Εθνικές εκλογές 2019: Πώς ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω στις 7 Ιουλίου

Απομένουν δυο ημέρες για τις εθνικές εκλογές της Κυριακής 7 Ιουλίου. Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε έναν χρήσιμο οδηγό με πληροφορίες για τη διαδικασία των εκλογών και την ψηφοφορία, η οποία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα. Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει στους δημότες του ότι έχουν γίνει ανακατανομές στα εκλογικά τμήματα για τις επερχόμενες εκλογές της 7/7/2019. Για το λόγο αυτό  θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν πριν την προσέλευση τους στις κάλπες, από τα  ΚΕΠ ή το αρμόδιο γραφείο Δημοτικής και Αστικής Κατάστασης ή από την ιστοσελίδα του ypes (http://eklogesapps.ypes.gr/eea/eeagr/eea.htm).

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως: α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.