ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΩΣ ΧΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΑΝ … ΕΒΡΙΤΗΣ

 Γράφει ο Νίκος Γεωργούλης
Ακόμα και οι πιο αποτυχημένες θητείες σε βάθος τετραετίας έχουν το προνόμιο της επανεκκίνησης. Είναι το δώρο της εξουσίας κι η ικανότητα των αρχόντων να το εκμεταλλευτούν σηματοδοτεί πρόωρα την τελική πορεία τους.
Η ευκαιρία επανεκκίνησης για το Στ. Κάρμαντζη δίνεται αύριο με την κλήση του, μαζί με τους ομολόγους του από Λέσβο και Σάμο, στο πρωθυπουργικό γραφείο. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο η επιλογή των κληθέντων μυρίζει προεργασία από το χέρι Μηταράκη. Εξ΄αντικειμένου, εν ολίγοις, δύσκολη αποστολή.
Ανεξάρτητα από αυτό ο Στ. Κάρμαντζης κουβαλά αύριο στο κέντρο λήψης των αποφάσεων ολόκληρη τη Χίο. Την αγωνία του τόπου να ξεμπλοκάρει από τη δίνη της μεταναστευτικής κρίσης και να πετύχει από το ελλαδικό κράτος να της συμπεριφερθεί ως προπύργιο της εθνικής κυριαρχίας. Με αναπτυξιακά άλματα για ένα βιοτικό επίπεδο ελκυστικό για πληθυσμιακή σταθερότητα και από μόνο του αποτρεπτικό για κάθε κακόβουλο γειτονικό σχεδιασμό.
Για να επιστρέψει έχοντας διανύσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα επανεκκίνησης της θητείας του ο δήμαρχος Χίου πρέπει να μπει στο Μέγαρο Μαξίμου ως Χιώτης και να βγει ως … Εβρίτης.
Τι θα πει πρακτικά να μπει ως Χιώτης; Να … καλωσορίσει τον πρωθυπουργό στην έδρα του, θυμίζοντας του ότι, ως και ο χώρος εργασίας των ελλήνων πρωθυπουργών είναι κληροδότημα Χιώτικο, εν προκειμένω του Δημητρίου Μάξιμου, γόνου του εμπόρου Επαμεινώνδα Μάξιμου, με καταγωγή από τη Χίο. Ενός μόνο από την πλειάδα των μεγάλων δωρητών της πατρίδας, όταν η Χίος μεσουρανούσε στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των γραμμάτων. Ώσπου στο Βόρειο Αιγαίο εγκαταστάθηκαν οι … αντιλήψεις των ελληνικών κυβερνήσεων.
Και τι θα πει να εξέλθει ως Εβρίτης; Οι δήμαρχοι των νησιών διαβαίνουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης στον Έβρο. Ξέρουν, δηλαδή, πως τα πάντα γίνονται. Είναι καθήκον του Στ. Κάρμαντζη επιστρέφοντας:
• να έχει μεταφέρει στον πρωθυπουργό την πραγματική εικόνα από το νησί μας. Την βεβαιότητα, δηλαδή, πως καμία κυβερνητική ενέργεια δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση της κοινωνίας.
• να μεταφέρει την απάντηση του πρωθυπουργού στους Χιώτες, αν ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί τη Χίο ως συνέχεια του Έβρου, μιας εθνικά ευαίσθητης οριογραμμής και πως αυτό το εννοεί στην πράξη.
• να διερευνήσει ποιες είναι οι ανομολόγητες ως τώρα δεσμεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στο μεταναστευτικό, για να γνωρίζουμε κι εμείς τα αίτια των μέχρι σήμερα συμπεριφορών τους.
• να αποσαφηνίσει πως οι νησιώτες θα σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης σε μια εθνικά υπερήφανη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης.
• να ζητήσει, τέλος, από τον πρωθυπουργό η επόμενη συνάντηση να γίνει στο Βόρειο Αιγαίο, με μοναδικό θέμα τη χάραξη ολοκληρωμένης κυβερνητικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των νησιών μας.
Αν ο δήμαρχος μας κουβαλήσει στις αποσκευές της επιστροφής του αυτά τα 5 βήματα είναι βέβαιο πως θα έχει επιστρέψει στη Χίο ως … Εβρίτης. Θα έχει, δηλαδή, πετύχει αναδίπλωση της κυβερνητικής μεταναστευτικής πολιτικής και στο Βόρειο Αιγαίο και θα έχει ο ίδιος θέσει τις βάσεις μιας διαφορετικής αντιμετώπισης του υπολοίπου της θητείας του και από τις αντιπολιτεύσεις και από την κοινωνία που εκπροσωπεί. Θα αδράξει την τεράστια ευκαιρία;

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.