Εργαζόμαστε για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων

Συνέντευξη του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότη Μηταράκη στη Real News.

Προχωράμε σε κεφαλαιοποίηση της επικουρικής σύνταξης για τους νέους ασφαλισμένους, διασφαλίζοντας φυσικά ομαλή μετάβαση και εξασφαλίζοντας πλήρως τους νυν συνταξιούχους και εργαζομένους υποστηρίζει στη Real news ο Νότης Μηταράκης. Και προσθέτει πως η δημιουργία ατομικών λογαριασμών σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2021 για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας τονίζει πως με το νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων που προωθείται όπως έχει δεσμευτείκαι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όλες οι μεταρρυθμίσεις θα είναι θετικές και σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε περικοπές ή μειώσεις στις συντάξεις. Αντιθέτως στόχος μας είναι με την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της οικονομίας, να μας δοθεί η δυνατότητα μελλοντικών αυξήσεων και περαιτέρωασφαλιστικών ελαφρύνσεων.

Τελικά ο νόμος Κατρούγκαλου όπως είχατε δεσμεύεται προεκλογικά θα καταργηθεί;

Με τις αποφάσεις του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου 2019, ο νόμος Κατρούγκαλου κρίθηκε αντισυνταγματικός σε βασικούς πυλώνες του και εμείς προχωράμε με τη νομοθέτηση ενός νέου ασφαλιστικού, πάνω στις «ράγες» των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Άλλωστε ο πρωθυπουργός ήδη προεκλογικά είχε εκφράσει τις πάγιες θέσεις του για ιδεολογική αντίθεση απέναντι στον κοινωνικά άδικο και αντιαναπτυξιακό αυτό ασφαλιστικό νόμο καθώς και στην ανάγκη για μεγάλες αλλαγές τις οποίες ως κυβέρνηση άμεσα υλοποιούμε.
Εργαζόμαστε για να φτιάξουμε,  ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, όπως εφαρμόζεται σε όλες τις προηγμένες χώρες. Ένα σύστημα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις, θα προσφέρει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ανταποδοτικότητα, μεγαλύτερη προστασία για τους ασφαλισμένους μέσω της διάχυσης του κινδύνου καθώς και σημαντικά οφέλη στην Ελληνική οικονομία.
Μέσα από το νέο αυτό πλαίσιο, θα ωφεληθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την χαμένη αυτή εμπιστοσύνη, να καλλιεργήσουμε την ασφαλιστική συνείδηση και να στηρίξουμε την παραγωγική Ελλάδα που τιμωρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όλες οι μεταρρυθμίσεις θα είναι θετικές και σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε περικοπές ή μειώσεις στις συντάξεις. Αντιθέτως, στόχος μας είναι με την περεταίρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της οικονομίας, να μας δοθεί η δυνατότητα μελλοντικών αυξήσεων και περεταίρω ασφαλιστικών ελαφρύνσεων.

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν ή όχι;

Οι εισφορές μειώνονται, αυτό είναι προεκλογική μας δέσμευση. Για τους μισθωτούς κατά 25% ή 5 ποσοστιαίες μονάδες εντός τετραετίας, ξεκινώντας από το 2020. Στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ του συνολικού κόστους εργασίας για τους εργοδότες και των καθαρών απολαβών των εργαζομένων. Αυτό κρατά υψηλά τα ποσοστά ανεργίας και χαμηλά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και γι΄ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα.

Επιπλέον, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προχωράμε σε ένα νέο σύστημα ελεύθερων επιλογών ως προς τις καταβαλλόμενες εισφορές, το οποίο συνδυαστικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε ελάφρυνση του ασφαλιστικού βάρους.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να πουλήσετε σε ξένα fund τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία, στα πρότυπα των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια;

Το Κράτος έχει συνταγματικά την υποχρέωση να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση και κατά συνέπεια πρέπει να εξασφαλίζει την είσπραξη των εσόδων του. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, έχοντας ως δεδομένη την ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας του, αλλά και κάθε άλλου μέσου για την επίλυση του οξυμένου προβλήματος των ληξιπρόθεσμων.

