Εμβόλια.Η μεγάλη αποτυχία της Κυβέρνησης

Φωτιά στο Αιγαίο, από χτες καίγεται η ακριτική μας Σάμος, φωτιά και στην χώρα ανοίγει η κυβέρνηση με τα μέτρα κατά των αντιεμβολιαστών και τον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη…

Μια κυβέρνηση που επιμελώς μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ απέκρυπτε τον αριθμό εμβολιασθέντων και τα παρουσίαζε όλα τέλεια τώρα έρχεται με τρομοκράτηση και νόμους να επιβάλλει υποχρεωτικά τον εμβολιασμό παραδεχόμενη –αναγκαστικά-, την μη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ενδεικτικό το πως πανηγύριζε για την μεγάλη ανταπόκριση των νέων – όταν άνοιξε η πλατφόρφα νέων ηλικιών-, ταυτόχρονα εκείνη την ημέρα συνόδεψα μια κυρία μέσης ηλικίας στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής μου κι ήταν άδειο… Αυτά πριν 15 μέρες.

Τι φταίει; Είναι φοβιτσιάρηδες οι Έλληνες και φοβούνται μια βελόνα; Όχι. Οι τεράστιες σε πλήθος συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών στη χώρα μας την Τετάρτη 14/7 που έγιναν  και κύριο θέμα στα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν να μας πουν πολλά.

Λόγοι θρησκευτικοί, προσωπικές αντιλήψεις, μη παραδοχή των εμβολίων. Μιλάμε για διάφορα κοινωνικά στρώματα και ηλικίες. Μιλάμε για διαφόρου επιπέδου μόρφωσης και πολιτικών φρονημάτων άτομα, μιλάμε για το μισό σχεδόν του πληθυσμού της χώρας.

‘Όλα αυτά η Κυβέρνηση τα γνώριζε. Κι όμως ολιγώρησε. Εγκληματικά. Τώρα έρχεται κι η μετάλλαξη Δέλτα, μετάλλαξη που δεν ευθύνεται –ακόμη-,για την τρομακτική ήδη αύξηση κρουσμάτων που κινδυνεύουν να φρακάρουν το σύστημα υγείας. Τι θα συμβεί τον Αύγουστο που θα έρθει και η Δέλτα; Πόσοι θα έχουν εμβολισστεί;

Οι συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών όπου μάλιστα οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκα ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακές, τα νούμερα προσέλευσης θα τα ζήλευαν πολλά κόμματα για τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις. Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο όταν η Κυβέρνηση προπαγανδίζει για 80% εμβολιασμούς απαραίτητους να χτιστεί το τοίχος ανοσίας; Τόσους μήνες δεν έβλεπε την μη προσέλευση πολιτών;

Η πορεία της επιδημίας τώρα( στοιχεία από την σελίδα sin.gr).

Η επιδημία κορονοϊού, κινείται λοιπόν με αυξημένη ταχύτητα και αυτό αρχίζει να αποτυπώνεται έντονα και στους σκληρούς δείκτες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού το γνωστό Rt ξεπέρασε το 1,3 όταν ήταν στο επίπεδο του 0,8 πριν από δύο εβδομάδες.

Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων βρίσκεται στα 2.286 ενώ χθες είδαμε και την ανακοπή της πτώσης τω διασωληνωμένων. Σημειώνεται ακόμη ότι την εβδομάδα 05 Ιουλίου 2021 – 11 Ιουλίου 2021, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 452, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 408. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,11 δηλαδή αντιστρέφεται και η σχέση περισσότερα εξιτήρια από εισαγωγές.

Παραμένουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Οι νέοι όσο και αν η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι είναι διατεθειμένοι να εμβολιαστούν φαίνεται ότι δεν πείθονται. Επίσης φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου και διαπιστώνουμε ότι μέρα με την ημέρα οι εμβολιασμοί μειώνονται. Χθες μάλιστα ήταν μια πολύ κακή μέρα με μόνο 76.157 εμβολιασμούς και από αυτούς μόνο 30.261 για πρώτη δόση. Έχουμε επίσης 4,4 εκατ. ευρώ πλήρως εμβολιασμένους πολίτες δηλαδή κάπου στο 42% του συνολικού πληθυσμού όταν απαιτείται πάνω από 80% ώστε να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα του 4ου κύματος.

Χθες η Κυβέρνηση διέρρευσε ότι σημειώθηκε αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ειδικά στη νεολαία, μετά την ανακοίνωση του freedom pass και τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποχρεωτικότητα όσον αφορά σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες έκλεισαν 433.175 νέα ραντεβού από πολίτες όλων των ηλικιών, κυρίως όμως κάτω των 30 ετών.

