Ειδικό Αναπτυξιακό (ή όλα ή τίποτα) για τους αδύναμους κρίκους (Αμανή και Καρφά)

Γράφει ο Παντελής Μπουγδάνος

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό «Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο»

Η σύγχρονη τεχνολογία των drones χαρίζει στα προεκλογικά φυλλάδια αναβαθμισμένη οπτικοποίηση του έργου των τοπικών αρχών. Κρύβει με μεγαλύτερη ευκολία την πραγματική εικόνα ενός τόπου. Η προεκλογική περίοδος, για όσους έμαθαν να ζυμώνουν τις συζητήσεις τους με τα πραγματικά δεδομένα, παρέχει ταυτόχρονα την ευκαιρία του στοχασμού, πως ήταν πριν 5 χρόνια και πως είναι σήμερα η κατάσταση των περιοχών μας.

Περιδιαβαίνοντας τη Χίο στέκομαι με έμφαση σε δυο της περιοχές. Αμανή και Καρφά. Προφταίνει, άραγε, η επόμενη Προγραμματική Περίοδος να τους δώσει το φιλί ζωής ή τις χάνουμε εντελώς με τη μορφή που τις γνωρίσαμε;

Στην Αμανή η ανθρώπινη παρουσία εκπνέει επικίνδυνα. Τα χωριά της αποδεκατίστηκαν και η αντοχή της ζωής κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή με 5-6 μαχητές να αντιστέκονται στο καθένα. Το κεφαλοχώρι της, η Βολισσός, γεύτηκε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχασε σημαντικό μέρος από τη μεταναστευτική της ενίσχυση των δυο προηγούμενων δεκαετιών και η ανισότητα μεταξύ θανάτων και γεννήσεων σταδιακά τη μετατρέπει σε παρηκμασμένη αρχόντισσα με όλες τις παρεμφερείς συνέπειες. Την περιοχή την πήρε πια η κάτω βόλτα, κανένας σχεδιασμός αποφυγής του μοιραίου. Ορατός ο κίνδυνος πολύ σύντομα να εκλείψει οριστικά η ανθρώπινη παρουσία και τότε πια μιλάμε για οριστική αλλοίωση της φυσιογνωμίας της.

Ο Καρφάς και η ευρύτερη τουριστική ζώνη του Αγίου Μηνά (Αγία Ερμιόνη – Μέγας Λημνιώνας) άρχισε να αναπτύσσεται στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως η ατμομηχανή της τουριστικής έδρας στο νησί. Οι πρώτες – μικρής κλίμακας – ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις δεν ενισχύθηκαν από τις αντίστοιχες δημόσιες παρεμβάσεις, με φυσική συνέπεια την αισθητική παρακμή δημοσίων και ιδιωτικών χώρων, το δραστικό περιορισμό της επαγγελματικής παρουσίας και φυσικά την κατακόρυφη πτώση των επισκεπτών.

Η λαθεμένη αντίληψη του νησιού μας για τον τουρισμό συχνά έφερνε τον Καρφά ως αντιπαράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας τον, δήθεν, ως προπύργιο του μαζικού τουρισμού, ενώ φυσικά είναι αστείο ακόμα και να υπονοείται κάτι τέτοιο με βάση των αριθμό κλινών της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα, μέσα Μαΐου, ο Καρφάς αποπνέει την εικόνα της απόλυτης παρακμής, της μηδαμινής ελκυστικότητας, μιας παραλιακής νεκρούπολης, καθρέφτης της συνολικής εικόνας του νησιού μας και της οικονομίας του.

Η οριακή κατάσταση των δυο περιοχών δεν διασώζεται με ημίμετρα, ούτε με πανηγυρισμούς για την ολοκλήρωση σ’ αυτές ενός ή δυο σημαντικών έργων. Μοναδική διέξοδος η επιχείρηση διατήρησης τους εν ζωή με ένα δυνατό ηλεκτροσόκ, το οποίο οφείλει να σχεδιαστεί συνολικά και να έχει την αμέριστη χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας.

Ειδικά Χωρικά Προγράμματα Ανάπτυξης (κατά  τα  πρότυπα  των  ΟΧΕ) είναι  η ακριβή αλλά μόνη λύση και για την Αμανή και για την ευρύτερη ζώνη του Καρφά. Στην Αμανή σειρά έργων θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει πρωταρχικά την εικόνα της Βολισσού ως αστικό κέντρο της περιοχής. Με κάλυψη όλων των υποδομών και βαρύτητα στην πλήρωση όλων των αναγκαίων κοινωνικών δομών που μπορούν να καλύπτουν το αντικίνητρο της απόστασης από το κέντρο. Με συστηματική εκπαίδευση και καθοδήγηση των λιγοστών επαγγελματιών της περιοχής σε μια πιο συνεργατική λειτουργία κι εξωστρεφή παρουσία. Με σοβαρά κίνητρα πρώτης εγκατάστασης για μια νέα γενιά επαγγελματιών. Και τέλος, με ταυτόχρονη αναβάθμιση όλων των δυνητικών περιμετρικών της Βολισσού πηγών εισοδημάτων, από το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας και το Άγιο Γάλας, ως  τα Αγίασματα και τα μεταλλεία Κεράμου. Μεμονωμένες επεμβάσεις δεν αλλάζουν την κατάσταση στην Αμανή.

Για την ευρύτερη ζώνη του Καρφά είναι αναγκαίο ένα εξίσου γενναιόδωρο οικονομικό πρόγραμμα. Με φροντίδα αναβάθμισης της αισθητικής όλων των δημοσίων χώρων. Με σχεδιασμό που θα αποδίδει σε όλο το οδικό δίκτυο χαρακτηριστικά ήπιας κυκλοφορίας. Με ανεπτυγμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και άμεση διασωστική επέμβαση για τον πλούτο της άμμου των παραλιών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Με ειδικά κίνητρα αποκατάστασης των όψεων των ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, χρηματοδότηση αναβάθμισης των μικρών και μεγαλύτερων ξενοδοχειακών του μονάδων. Με επιδοτούμενα σεμινάρια βελτίωσης των επιχειρηματικών και εργασιακών δεξιοτήτων. Αντίστοιχα με την Αμανή, όσο η ευρύτερη ζώνη του Καρφά δεν ενισχύεται με μια συνολική προσέγγιση, κινδυνεύει να συμπαρασύρει στον αφανισμό το σύνολο του τουρισμού στο νησί μας, αν δεχτούμε ότι συνεχίζει να αποτελεί τη βάση του, τουλάχιστον σε επίπεδο διαμονής.

Στο «Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο», στις συζητήσεις μας με τον υποψήφιο περιφερειάρχη. Κ. Μουτζούρη, πήραμε την απόφαση συνολικής προσέγγισης των δυο περιοχών. Ξέρουμε ότι στην Αμανή και την ευρύτερη ζώνη του Καρφά, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, ισχύει το όλα ή τίποτα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.