Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα. Αναμένεται ομαλοποίηση τον Ιανουάριο

Την ελπίδα ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα εκφράζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και οι φαρμακοποιοί.

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης επισημαίνει ότι το ζήτημα των ελλείψεων είναι «ένα παγκόσμιο πρόβλημα», το οποίο, ωστόσο, θα αντιμετωπιστεί, τόσο με τα μέτρα που λαμβάνονται όσο και με την επικείμενη ύφεση των λοιμώξεων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Γιατί παρατηρούνται όμως αυτές οι ελλείψεις στα φάρμακα; Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζει ότι ο πρώτος λόγος είναι ότι «υπάρχει τρομακτική ζήτηση, λόγω της ”έκρηξης” των λοιμώξεων, που εδώ και δυο χρόνια, ουσιαστικά, απουσίαζαν. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει. Είναι παγκόσμιο θέμα, παροδικό, όμως θέλει τον χρόνο του για να ανταποκριθεί η εφοδιαστική αλυσίδα».

Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «αυτό που κάνουμε είναι ότι παρεμβαίνουμε σε δυο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι ο έλεγχος των φαρμακοβιομηχανιών ότι κάνουν τις εισαγωγές που χρειαζόμαστε. Στα φάρμακα που βγαίνουν στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα. Σε αυτά που εισάγονται, όμως, ελέγχουμε τις φαρμακοβιομηχανίες και ήδη ελέγχουμε εννέα (φαρμακοβιομηχανίες».

Στο ερώτημα γιατί ελέγχονται οι φαρμακοβιομηχανίες, ο κ. Πλεύρης υπογραμμίζει ότι «ο λόγος είναι απλός. Στο εξωτερικό είναι πιο ακριβά τα φάρμακα. Γι’ αυτό και η “μαμά”-εταιρεία προτιμά την παραγωγή να τη στείλει εκεί που θα έχει μεγαλύτερο κέρδος. Εμείς πιέζουμε τις φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν τις εισαγωγές που χρειαζόμαστε».

Το δεύτερο σκέλος, συνεχίζει ο υπουργός Υγείας, «που δεν αφορά τα παιδιατρικά φάρμακα αλλά άλλα που είναι ελλειπτικά, είναι ότι έχουμε απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές, ενώ κάναμε και εφόδους στις φαρμακαποθήκες ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν κρατάνε στοκ για να το κάνουν εξαγωγή, αλλά το δίνουν στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο μπήκε “λουκέτο” σε δυο φαρμακαποθήκες και αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί».

 

Ελπίδες για ομαλοποίηση εντός Ιανουαρίου

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο αναμένει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

«Όπως είπαμε είναι παγκόσμιο το πρόβλημα, άρα ούτως ή άλλως, θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Όμως σε ό,τι αφορά τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, δηλαδή είτε τη μη μεγάλη εισαγωγή λόγω κέρδους, είτε τις παράλληλες εξαγωγές και τους ελέγχους στις φαρμακαποθήκες, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Αυτό που μας καίει εμάς είναι τα μοναδικά φάρμακα. Γιατί αν λείπει ένα επώνυμο αντιπυρετικό υπάρχει το αντίστοιχο. Δεν έχουμε τέτοιο μεγάλο πρόβλημα στις ετικέτες. Εμάς μας νοιάζει να διασφαλίζεται ότι σε κάθε κατηγορία θα υπάρχει τουλάχιστον ένα φάρμακο για να το προμηθευτούν οι πολίτες» λέει ο Θάνος Πλεύρης.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.