Εν δράσει οι Χιώτες μελισσοκόμοι: Προώθησαν ηχηρά τα αιτήματά τους

Τη κοινωνία ξεσήκωσαν οι Χιώτες μελισσοπαραγωγοί με την πορεία διαμαρτυρίας τους, συνοδευόμενη από τα πανό, τα αγροτικά οχήματα, τα καπνογόνα και πάνω από όλα το μαχητικό τους πνεύμα, διαδηλώνοντας τρανταχτά για τα δικαιώματά τους, συμμετέχοντας κατά αυτό τον τρόπο στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του κλάδου τους. Την πορεία συνέχισαν και εντός της Περιφέρειας, αφού εισήχθησαν με τα καπνογόνα τους και μετέφεραν τα ζητήματά τους στον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή.

Ορισμένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αφορούν το αυξημένο κόστος παραγωγής ενώ η τιμή πώλησης του προϊόντος παραμένει σταθερή, το γεγονός ότι δεν έλαβαν τα πακέτα οικονομικής στήριξης σε σχέση με άλλους συναδέλφους, ενώ μεγάλη ανησυχία τους προξενεί το ζήτημα ελληνοποίησης, προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό.

«Ο Συνεταιρισμός στον νομό έχει μετρήσει 30 χρόνια παρουσίας και κατέχει δικό του τυποποιητήριο» ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Σαμούρης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Χίου, ενώ απαρίθμησε το σύνολο των απασχολουμένων του κλάδου αυτού καθώς και τον ποσοτήτων που παράγονται. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι στο νομό παράγονται 50 με 60 τόνους μέλι, 20 περίπου είναι κατά κύριο επάγγελμα οι μελισσοκόμοι, ενώ απασχολούνται με μελίσσια μέχρι 300 άτομα.

Παράλληλα, μεγαλύτερο κώλυμα αντιμετωπίζουν με ορισμένα μέρη που διευκολύνουν την επί της ουσίας άσκηση του επαγγέλματος, καθώς ο Πυροσβεστικός νόμος τους απαγορεύει από τον μήνα Μάρτιο ως και τον Οκτώβριο, να αξιοποιούν τα καπνιστήρια, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο, καθιστούν επικίνδυνη τη χρήση αυτού του εργαλείου για το περιβάλλον και τους οικισμούς.

Παρά ταύτα, τα επιχειρήματα τους δεν αποτέλεσαν «έπεα πτερόεντα»  για τους αιρετούς της Χίου, και συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Βρουλής έδειξε την έμπρακτη συμπαράσταση του με την αμέριστη προσοχή του, και δηλώνοντας ότι μαζί με τους αρμόδιους φορείς θα προωθήσουν τα αιτήματά των διαδηλωνόντων στα εκάστοτε Υπουργεία, ενώ παράλληλα θα επικοινωνήσουν το ζήτημα χρήσης καπνιστηρίου, εξετάζοντας τις τοπικές προδιαγραφές, με στόχο την επίλυση του ζητήματος.

Παράλληλα, ο διευθύνων για θέματα καινοτομίας και περιβάλλοντος, Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Μπουρνιάς, επίσης στάθηκε στο πλευρό των μελισσοκόμων, όπως και η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, που σκοπεύει να προσκομίσει τα επιχειρήματα τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τέλος, ο διευθύνων προβολής τοπικών προϊόντων Β. Αιγαίου Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Νύκτας, επιθυμεί να επιδιώξει συνάντηση με τον Συνεταιρισμό Μελισσοκόμων με στόχο την προώθηση του χιώτικου και ψαριανού μελιού.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.