Ερντογάν σε Μέρκελ: “Είμαι έτοιμος για διάλογο με Μητσοτάκη” – Η μπλόφα της Άγκυρας και το άγριο παρασκήνιο

Την ετοιμότητά του για διμερή διάλογο που θα οδηγήσει σε προσφυγή στη Χάγη σε ορίζοντα λίγων μηνών δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες του economico, στην Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και στον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν.

  • Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι αν η Ελλάδα αποδεχθεί συνομιλίες με συγκεκριμένη καταληκτική προθεσμία (close ended) τότε ο τουρκικός στόλος θα αποσυρθεί από την ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Με τον τρόπο αυτό, κατά συγκλίνουσες διπλωματικές εκτιμήσεις, προσπαθεί να εκθέσει την ελληνική πλευρά ότι δήθεν δεν θέλει πραγματικά το διάλογο και βρίσκει προσχήματα για να τον αποφύγει.

  • Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η ελληνική θέση “πρώτα θα αποσύρετε τα πλοία και μετά θα συζητήσουμε” δεν είναι ειλικρινής αλλά υποκρύπτει αποφευκτική πρόθεση.

Έντονες διπλωματικές διεργασίες σε πέντε κέντρα

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα γίνουν εντατικές διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου, Ουάσιγκτον, Αγκυρας και Αθήνας. Η προσπάθεια της διεθνούς διπλωματίας είναι να μην κλιμακώσει η Αγκυρα την επιθετικότητά της με έρευνες κοντά στα έξι ναυτικά μίλια από την Κρήτη, τη Ρόδο ή την Κάρπαθο, όπως έχει προαναγγείλει η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ.

Σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός στον Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο διπλωματικός κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από την Αγκυρα. Η συνάντηση του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με τον γγ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες ήταν ένα ακόμη χτύπημα στην Τουρκία. Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν (10/9) αποτελεί πηγή εκνευρισμού για τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Ενώ η προοπτική ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία.

Ωστόσο, παρά την ισχυρή διπλωματική στήριξη που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα αποφασιστούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το κλίμα αυτή τη στιγμή δείχνει ότι θα αποφασιστούν θεωρητικά αλλά η υλοποίησή τους θα παραπεμφθεί στο μέλλον…

economico.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.