Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των Χίων Εθνομαρτύρων Ευστράτιου Αργέντη και Αντωνίου Κορωνιού

Με πρόταση του κ. Γεωργίου Σούρλα πρ. Υπουργού – Αντιπροέδρου της Βουλής, στο Βελιγράδι τον Ιούνιο του 2015 οι Δήμαρχοι Φερών, Ζίτσας, Καστοριάς, Σιάτιστας, Λευκωσίας Κύπρου, και Χίου δημιούργησαν το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και αποφάσισαν από κοινού να τιμούν κάθε χρόνο τους Συντρόφους του Ρήγα στους τόπους καταγωγής τους, διοργανώνοντας εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Στις 24 Ιουνίου 2019, συμπληρώνονται 221 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του εθνομάρτυρα ‘’Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου’’ και των συντρόφων του, οι οποίοι μαρτύρησαν στον ‘’Πύργο Νεμπόισα’’ του Βελιγραδίου, το έτος 1798 και φέτος είναι η σειρά του Δήμου Χίου, ύστερα από τους Δήμους Βοΐου, Ζίτσας Ιωαννίνων, Σιάτιστας,  να αποδώσει τιμή στους δικούς της ήρωες: τον Ευστράτιο Αργέντη και τον Αντώνιο Κορωνιό.

O Δήμος Χίου με τη συνεργασία του Προέδρου του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας ”Ρήγας Βελεστινλής” κ.Γεώργιο Σούρλα και την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου “Κοραής” και της Χορωδίας Χίου πρόκειται να διοργανώσει  εκδηλώσεις τιμής του Ρήγα Φεραίου – Βελεστινλή και των συντρόφων του  το Σαββάτο 22 Ιουνίου 2019. Στην εκδήλωση συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους Δήμους από όπου κατάγονται ο Ρήγας και οι Σύντροφοί του Βοΐου(Σιάτιστας), Φερών, Ζίτσας, Λευκωσίας, Καστοριάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρκίδες Πούλιου Βοΐου.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 

  • Ώρα 10.30 π.μ. Ιερό Μνημόσυνο για τους Χιώτες ήρωες: Ευστράτιο Αργέντη και Αντώνιο Κορωνιό στον Άγιο Ανδρέα Αργέντη
  • 19:00 Εκδήλωση τιμής στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου “Κοραής”
  • Χαιρετισμός Δημάρχου Χίου Εμμανουήλ Βουρνού
  • Χαιρετισμός Προέδρου Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου “Κοραής” κ. Κωνσταντίνου Μερούση
  • Χαιρετισμοί των επισήμων προσκεκλημένων και των Δημάρχων των Πόλεων, από όπου κατάγονται οι σύντροφοι του Ρήγα (Δήμαρχος Βοΐου Δημήτριος Λαμπρόπουλος, Αντιδήμαρχος Ζίτσας Ιωαννίνων Γιαννούλα Γεωργούλη, Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λευκωσίας Λεώνη Ορφανίδου, Εκπρόσωπος Δημάρχου Ρήγα Φεραίου)
  • Παρουσίαση του βιβλίου του πρ. Υπουργού –Αντιπροέδρου Βουλής και νυν Προέδρου Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» κ. Γεωργίου Σούρλα «Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊσα»
  • Ομιλία Δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Αθηνάς Κ. Ζαχαρού – Λουτράρη με θέμα «Οι Χίοι εθνομάρτυρες Ευστράτιος Αργέντης και Αντώνιος Κορωνιός, σύντροφοι του Ρήγα»
  • Ο Θούριος, του Ρήγα Φεραίου-Βελεστινλή και «Οι κοπελιές από τον Ανάβατο», Δημοτικό τραγούδι από την Χορωδία Χίου

Στην αίθουσα Θεοτοκάς της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου “Κοραής” θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού του Ρήγα Φεραίου-Βελεστινλή και των συντρόφων του

Συνεργασία –Υποστήριξη:

  • Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”, Χορωδία Χίου, Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «ΜΑΡΚΙΔΕΣ ΠΟΥΛΙΟΥ»

Διοργάνωση –Επιμέλεια:

Αυτοτελές Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Χίου (κ. Ουρανία Τώρα)

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.