Εμμονική ρητορική της Αγκυρας με τα νησιά

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα συνεχίζει να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, καθώς επιμένει να κατηγορεί την Αθήνα για στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, συνδέοντας μάλιστα το ζήτημα αυτό και με την κυριαρχία τους, και θέτει για άλλη μια φορά ζήτημα «γκρίζων ζωνών».

Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας Πινάρ Καρά ανέπτυξε χθες την πραγματική ατζέντα που θέλει να θέσει η Αγκυρα στο Αιγαίο: «Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η παράνομη συμπεριφορά της αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα με συμφωνίες ή με συνθήκες», είπε.

Συνεχίζοντας η κ. Καρά ανέφερε ότι «τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το Καστελλόριζο, το οποίο βρίσκεται στη Μεσόγειο, έχουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, το οποίο έχει καθοριστεί με τις συνθήκες του 1913 με την απόφαση των 6 κρατών, τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη των Παρισίων» και, συνδέοντας το ζήτημα με την κυριαρχία, υποστήριξε: «Η κυριαρχία των νησιών αυτών έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με τον όρο αποστρατιωτικοποίησης και μη στρατιωτικής χρήσης τους».

Ενδεικτικό της εμμονής της Αγκυρας είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την τρίτη φορά το τελευταίο δωδεκαήμερο που αξιωματούχοι της αναδεικνύουν τα συγκεκριμένα θέματα για τα νησιά. Η αρχή έγινε στις 17 Ιουλίου με την επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία διαμαρτυρήθηκε κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «παραβίασε το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου». Η συνέχεια δόθηκε από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Αμυνας με δηλώσεις του προς αξιωματικούς την περασμένη Τρίτη, για να έλθουν χθες οι δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου του.

Σημειώνεται ότι η απάντηση που έδωσε η Αθήνα με την επιστολή της δικής της μόνιμης αντιπροσώπου προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών αναφερόταν και στο θέμα της σύνδεσης της αποστρατιωτικοποίησης με την κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι «οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατιωτικοποίησης νησιών Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του καθεστώτος αυτού με ελληνική κυριαρχία είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, νομικά και ιστορικά λανθασμένες και ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας ζήτησε επίσης επί της ουσίας από την Αθήνα να μην προσχωρήσει σε καμία ερευνητική δραστηριότητα στο Αιγαίο, καθώς ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976, εξέδωσε Navtex, Notmar και Νotam για έρευνες στο Αιγαίο και αυτό δείχνει τον τρόπο συμπεριφοράς της».

Πάντως, οι συνεργασίες της Ελλάδας με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και τις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην Τουρκία, καθώς το υπουργείο Αμυνας της γειτονικής χώρας υποστηρίζει πως «η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίον της Τουρκίας και αυτό το επιχειρεί με συνεργασίες με τρίτες χώρες και συμφωνίες μαζί τους».

• Αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Τουρκία, σε διάφορες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και η Αττάλεια, ιδιαίτερη πατρίδα του Τούρκου πολιτικού. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παρέχει βοήθεια στην Τουρκία εφόσον το ζητήσει.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ της Χάλκης

Τη συμπλήρωση πενήντα ετών από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας υπενθύμισε χθες με ανακοινωθέν του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε αυτό σημειώνεται ότι «η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν σε λειτουργία για 127 χρόνια και το κλείσιμό της στέρησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια σχολή για την εκπαίδευση του ορθόδοξου κλήρου στην Τουρκία, όπου βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο για 1.690 χρόνια. Μετά το κλείσιμο της σχολής, όσοι επιθυμούν να γίνουν ορθόδοξοι κληρικοί υποχρεώνονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους».
Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Τουρκία να επαναλειτουργήσει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και καλούν την κυβέρνηση «να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύουν ξανά τους κληρικούς τους εντός της χώρας».

Μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Ταντζού Μπιλγκίτς, απάντησε, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Φανάρι, καθώς ανέφερε ότι «έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αρνείται να ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης υπό την αιγίδα Σχολής Θεολογίας στην Κωνσταντινούπολη, σε συμμόρφωση με την τουρκική νομοθεσία».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.