Καθώς βρισκόμαστε στη διαδικασία περιγραφής του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουμε εντοπίσει εξόφθαλμες περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι από επιλογή και όχι από αδυναμία,  αποφεύγουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, κλέβοντας ουσιαστικά τα ταμεία. Και μιλάμε για περιπτώσεις που έρχονται από το παρελθόν, τις διαβάζουμε σε παλιά δημοσιεύματα προηγούμενων δεκαετιών. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο τρόπο για την είσπραξη ποσών που άλλως κινδυνεύουν να παραγραφούν, ή να καταστούν ουσιαστικά ανείσπρακτα. Παράλληλα η αύξηση είσπραξης οφειλών προηγούμενων ετών θα είναι μια θετική εξέλιξη για τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

Ομοίως πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση από την ακίνητη περιουσία των Ταμείων. Κατά καιρούς είχαν γίνει προσπάθειες αλλά υπάρχει χώρος για σημαντική βελτίωση, με χρήση σύγχρονων εργαλείων.

Με τις επικουρικές συντάξεις πως θα προχωρήσετε στην κεφαλαιοποίηση;

Προχωράμε σε κεφαλαιοποίηση της επικουρικής σύνταξης για τους νέους ασφαλισμένους, διασφαλίζοντας φυσικά ομαλή μετάβαση και εξασφαλίζοντας πλήρως τους νυν συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Η δημιουργία ατομικών λογαριασμών σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2021 για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Οι εισφορές τους θα επενδύονται σύμφωνα με τις ατομικές τους επιλογές εντός προκαθορισμένων προγραμμάτων. Στο τέλος του εργασιακού βίου, το ατομικά συσσωρευμένο κεφάλαιο θα καθορίζει το ύψος της ισόβιας σύνταξης. Το νέο σύστημα θα δίνει και την δυνατότητα προαιρετικά λήψης μέρους αυτού του κεφαλαίου ως εφάπαξ.

Κατά συνέπεια η μελλοντική τους επικουρική σύνταξη αποσυνδέεται από το οξύ πρόβλημα του δημογραφικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας και από πιθανές μελλοντικές δημοσιονομικές κρίσεις, σαν αυτή που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα επίτευξης αποδόσεων σημαντικά μεγαλύτερων από αυτές που επιτυγχάνονται με το σημερινό ισχύον σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης. Σαν παράδειγμα να πω ότι αν συγκρίνουμε το σημερινό ρυθμό απόδοσης με την απόδοση που πέτυχε από ίδρυσής του το δημόσιο αμοιβαίο κεφάλαιο φορέων κοινωνικής ασφάλισης, η επικουρική σύνταξη θα ήταν αυξημένη κατά 35%.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσω την επίδραση του νέου συστήματος στην οικονομία, καθώς θα δημιουργήσει ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές, που σήμερα δεν έχουμε και θα συγκεντρώσει κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 100 δις προς όφελος της χώρας μας.

Ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;
 

Με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις. Σε διμερές αλλά και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών η χώρα μας επιμένει στην τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Εκλέγεστε σε μια περιοχή που δοκιμάζεται από το μεταναστευτικό, την Χίο. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αρκούν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση;

Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί πρωταρχικής σημασίας πρόβλημα όχι μόνο για της Χίο και τα νησιά μας αλλά και για όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για ενίσχυση της προστασίας των θαλασσίων συνόρων μας, επιτάχυνση του ασύλου, επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και δημιουργίας κλειστών κέντρων. Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία κάποιων για το πώς θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα και για το πως θα γίνουν οι επιστροφές. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση του εθνικού μας σχεδίου και να δείξουμε έμπρακτα τα αποτελέσματα της πολιτικής μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.