Επιτάχυνση της άρσης μέτρων, ιού θέλοντος

Από σήμερα ξεκίνησε το πρώτο βήμα σταδιακής «αποσωλήνωσης» της χώρας, αλλά το τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες. Η αρχή έγινε λοιπόν, από τις 6 σήμερα το πρωί, οπότε καταργήθηκε η έξοδος από το σπίτι με SMS ή χειρόγραφη δήλωση και πλέον η μετακίνηση των πολιτών είναι ελεύθερη εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας τους.

Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, λειτούργησαν τα πρώτα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα κομμωτήρια, ενώ στις 11 Μαΐου θα καθίσουν και πάλι στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Τα επόμενα βήματα ωστόσο που έχουν ανακοινωθεί, με κυριότερο το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης ανά την επικράτεια και στα νησιά, είναι υπό αίρεση, καθώς όλα θα εξαρτώνται από την εξάπλωση της νόσου και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλα μπορεί να αλλάξουν.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό έως τώρα είναι πως στις 18 Μαΐου το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να «ξεκλειδώσει» την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι θα μπορεί ο καθένας με το αυτοκίνητό του να πάει όπου θέλει.

Τουριστικό «πακέτο»

Δεν θα ισχύει το ίδιο, όμως, και για τα νησιά. Το πλάνο αυτή τη στιγμή λέει πως η μετακίνηση στη νησιωτική Ελλάδα θα μπορεί να γίνεται ελεύθερα από 1η Ιουνίου και θα συνοδευτεί από το άνοιγμα της εστίασης, των καφέ και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό τουριστικό «πακέτο» που περιλαμβάνει αυτά τα τέσσερα σκέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» –και μόνο εάν όλα πάνε καλά και η πανδημία δεν επανακάμψει τις επόμενες ημέρες, μετά την πρώτη άρση των περιορισμών, όπως έγινε σε άλλες χώρες–, δεν αποκλείεται αυτό το μικρό «πακέτο» των τεσσάρων άρσεων (μετακίνηση σε νησιά, καφέ, εστιατόρια και 12μηνα ξενοδοχεία) να μεταφερθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή να ισχύσει από τις 25 Μαΐου.

Τα εποχικά ξενοδοχεία

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μπορεί και το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου σε κάποια σημεία του να μεταβληθεί και να «ρυμουλκηθεί» νωρίτερα. Για παράδειγμα, τα εποχικά ξενοδοχεία που προγραμματίζεται να ανοίξουν αρχές Ιουλίου μπορεί να ανεβάσουν ρολά στα μέσα Ιουνίου.

Παράλληλα, μεγάλο ερώτημα αποτελεί η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έχει αποτελέσει και ένα από τα βασικά σημεία τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πιθανότερο είναι πως δεν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία. Ολα τα παραπάνω βεβαίως, όπως είπε ρητά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι σχέδια. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα, καθώς όλα συναρτώνται με τον ιό.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, πάντως, ότι τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου ασκείται πίεση από διάφορες επαγγελματικές ομάδες, με αποτέλεσμα να αναζητείται διαρκώς η χρυσή ισορροπία ανάμεσα στην υγεία των πολιτών και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Οσο βέβαιη είναι όμως η βούληση Μητσοτάκη να διευκολυνθούν όλες οι επαγγελματικές ομάδες και να υπάρξει ακόμα και νωρίτερα άνοιγμα διαφόρων κατηγοριών, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι δεν θα διακινδυνεύσει τη δημόσια υγεία και όσα χτίστηκαν με πολύ κόπο και συλλογική δουλειά.

Εύλογα διερωτώνται πολλοί αν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα και ακολούθως νέα μέτρα. Κάτι τέτοιο πράγματι δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά όχι με τη μορφή που έγινε μέχρι τώρα, δηλαδή με ένα γενικό lockdown.

Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους ειδικούς είναι να εφαρμοστούν, εάν χρειαστεί, τοπικά lock down σε συνοικίες, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες ή ακόμα και νομούς προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου εξάπλωση της νόσου.

Η εκτίμηση Τσιόδρα

Το είπε εμμέσως πλην σαφώς σε μία από τις τελευταίες ενημερώσεις ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στον περίφημο R0, δηλαδή τον δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου.

Αυτή τη στιγμή η μετάδοση έχει πέσει κάτω από το 1. Δηλαδή, ένας φορέας δεν μεταδίδει τον ιό σε άλλο άτομο. Αν αυτό αλλάξει και υπάρξουν τοπικά εστίες και υπερμεταδόσεις, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν «ζώνες» στη χώρα και θα οδηγηθούμε σε νέα τοπικά lockdown, όπως συνέβη στην Ξάνθη και στην Καστοριά. Ο καθηγητής μάλιστα εκτίμησε πως «θα υπάρχουν ζώνες οι οποίες θα είναι πιο ελεύθερες από τη νόσο και ζώνες στις οποίες θα υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει μια επαγρύπνηση, μια περαιτέρω παρέμβαση. Αυτό, νομίζω, θα γίνει περισσότερο, παρά μια καθολική επαναφορά κάποιων μέτρων».

Το κυβερνητικό βάρος, πάντως, για την ώρα πέφτει στην καμπάνια «Μένουμε ασφαλείς». Είναι το επόμενο βήμα, αφού το «Μένουμε σπίτι» περνάει σιγά σιγά στο παρελθόν. Κυβερνητικός παράγοντας έλεγε στην «Κ» πως οι Ελληνες πολίτες, που το προηγούμενο διάστημα έγιναν «παράδειγμα προς μίμηση», καλούνται να δείξουν για μία ακόμη φορά τι σημαίνει ατομική ευθύνη και να τηρήσουν τους απαραίτητους κανόνες, ώστε να κερδηθεί και η δεύτερη μάχη με την εξάπλωση της νόσου.

Ειδικό πακέτο στήριξης για τον πολιτισμό

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να απορροφήσει τους κραδασμούς που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο του πολιτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ειδικό πακέτο για τη στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη έχει ήδη επεξεργαστεί προτάσεις στήριξης του κλάδου, ενώ η επιτροπή επιστημόνων που έχει συσταθεί αναμένεται να αποφανθεί σχετικά την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την υπουργό Πολιτισμού, ενώ μετά τις αποφάσεις της επιτροπής, θα συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη για τον πολιτισμό με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, προκειμένου να καταλήξει στο πακέτο στήριξης του κλάδου του πολιτισμού. Τη σχετική προαναγγελία έκανε εμμέσως πλην σαφώς την περασμένη Πέμπτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, όταν στην τριτολογία του μίλησε για «συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις», ώστε να απαλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του πολιτισμού από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι «εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοικτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν πάντα μέχρι σήμερα».

Είχε προσθέσει, μάλιστα, πως θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, «ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πως θα γίνουν κάποιες δράσεις, τηρώντας απολύτως τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας.

Καθημερινή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.