Επίσημο αίτημα Ουκρανίας σε Τουρκία: “Kλείσε τα Στενά” – “ΟΧΙ” από Άγκυρα -Κτυπήθηκε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Οδησσού

Πλοίο τουρκικών συμφερόντων χτυπήθηκε από οβίδα καθώς έπλεε ανοιχτά της Οδησσού, όπως μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Τουρκικές πηγές ισχυρίζονται πως το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο υπέστη ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν τραυματίες και μεταφέρεται σε ρουμανικά χωρικά ύδατα.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Τουρκίας αναφέρεται ότι:

«Μετά την πληροφορία ότι βόμβα έπληξε το υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ τουρκικής ιδιοκτησίας πλοίο Yasa Jupiter στα ανοικτά των ακτών της Οδησσού, η οποία έφτασε στο Κύριο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεν υπήρξε αίτημα για βοήθεια και δηλώθηκε ότι το πλοίο βρισκόταν σε διέλευση προς τα ρουμανικά χωρικά ύδατα. Έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξε απώλεια ζωής και ότι είναι ασφαλές.

Επίσημο αίτημα της Ουκρανίας: Kλείστε τα Στενά!

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα όπως ακριβώς ανέφερε χτες το WarNews247.

Το αίτημα παραδόθηκε στην Τουρκία από τον Ουκρανό πρεσβευτή στην Άγκυρα.

«Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια.

Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά.

“Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα.

Μέχρι στιγμής η θέση της Άγκυρας είναι αρνητική, όπως αρνητική ήταν και τις προηγούμενες δύο φορές.

Τουρκικές πηγές σημειώνουν πως “η ελευθερία της ναυσιπλοΐας πρέπει να διατηρηθεί”.

Τουρκία: Πρόκειται για «επιχείρηση» και όχι για «εισβολή»

Η τουρκική κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει στο τουρκικό αίτημα. Η Άγκυρα καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τονίζει ότι πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Θεωρούμε απαράδεκτη τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και την απορρίπτουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχολιάζοντας την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτή η επίθεση, πέρα από την καταστροφή των συμφωνιών του Μινσκ, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής μας και του κόσμου.

Η Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά, είναι κατά της αλλαγής των συνόρων με όπλα», προσθέτει η Άγκυρα και καταλήγει:

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αυτήν την άδικη και παράνομη πράξη το συντομότερο δυνατό. Η υποστήριξή μας για την πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα συνεχιστεί».

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.