«Εορτασμός της επετείου Απελευθέρωσης της Χίου από τον Οθωμανικό Ζυγό»

 

 

Την ιστορική ημέρα της 11ης Νοεμβρίου του 1912, ανήμερα της εορτής των πολιούχων της Χίου Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, η Χίος μας, μετά την Λέσβο, την Ικαρία και τη Σάμο, εορτάζει με την οφειλόμενη λαμπρότητα την 111η Επέτειο της Απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό και την Ένωσή της με την Μητέρα Ελλάδα.

Έκτοτε τιμούμε κάθε χρόνο τους ήρωες του 1912, οι οποίοι με ανιδιοτέλεια, ομοψυχία, αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση, έδωσαν τον ιερό αγώνα για την Απελευθέρωση των νησιών μας,  διεκδικώντας  το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας. Από τον ηρωικό και ανιδιοτελή αγώνα της Γενιάς της Απελευθέρωσης, στην ιστορική αυτή επέτειο, πηγάζει το ισχυρό μήνυμα, ότι για να προασπίσουμε το πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας, απαιτείται εγρήγορση και επαγρύπνηση από όλους, ώστε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, καλεί τους Χιώτες και τις Χιώτισσες να γιορτάσουν και φέτος ενωμένοι την ιστορική ημέρα των Ελευθερίων της Χίου, ώστε η Χίος μας να αναπνέει ελεύθερη.

 

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα εορτασμού:

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

 

9:00 Ομιλίες στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, για τη σημασία της επετείου και σημαιοστολισμός των Σχολείων.

 

9:30 Ανάρτηση, στο κτήριο της Π.Ε. Χίου, «ομοιώματος» της πρώτης χειροποίητης Σημαίας που υψώθηκε στη Χίο την Ημέρα της Απελευθέρωσης της Χίου το 1912.

 

11:00 Προσκύνημα στο Ηρώο Πεσόντων & κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπεία της μαθητιώσας νεολαίας, Προσκόπους και Οδηγούς, με επικεφαλής δασκάλους, καθηγητές και βαθμοφόρους.

 

11:00 Αρχιερατική Υποδοχή της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Ρουχουνιωτίσσης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

 

12:30 Έπαρση Μεγάλης Σημαίας στον νότιο λιμενοβραχίονα Χίου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με τη συμμετοχή Στρατιωτικού τιμητικού αγήματος της 96 Α.Δ.Τ.Ε. (Διοργάνωση Δήμου Χίου).

 

17:00 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

  • Eν συνεχεία, ανά την πόλη της Χίου, Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Ρουχουνιωτίσσης και της Ιεράς Εικόνος των Πολιούχων της Χίου.

 

                                              

ΣΑΒΒΑΤΟ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

 

07:00 Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης.

  • Τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.
  • Μπάντες του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου & του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου θα περιέλθουν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας.

08:00 Έπαρση Σημαίας στην Πλατεία Ν. Πλαστήρα (Βουνακίου) από την 96 Α.Δ.Τ.Ε.

10:30 Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου με καμπανοκρουσίες και εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

11:15 Τέλεση Αρχιερατικού Τρισαγίου και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

12:00 Παρέλαση της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, Παλαιών Πολεμιστών, τοπικών Πολιτιστικών & Αθλητικών Συλλόγων, μαθητών και μαθητριών της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστών & σπουδαστριών Α.Ε.Ν. Χίου & Οινουσσών, Οδηγών και Προσκόπων, καθώς και αντιπροσωπευτικών τμημάτων του Στρατού και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 Α.Δ.Τ.Ε.

          Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σύντομο κέρασμα στο Δημαρχείο από τον Δήμαρχο Χίου.

 

  • Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από Πολιτιστικά Σωματεία της Χίου στην Πλατεία Ν. Πλαστήρα (Βουνακίου) με την επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Σιταρά.

17:00 Υποστολή Μεγάλης Σημαίας στον νότιο λιμενοβραχίονα Χίου, με τη συμμετοχή Στρατιωτικού τιμητικού αγήματος της 96 Α.Δ.Τ.Ε. (Διοργάνωση Δήμου Χίου).

18:00 Μέγας Αρχιερατικός Μεθεόρτιος Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

 

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Γενικός σημαιοστολισμός από της ανατολής μέχρι της δύσης του ηλίου στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2023.
  • Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων και Δημοτικών Καταστημάτων της πόλης της Χίου, καθώς και των Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 10ης  και 11ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3424 Β’.
  • Σημαιοστολισμός και φωταγώγηση των ναυλοχούντων πλοίων στις 10 και 11 Νοεμβρίου με τη φροντίδα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.
  • Φωταγώγηση Πλατείας Ν. Πλαστήρα (Βουνακίου), Προκυμαίας, Ηρώου των Πεσόντων και οδών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις 23:00 μ.μ. στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2023,  με μέριμνα του Δήμου Χίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου.
  • Παράκληση για ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας σε κρατικές υπηρεσίες, περιφέρειες, δήμους και οικίες.

 

 

 

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ

Η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών τα σχετικά με τις Ιερές Ακολουθίες και την περιφορά των Ιερών Εικόνων, η 96 Α.Δ.Τ.Ε. τη συμμετοχή του στρατού στις εορταστικές εκδηλώσεις, ο Δήμος Χίου για τον σημαιοστολισμό, ευπρεπισμό των χώρων εκδηλώσεων, τη φωταγώγηση των Δημοτικών Καταστημάτων, την έπαρση και υποστολή της Μεγάλης Σημαίας, τη διάθεση της Φιλαρμονικής, του Δημαρχιακού Μεγάρου για την εκφώνηση της παρέλασης και της πλατείας Βουνακίου, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου για την τάξη και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου τα σχετικά με την παρέλαση πολιτικών τμημάτων.

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών
  • Δήμος Χίου
  • 96 Α.Δ.Τ.Ε.
  • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

 

 

 

ΤΕΛΕΤΑΡΧΕΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

κ. Ιωάννης Πετρής, εκπαιδευτικός & υπεύθυνος Γραφείου Φυσικής Αγωγής & Σχολικού Αθλητισμού Χίου της Δ.Δ.Ε. Χίου,

κα Αργυρώ Τσικολή, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 7ου Δημοτικού Σχολείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου,

κα Σοφία Βαρλά, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής & Δ/ντρια 6ου Δημοτικού Σχολείου Χίου,

κ. Μιλτιάδης Μηλιάτης, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής της  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου,

κ. Κωνσταντίνος Σιταράς, (υπεύθυνος παρουσίασης παραδοσιακών χωρών).

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.