Επιστολή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex σχετικά με το ναυάγιο της 30ης Ιουλίου 2021 ανοικτά της Λέσβου

 

Νότης Μηταράκης:Στο ναυάγιο της 30ης Ιουλίου, η φουσκωτή λέμβος ξεκίνησε την πορεία της παράνομα από τις τουρκικές ακτές. Η τουρκική ακτοφυλακή την είδε, την πλησίασε αλλά της επέτρεψε να συνεχίσει την πορεία της και την παράνομη είσοδό της στα χωρικά ύδατα της ΕΕ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, με ήρεμα νερά, έκανε ελιγμούς που προκάλεσαν κυματισμούς, οι οποίοι επέφεραν την ανατροπή της φουσκωτής λέμβου και απομακρύνθηκε».  

 

Επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, τους Επιτρόπους Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ylva Johansson και Γειτονίας & Διεύρυνσης κ. Olivér Várhelyi και τον επικεφαλής της Frontex κ. Fabrice Leggeri για το ναυάγιο της 30ης Ιουλίου ανοικτά της Λέσβου, απέστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης ενημερώνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η φουσκωτή λέμβος που μετέφερε 13 πολίτες τρίτων χωρών, αναποδογύρισε εντός των τουρκικών υδάτων, μεταξύ της Λέσβου και των τουρκικών ακτών, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 30ης Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξαν η Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία, συνεχίζει στην επιστολή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι ξεκάθαρο ότι η φουσκωτή λέμβος ξεκίνησε από τουρκική ακτή, ονόματι Altinova, προσεγγίστηκε από το Τουρκικό Λιμενικό περίπου στις 03:50 και η τουρκική ακταιωρός όχι μόνο δεν προσπάθησε να τη σταματήσει ή να της αλλάξει πορεία, αλλά της επέτρεψε να συνεχίσει και τελικά να εισέλθει παρανόμως στα νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ο κ. Μηταράκης, «τα νερά ήταν ήρεμα την ώρα που η τουρκική ακταιωρός προσέγγισε τη φουσκωτή λέμβο» και, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, «η τουρκική ακταιωρός έκανε ελιγμούς κοντά στη λέμβο, οι οποίοι προκάλεσαν κυματισμούς, που οδήγησαν στο αναποδογύρισμά της».

Παρά δε την απροκάλυπτη συμμετοχή τους στο αναποδογύρισμα της φουσκωτής λέμβου, οι τουρκικές αρχές όχι μόνο δεν προχώρησαν στην άμεση έρευνα και διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο, αλλά αποχώρησαν από το σημείο.

Οι άνδρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντικαθιστώντας τους Τούρκους συναδέλφους τους και ενώπιον της αδράνειάς τους, περιγράφει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην επιστολή του, προσήλθαν για έρευνα και διάσωση μισό ναυτικό μίλι εντός των τουρκικών υδάτων, διασώζωντας 10 ανθρώπους. Οι 9 διασώθηκαν εντός των τουρκικών υδάτων και ένας, που είχε κολυμπήσει μακριά από τον τόπο του περιστατικού, εντός των ελληνικών υδάτων. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τρεις άνθρωποι αγνοούνται, αναφέρει ο κ. Μηταράκης.

Στο περιστατικό αυτό, «η ανευθυνότητα της Τουρκίας συγκρούεται ευθέως με το καθήκον προστασίας της ζωής στη θάλασσα και τη διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα», σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός και υποστηρίζει ότι το εν λόγω συμβάν υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την έλλειψη δέσμευσης της Τουρκίας στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18.3.2016, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία ανέλαβε να αποτρέψει τις θαλάσσιες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία, τονίζει ο κ. Μηταράκης στην επιστολή του, «συνεχίζει να υπονομεύει τη Δήλωση με το να μην δέχεται επιστροφές αιτούντων άσυλο με οριστική απορριπτική απόφαση από τα νησιά του Αιγαίου εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο τώρα».

Οι συνεχείς θαλάσσιες και χερσαίες διαβάσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα, γράφει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην επιστολή του, αποδεικνύουν την αποτυχία της Τουρκίας να περιορίσει τη λειτουργία δικτύων λαθρεμπορίας ανθρώπων στο έδαφός της.

Οι τουρκικές αρχές φαίνεται να ασχολούνται υπερβολικά με τη μαγνητοσκόπηση λαθρεμπόρων ανθρώπων, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο για τη δίωξη και τη διάλυση αυτών των εγκληματικών κύκλων που εκθέτουν ευάλωτα άτομα σε κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι οι ίδιες οι τουρκικές αρχές εμπλέκονται στην έκθεση ατόμων στη θάλασσα σε κίνδυνο” αναφέρει ο κ. Μηταράκης και καταλήγει: “Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και την προστασία των εξωτερικών μας κοινών συνόρων σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Αυτές οι προσπάθειες είναι ακόμη πιο κρίσιμες σε μια εποχή που τρίτα κράτη επιλέγουν να “εργαλειοποιήσουν” τη μετανάστευση, για πολιτικούς σκοπούς”.

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά:

Στο ναυάγιο της 30ης Ιουλίου, η φουσκωτή λέμβος ξεκίνησε την πορεία της παράνομα από τις τουρκικές ακτές. Η τουρκική ακτοφυλακή την είδε και την πλησίασε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όχι μόνο δεν επιχείρησε να την αποτρέψει, αλλά την άφησε να συνεχίσει την πορεία της με σκοπό να εισέλθει παρανόμως στα χωρικά ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, και ενώ η θάλασσα ήταν ήρεμη, η τουρκική ακταιωρός έκανε ελιγμούς που προκάλεσαν κυματισμούς, οι οποίοι επέφεραν την ανατροπή της φουσκωτής λέμβου. Στη συνέχεια, αντί να προχωρήσουν άμεσα σε έρευνα και διάσωση, η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε από το σημείο.   

Έπειτα, το Ελληνικό Λιμενικό εντόπισε το συμβάν, εισήλθε εντός τουρκικών θαλασσίων υδάτων και διέσωσε 10 ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχουν ακόμη τρεις αγνοούμενοι, εκ των οποίων ο ένας ανήλικος. Για ακόμη μία φορά, η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στο καθήκον της και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016”.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.