειας της κάσας με τα λείψανα του Αγίου στην θάλασσα. Την Ευχή Του σε όλους τους πιστούς.

Τέλη Αυγούστου,τελευταία Κυριακή του μήνα, να θυμάστε αν περάσετε από Λέσβο: Άγνωστος όρμος Αγίου Ερμογένη, άγνωστο Εκκλησάκι, Άγνωστος Άγιος, λαμπρό Ορθόδοξο πανηγύρι με πλήθος πιστών… Μην το χάσετε…

Χρόνια Πολλά στον Ερμογένη.

Φωτογραφικό υλικό πανηγυριού: Μαρία Τζάννου/Λέσβος. Φωτογραφία Αγιογραφίας Αγίου Ερμογένη:Πατέρων Λόγοι και Διδαχές.Φωτογραφία εκκλησίας Αγίου Ερμογένη Κύπρου: Κυπριακή θρησκευτική σελίδα..video: διαδίκτυο.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.