Επιστολή του Δημάρχου Χίου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα αναφορικά με τους Δασικούς Χάρτες

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο Δήμαρχος Χίου αναφέρει:

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Την 11η Μαρτίου αναρτήθηκε στον σχετικό ιστότοπο ο νέος δασικός χάρτης για το εναπομείναν και μεγαλύτερο μέρος του Νομού Χίου, στον οποίο διαπιστώνεται εμφανώς ότι η πλειονότητα των εκτάσεων εμφανίζεται με πράσινη επικάλυψη, υποδηλώνοντας ότι οι εκτάσεις αυτές υπάγονται στην δασική νομοθεσία, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή χιλιάδων συνδημοτών μας, που «βλέπουν» από τη μια στιγμή στην άλλη τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε δασικές εκτάσεις!

Αν και αντιλαμβανόμαστε ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν το πλέον βασικό προαπαιτούμενο για τη συνταγματικά προβλεπόμενη ολοκλήρωση της κατάρτισης του Δασολογίου, παρέχοντας τα αναγκαία εχέγγυα διασφάλισης της δασικής κτήσης και του δασικού πλούτου της Χώρας, πάραυτα διαπιστώνεται από τους ίδιους τους πολίτες και πιστοποιείται από εξειδικευμένους επιστήμονες η «βιασύνη» που φθάνει στα όρια της προχειρότητας του εν λόγω εγχειρήματος στο Νομό μας, μετακυλύοντας το πρόβλημα στον κάθε πολίτη-ιδιοκτήτη έκτασης, ο οποίος (λόγω της προχειρότητας αυτής) καλείται εναγωνίως να αντιδράσει, να ξοδευτεί, κ.λπ., για να αποδείξει την πραγματική κατάσταση των εκτάσεών του, που όφειλε τόσο η εταιρία που συνέταξε τον δασικό χάρτη, αλλά και η αρμόδια Δασική Αρχή που τον θεώρησε, να αποτυπώσει.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία του δασικού χάρτη προκύπτει ότι ποσοστό άνω του 70% φέρει δασική ή άλλη «προβληματική» μορφή, με αποτέλεσμα κατοικίες, οικόπεδα, καλλιέργειες, δρόμοι, κ.α., να αμφισβητούνται, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες και ανησυχία στους συνδημότες μας για τα λάθη που εντοπίζονται. Επιπροσθέτως των ανωτέρω, τονίζουμε ότι καλείται ο κάθε πολίτης, πριν καν τελειώσει ο «γολγοθάς» της Κτηματογράφησης, να επιβαρυνθεί σημαντικά σε τέλη αντίρρησης και αμοιβές γραφείων προκειμένου να προασπίσει την ακίνητη περιουσία του που αμφισβητείται από τον αναρτημένο δασικό χάρτη. Έτσι, ενάντια στους κανόνες της χρηστής διοίκησης και του αισθήματος κράτους δικαίου, στην κοινωνία μας επικρατεί η άποψη της πρόχειρης δουλειάς, που σκοπό έχει να στερήσει άδικα και χωρίς λόγο γνωστές και αδιαμφισβήτητες ιδιοκτησίες, μεταφέροντας όλο το βάρος και την αγωνία στους πολίτες.

Για τους ανωτέρω λόγους, προς διευκόλυνση των συνδημοτών μας, σας παραθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις,  ευελπιστώντας να τύχουν της θετικής ανταπόκρισή σας.

  1. Δεδομένου της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην Χώρα μας και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κάθε πολίτης έχει πληρώσει αντίστοιχα τέλη στο Ελληνικό Δημόσιο κατά την διαδικασία της Κτηματογράφησης της ακίνητης περιουσίας του, προτείνουμε να καταργηθούν τα ισχύοντα τέλη για την υποβολή αντίρρησης ή έστω να εξισωθούν σε ένα συμβολικό τίμημα (π.χ. 10 ευρώ ανά αντίρρηση).
  2. Να προχωρήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς, δηλαδή σε εκτάσεις που φέρουν χαρακτήρα «ΑΔ» στον δασικό χάρτη, οι οποίοι καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος στο Νομό μας. Οι εν λόγω εκτάσεις πρέπει να αποδεσμευθούν από την δασική νομοθεσία, εφόσον αποδεικνύεται αρμοδίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Επίσης, τέτοιες εκτάσεις αποτελούν σε μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίες ομογενών, οι οποίοι πιθανόν να μην έχουν την σχετική ενημέρωση για να πράξουν τα δέοντα και να διαφυλάξουν την περιουσία τους.
  3. Αντίστοιχα, να απαλλάσσονται από την δασική νομοθεσία εκτάσεις που εμφανίζουν αγροτική μορφή από το έτος 1975 έως σήμερα, ώστε να αποφευχθεί και τυχόν απώλεια εισοδημάτων αγροτών που απορρέουν από τις αγροτικές/κρατικές ενισχύσεις.
  4. Να γίνει νομοθετική ρύθμιση περί απαλλαγής από την δασική νομοθεσία ιδιόκτητων εκτάσεων που φέρουν κτίσμα ή κτίσματα, στα οποία υφίστανται νόμιμη οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία, έστω κι αν δεν υπάρχει σχετική βεβαίωση από την Δασική Υπηρεσία.
  5. Να προβλεφθεί δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων σε πολίτες που εν αγνοία ή αμέλειά τους δεν ενήργησαν αρμοδίως εντός της προθεσμίας του προηγούμενου δασικού χάρτη (προ τριετίας).
  6. Επίσης, να δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα επανεξέτασης υποβληθείσας αντίρρησής τους σε άλλη Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), στην περίπτωση που κρίνουν ότι η πρώτη ΕΠ.Ε.Α. δεν εξέτασε την υπόθεσή τους με την δέουσα σημασία.
  7. Τέλος, προτείνουμε να δημιουργηθεί Τεχνική Επιτροπή η οποία, λαμβάνοντας υπόψη την σχετική νομοθεσία, θα αποτυπώσει με τα ίδια κριτήρια σε όλο τον Ελλαδικό Χώρο τις «χορτολιβαδικές» και «πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις». Ειδικότερα, στο Νομό μας η παρουσία των εν λόγω εκτάσεων είναι ελάχιστη, συγκριτικά με άλλα νησιά που φέρουν όμοια βλάστηση, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση στον αναρτημένο δασικό χάρτη, δημιουργώντας ισχυρά τεκμήρια αμφισβήτησης σε πάμπολλους ιδιοκτήτες τέτοιων εκτάσεων.

Κύριε Υπουργέ, χρέος όλων, είτε πρόκειται για τον νομοθέτη είτε για τον λειτουργό της δικαιοσύνης είτε για τη δημόσια διοίκηση, είτε ακόμα για τον επιστήμονα του χώρου ή τον απλό πολίτη, είναι να υιοθετήσουμε τις επιλογές που υπηρετούν καλύτερα και αληθινά τη δασική προστασία με γνώμονα το κοινό συμφέρον που απορρέει από τη μέριμνα για τα δάση μας και το φυσικό περιβάλλον εν γένει.

 

Με Εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Χίου

Σταμάτης Κάρμαντζης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.