Επιστολή Κάρμαντζη προς την Υπ. Παιδείας για τη μη έγκριση του ολιγομελούς τμήματος του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως απέστειλε ο νέος Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης μέσω της οποίας ζητά την έγκριση του ολιγομελούς τμήματος – Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας της Β’ Τάξης του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, στον οποίο έχει εγγραφεί μόλις μία μαθήτρια.
Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Με την Αρ. Πρωτ.: 134161/Y2 της 30-08-2019 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφίας Ζαχαράκη με τίτλο ‘’Έγκριση, κατ΄ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2019-2020, της λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑ.Λ.’’ εγκρίθηκαν τα 10 από τα 11 υπό έγκριση ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ της Χίου (1ο
ΕΠΑΛ Χίου, 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου κι Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου). Δεν εγκρίθηκε μόνο ο Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας της Β’ Τάξης του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, στον οποίο έχει εγγραφεί μόλις μία μαθήτρια.

Ως Δήμος Χίου απαιτούμε/ζητάμε την έγκριση λειτουργίας του παραπάνω Τομέα για τους εξής βασικούς λόγους:

Η μη έγκριση του λειτουργίας του Τομέα θα είναι ένα πλήγμα για το σχολείο, το οποίο βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από το κέντρο της Χίου(30 χιλιόμετρα).

Η μη έγκριση λειτουργίας του Τομέα ακυρώνει όλες τις συλλογικές προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με στόχο την αύξηση του μαθητικού δυναμικού του σχολείου (π. χ. παροχή διαφόρων οικονομικών ως επί το πλείστων κινήτρων, ιδιαίτερα στους μαθητές που διαμένουν εκτός Καρδαμύλων).

Αυτές ξεκίνησαν λόγω του ότι σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία των Καρδαμύλων είναι διάχυτη τα τελευταία χρόνια η ανησυχία για την τύχη των μικρών περιφερειακών της σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, ΓΕΛ κι ΕΠΑΛ Καρδαμύλων) λόγω των συνεπειών του δημογραφικού προβλήματος.

Ως είναι ευρέως γνωστό, για τις μικρές νησιωτικές παραμεθόριες κοινωνίες το σχολείο συνιστά συνεκτικό παράγοντα και σημαντικότατο λόγο ανάσχεσης της δημογραφικής αποψίλωσης των περιοχών.

Ως εκ τούτου, η μετακίνηση έστω και ενός μαθητή προς το αστικό ιστό της Χίου (πόλη Χίου-Βροντάδος) φέρνει πιο κοντά στην ερήμωση, στον οικονομικό και πολιτιστικό μαρασμό όχι μόνο των Καρδαμύλων, αλλά και ευρύτερα της Βόρειας Χίου.

Η μη έγκριση του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας τη φετινή χρονιά, είναι πιθανόν να τον οδηγήσει ουσιαστικά στην κατάργησή του την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021, εφ’ όσον θα κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης για τους μαθητές και τις οικογένειες των επόμενων σχολικών ετών.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η λειτουργία ενός μόνο τομέα στο ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, χωρίς καμία δεύτερη επιλογή, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την μελλοντική ύπαρξη του σχολείου!

Είναι σημαντικό, οι μαθητές που έχουν επιλέξει την Τεχνική Εκπαίδευση, και όχι μόνο, να πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι το κράτος στηρίζει την επιλογή σχολικής μονάδας τους, κι ιδίως αν εκείνη είναι απομακρυσμένη, από την αρχή  μέχρι το τέλος των Λυκειακών τους σπουδών.

Τέλος, θεωρούμε την Επαγγελματική Εκπαίδευση ως βασικό πυλώνα της παιδείας και της οικονομίας της Ελλάδας και θα πρέπει να στηριχθεί από όλους και ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές, όπως είναι η Χίος».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.