Επισκοπήσεις σε ελαιώνες της Χίου από ομάδα ερευνητών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου (Ι.Ε.Λ.Υ.Α.) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του Έργου που χρηματοδοτείται με τίτλο «Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του (XyLeVA)», πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας ερευνητών του Ι.Ε.Λ.Υ.Α. σε ελαιώνες της Χίου.

Κατά την επίσκεψη των ερευνητών Δρ Νεκτάριου Καβρουλάκη (Συντονιστής Έργου), Δρ Ματθαίου Μαθιουδάκη και Δρ Εμμανουήλ Μαρκάκη, πραγματοποιήθηκε σύντομη συνάντηση με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Μάριο Γκολέμη για ενημέρωση της πορείας του Έργου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και κατόπιν ακολούθησε επίσκεψη σε πέντε κύριες ελαιοκομικές περιοχές της Χίου (Βαβύλοι, Θολοποτάμι, Μεστά, Πυργί, Αρμόλια) με την καθοδήγηση της Γεωπόνου-Φυτοϋγειονομικού ελεγκτή της ΔΑΟΚ Χίου κ. Έφης Κουκούλη.

Στα πλαίσια των επισκέψεων πραγματοποιήθηκαν επισκοπήσεις των ελαιώνων για την μελέτη παρουσίας Φυτοπαθολογικών ασθενειών που προκαλούνται από μύκητες και εκδηλώνουν παρόμοια συμπτωματολογία με την ασθένεια που προκαλεί το παθογόνο Xylella fastidiosa. Συλλέχθηκαν δείγματα κλαδίσκων και κλάδων από ασθενικά δένδρα ελιάς και μη (ποικιλία Θρουμπολιά Βορείου Αιγαίου) με συμπτώματα ξηράνσεων σε ξύλο και φύλλα για μελέτη παρουσίας φυτοπαθολογικών αιτιών από μύκητες (ανάλυση που θα πραγματοποιηθεί με εργαστηριακή εξέταση και μελέτη). Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μια χαρτογράφηση και άλλων φυτοπαθολογικών ασθενειών του φύλλου ώστε να αποτυπωθεί μια πλήρης εικόνα της φυτοϋγείας και προβλημάτων των ελαιώνων της Χίου. Συλλέχθηκαν επίσης από τα αντίστοιχα δένδρα και δείγματα φύλλων για περαιτέρω ανάλυση της παρουσίας του παθογόνου Xylella fastidiosa από το εργαστήριο του Καθηγητή Βακτηριολογίας κ. Δημήτριου Γκούμα (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).

Πριν την επίσκεψη των ερευνητών στο νησί της Χίου πραγματοποιήθηκε διήμερη επίσκεψη για επισκοπήσεις και στους ελαιώνες της Λέσβου υπό την καθοδήγηση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γεώργιο Λαγουτάρη, καθώς επίσης δόθηκε η δυνατότητα να υλοποιηθεί συνάντηση κατά το έργο των δειγματοληψίων με τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο κ. Πανάγο Κουφέλο και διάχυση των δράσεων του Έργου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στο επόμενο διάστημα θα προγραμματιστούν αντίστοιχες δράσεις και στα νησιά της Σάμου και Ικαρίας, καθώς επίσης και η υλοποίηση ενημερωτικών Ημερίδων για την πορεία του Έργου και παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων στο ευρύ κοινό, παραγωγούς, αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Τα αποτελέσματα από το Έργο XyleVA που χρηματοδοτείται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα αποτελέσουν ουσιαστική υποστήριξη για την αειφόρο διαχείριση και προστασία του πρωτογενούς τομέα στην ελαιοκομία της Περιφέρειας.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.