“ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ” ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

του Αριστείδη Ζαννίκου

“Καπάκι” στην πανδημία του κορωνοϊού και την όξυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, μας προέκυψε, ( ως “κερασάκι στην τούρτα”), η απότομη, μεγάλη αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρουν προς τα πάνω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και βεβαίως πολλών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ακούμε και διαβάζουμε ότι, γι’ αυτό, φταίει ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Δύσης-Ρωσίας αλλά και οι περιβόητες και άπληστες για κέρδος “αγορές”. Όμως, ανεξαρτήτως του ποιός φταίει, στο τέλος, ζημιωμένοι βγαίνουμε εμείς, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Στο ερώτημα “τί θα μπορούσαμε να κάνουμε”, ως απλοϊκή, ρεαλιστική και λογική απάντηση, προβάλει π.χ. η επιδίωξη μείωσης των ενεργειακών μας αναγκών (όσο αυτό είναι βέβαια εφικτό), κάτι που θα επιφέρει και μείωση του οικονομικού κόστους που μας βαραίνει.

Σε παγκόσμιο όμως επίπεδο, ο περιορισμός των ενεργειακών αναγκών, φαντάζει ανέφικτος, μιάς και ο πληθυσμός της Γης συνεχώς αυξάνεται ενώ, ταυτόχρονα, όλα τα Κράτη, επιδιώκουν την οικονομική τους ανάπτυξη. Όλος αυτός ο αέναος “κύκλος”, μέσω της χρήσης ρυπογόνων καυσίμων (πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, λιγνίτης), συντελεί στην κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα όλο και πιο συχνή εκδήλωση ακραίων και άκρως καταστροφικών φυσικών φαινομένων.

Κάπως έτσι προκύπτει, ως αδήριτη ανάγκη, η στροφή, όλο και περισσότερο στην λεγόμενη “πράσινη ενέργεια”, δηλαδή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που, κατά βάση, είναι η ηλιακή (φωτοβολταϊκά), η αιολική (ανεμογεννήτριες) και τα υδροηλεκτρικά έργα.

Ταυτόχρονα, με τα διάφορα προγράμματα “εξοικονομώ-αυτονομώ”, πολλές Χώρες (και βεβαίως η Πατρίδα μας), μέσω επιδοτήσεων, επιδιώκουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και, από φέτος, την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες που καταναλώνουν λιγώτερη ενέργεια.

Τα προγράμματα αυτά, σε βάθος χρόνου, θα συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους και για τα νοικοκυριά αλλά και για τα Κράτη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας.

Ακόμη και προγράμματα Δήμων (όπως αυτό που εξαγγέλθηκε προ ημερών από τη Δημοτική μας Αρχή) για αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού με νέους, πιο φωτεινούς αλλά μικρότερης κατανάλωσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

  Προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν και το πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ σε σκεπές κτιρίων, που, προσώρας, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Όσοι πρόλαβαν και τόλμησαν να αξιοποιήσουν αυτήν την δυνατότητα, έχουν βγεί πολλαπλά ωφελημένοι.

   Ευτυχώς, αυτό που δεν μπορεί να γίνει πια από τον καθένα μας μεμονωμένα, η Πολιτεία, με ειδικό νόμο, επιτρέπει να το πράξουν συνεταιρικά, ομάδες πολιτών.

  Ήδη, σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν πάνω από χίλιοι τέτοιοι Συνεταιρισμοί ειδικού σκοπού, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια για αυτοκατανάλωση των μελών τους μέσω μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Οι Συνεταιρισμοί αυτοί ονομάζονται “Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), μέλη τους δε μπορούν να γίνουν φυσικά πρόσωπα-ιδιοκτήτες σπιτιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων αλλά και Νομικά Πρόσωπα.

Στη Χίο, μόλις προ λίγου καιρού, άρχισε η διαδικασία για ίδρυση δύο τέτοιων “Ενεργειακών Κοινοτήτων”, μια στην περιοχή Αμανής και μιάς στον Βροντάδο. Ενημερωτικά να σημειώσω ότι, η ιδρυτική πράξη γι’ αυτήν του Βροντάδου, υπογράφηκε προ μηνών στην αίθουσα του Φ.Ο.Β. με περιορισμένη (λόγω κορωνοϊού) πρόσκληση και συμμετοχή συμπολιτών. Για την ιστορία αναφέρω αλφαβητικά τα ιδρυτικά μέλη:

  Βούκουνας Κώστας, Ζαννίκος Αριστείδης, Κοντός Θεόφιλος, Κριμιζής Χριστόφορος, Κυλαδίτης Ζαχαρίας, Κωστάλας Σπύρος, Μεννής Π. Γιάννης, Μεννής Μάρκος, Νύκτας Νίκος, Ξυλάς Νίκος, Ξηνταριανός Δημήτρης, Πιπίδης Μιχάλης, Ροδίτης Αποστόλης, Σαλιάρης Ιω.Παντελής και Ψώρας Μ. Γιακουμής.

Από τους ανωτέρω, μια ολιγομελής ομάδα, ως προσωρινό Δ.Σ., έχει αναλάβει την ευθύνη να συντάξει το Καταστατικό (με τη βοήθεια Δικηγόρου), να λάβει έγκριση από το Πρωτοδικείο, ΑΦΜ από τη ΔΟΥ Χίου και βεβαίως να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους κατοίκους του Βροντάδου, περί το ποιοί διναιούνται να συμμετάσχουν στην “Ενεργειακή Κοινότητα”, υπό ποιούς όρους, με ποιά δικαιώματα και πόσο θα τιμάται η κάθε μερίδα (πιθανά εκατό ευρώ).

΄Οπως μας ενημέρωσε ο Μάρκος Μεννής, πρώην Δήμαρχος και σημερινός Πρόεδρος της “Προμηθευτικής”, η Εταιρεία σκοπεύει να στηρίξει οικονομικά τους μετόχους της, ώστε αυτοί να αγοράσουν την κάθε μερίδα σε τιμή πολύ χαμηλώτερη, ως ανταπόδοση για τη στήριξη που οι ίδιοι παρείχαν στην Εταιρεία τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ίδρυσης και λειτουργίας της.

“΄Οσοι πιστοί” λοιπόν προσέλθετε στο νέο-κατ’ εμέ- χρήσιμο εγχείρημα, το οποίο, στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, θα συμβάλει στην, μερική έστω, μείωση των ετήσιων δαπανών, (νοικοκυριών και καταστημάτων), για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ανακουφίζοντας έτσι “την τσέπη” μας σε εποχές “ισχνών αγελάδων”.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.