ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ| Ζωγραφική: Μαρία Παληού Μπαχά

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

 

Χίος και όρμος Λώ. Ένας γραφικός όρμος στην ανατολική ακτή του νησιού, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου και δίπλα στη Δασκαλόπετρα. Αποτελεί μια από τις πλέον οργανωμένες παραλίες του νησιού και είναι κατάλληλη για οικογένειας και για τους λάτρεις της άθλησης. Αυτά γράφει ο τουριστικός οδηγός Χίου για την παραλία του όρμου, εμείς όμως μένουμε ..στον ίδιο τον όρμο να τον θαυμάσουμε μέσα από μια παλιά καρτ ποστάλ…..

 

Περνάμε σε μια σύγχρονη φωτό του όρμου Λω από τον τουριστικό οδηγό; Ναι, θαυμάσια παραλία.

 

 

Και, καταλήγουμε στο… αντικείμενο του σημερινού αφιερώματος που δεν είναι αφιέρωμα σε έναν καλλιτέχνη αλλά σε ένα και μόνο έργο του. Το εξαίσιο έργο που ακολουθεί. ‘Ο Όρμος του Λω’/10ετία ’30, δια χειρός Μαίρης Παληού Μπαχά. Κολακευτική ανάδειξη της μικρής αυτής γωνιάς του νησιού,εντυπωσιακοί χρωματισμοί, αποτύπωση της ξέχωρης Χιώτικης λάμψης συνδυασμένη με την καλή γνώση  της τεχνικής της τοπιογραφίας από την ζωγράφο.

Η Χιώτισσα καλιτέχνης Μαρία Παληού Μπαχά ζωγράφος και εικονογράφος βιβλίων ζει μόνιμα στη Χίο. Ανάμεσα στις ποικίλες δράσεις της και η διδασκαλία της μικτής τεχνικής ντεκουπάζ στο Πνευματικό Κέντρο ΠΕΚΕΒ όπου όπως γράφει και σε ανάρτηση της στον λογαριασμό της στο fb τα μαθήματα ξεκινούν στις 2 Οκτώβρη. Αφού ευχηθούμε “Καλή καλλιτεχνική σεζόν” στο ΠΕΚΕΒ  και την κ. Μπαχά να σημειώσω ότι τον πίνακα “Ο Όρμος του Λώ”είδα στο fb και στον λογαριασμό της κ. Μπαχά κι αποφάσισα να τον προβάλω χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.

Μελλοντικά και με την συνεργασία της καλλιτέχνιδος-το ελπίζω- θα γίνει μία αναλυτική παρουσίαση έργων ζωγραφικής της.

Άλλωστε η στήλη προβάλλει ως επί το πλείστον Χιώτες δημιουργούς.

Σήμερα ας θαυμάσουμε την υπέροχη ελαιογραφία ‘Ο Όρμος του Λώ’ που τόσο κολακεύει την μικρή ακτή –όρμο στις ανατολικές ακτές της Χίου. Στείλτε τον σαν καρτ ποστάλ σε φίλους σας. Maria Palioy Bacha, η κ. Μπαχά στο facebook για τους ενδιαφερόμενους φιλότεχνους.

Επιμέλεια στήλης

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.