Μεταξύ αυτών, περίπου 100.000 νέοι κάτω των 25 ετών. Σημειώθηκε δηλαδή 9% αύξηση στις ηλικίες 18-24 ετών. Σημειώνεται πάντως ότι η ηλικιακή ομάδα 18-24 αριθμεί 940.000 άτομα.

Το πρώτο 24ωρο μετά το μήνυμα Μητσοτάκη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς περίπου 45.000 πολίτες έκλεισαν νέο ραντεβού.

Η αύξηση των ραντεβού εμβολιασμών είναι πολύ μικρό ποσοστό. Ξέρουμε όλοι ότι πλέον όταν κλείνεις ραντεβού μέσα σε ελάχιστες μέρες ο εμβολιασμός έχει γίνει. Το θέμα είναι πόσα ραντεβού κλείνονται από δω και στο εξής.

Μήπως σοφά ο λαός μας σε πρόσφατο γκάλοπ έκρινε σε μεγάλη πλειοψηφία λανθασμένη την πολιτική της Κυβέρνησης κατά της πανδημίας;

Οι λόγοι της μεγάλης διάδοσης της covid 19 και των παραλλαγών της τώρα τον Ιούλιο δεν οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα –σύμφωνα με την άποψη ειδικού-, εφόσον ακόμη δεν έχει εξαπλωθεί στη χώρα μας αλλά στα ταξίδια-μετακινήσεις και στο ότι δεν τηρούν οι πολίτες τα απαραίτητα μέτρα. Εδώ να πούμε την λανθασμένη εντύπωση εμβολιασμένων ατόμων ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας ότι έγιναν άτρωτοι με το εμβόλιο και δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης.Πολλά κρούσματα , τώρα με τα ταξίδια εντωπίστηκαν σε παιδιά που ενώ δεν παύουν να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού σε ανεμβολίαστους ευάλωτους συμπολίτες μας, οι μεγαλύτεροι δεν το προσέχουν θεωρώντας τα παιδιά μη φορείς της νόσου.

Το “σώσε” έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (14/07) στο κέντρο της Αθήνας και στην πλατεία Συντάγματος, όπου πλήθος κόσμου που τάσσεται ενάντια στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πραγματοποίησε διαδήλωση για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς τον εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελμάτων, κατά του κορονοϊού.

Ελληνικές σημαίες, σταυροί και πλακάτ, συνθήματα κατά της υποχρεωτικής εφαρμογής του προγράμματος “Ελευθερία” σε επαγγελματικούς κλάδους, και του κοινωνικού διαχωρισμού αλλά και των εμβολίων. Εκτός από τα συνθήματα κατά των εμβολίων, οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον “Εθνικό Ύμνο”, ενώ έψελναν το “Χριστός Ανέστη”… Αντιστοίχως, στη Θεσσαλονίκη τραγούδησαν το “Μακεδονία Ξακουστή”…

ΑμεΑ, ασθενείς, μοναχικοί ηλικιωμένοι, ακρίτες που αδυνατούσαν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα στημένα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους αδιαφόρησαν και δεν προσήλθαν. Αυτό ήταν και το καίριο σφάλμα στην αρχή της εκστρατείας εμβολιασμών. Η πρόσβαση στα ειδικά κέντρα. Από την αρχή έπρεπε να προγραμματιστούν κινητές μονάδες μαζικών εμβολιασμών για χωριά, επισκέψεις κατ’ οίκον ιατρών για εμβολιασμούς σε ασθενείς κλπ. Ελάχιστοι οι Δήμοι-΄όπως ο δικός μου της Καλλιθέας-, που οργάνωσαν τμήμα μεταφοράς ασθενών κλπ στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τώρα υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, περισσότερα κέντρα εμβολιασμού και …αναζητούνται υποψήφιοι προς εμβολιασμό. Τώρα;

Και , με τρομονόμους; Με τοπικά lockdown κατά ανεμβολίαστων;

Προσωπική επιλογή των πολιτών ο εμβολιασμός,ατομική ευθύνη, η ευθύνη της Κυβέρνησης; Γιατί όπως και να το κάνουμε το ποσοστό των αντιεμβολιαστών είναι εντυπωσιακά πολύ μα πολύ υψηλό.Γιατί απέτυχε η κυβέρνηση με τόση προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ να τους πείσει;

Φωτογραφία από την διαδήλωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα. Πηγή: διαδίκτυο.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.