Ερώτηση στη Βουλή για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χίου από τον κο Γιώργο Καμίνη

Χθες, Πέμπτη 3 Νοέμβρίου 2022, ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κύριος Γιώργος Καμίνης και η βουλευτής Δράμας & αρμόδια τομεάρχης Παιδείας, κυρία Χαρά Κεφαλίδου, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την σημερινή στέγαση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χίου.

Εν έτει 2022 είναι απαράδεκτο τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους που αγωνίζονται για να κατακτήσουν την μάθηση, να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να κάνουν μάθημα σε διαδρόμους και να αυλίζονται σε μπαλκόνια. Πρόσφατα το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε σε δημοτικό συμβούλιο αλλά και στο περιφερειακό συμβούλιο.

Πρέπει άμεσα να προσφερθεί έστω προσωρινή λύση αξιοπρεπούς στέγασης με όλα όσα απαιτούνται αλλά και να παρθούν τώρα αποφάσεις για οριστική επίλυση του ζητήματος! Αναμένουμε τις απαντήσεις του υπουργείου Παιδείας αλλά και την άμεση ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους φορείς.

 

 

 Ακολουθεί η ερώτηση στην Βουλή:

 

 

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως

 

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2022

ΘΕΜΑ: Μετεγκατάσταση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χίου

Ο Διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χίου στις 13 Ιουλίου 2022 και στις 29 Αυγούστου 2022, απευθύνθηκε εγγράφως προς τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Χίου, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθώς και τον Δήμαρχο Χίου, με σκοπό να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ειδικό σχολείο και την επείγουσα ανάγκη μετεγκατάστασής του.

‘Οπως επισημαίνεται στα ανωτέρω έγγραφα, το δυναμικό του σχολείου φτάνει τα 29 παιδιά, από τα οποία 14 παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, 11 με νοητική υστέρηση και 4 με κινητικές δυσκολίες.

Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο σχολείο, τη σπουδαιότητα του οποίου όλοι κατανοούμε, φιλοξενείται σε χώρους που έχει παραχωρήσει το Νοσοκομείου Χίου. Όπως μας επισημάνθηκε, εκτός από κάποιες αίθουσες που δεν επαρκούν, τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα ακόμη και στους διαδρόμους του Νοσοκομείου. Το γεγονός επιβεβαιώνεται με σχετικό φωτογραφικό υλικό που ετέθη στη διάθεσή μας, ενώ σε ένα από τα δύο έγγραφα του Διευθυντή γίνεται αναφορά στην ανάγκη  να διατεθεί, έστω ως προσωρινό μέτρο, και άλλη αίθουσα από το Νοσοκομείο Χίου.

Δεδομένου ότι στη σημερινή εποχή δεν επιτρέπεται παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα σε διαδρόμους σχολείων

Δεδομένου ότι το πρόβλημα αφορά ευπαθείς ομάδες, η πρόσβαση των οποίων  στην εκπαίδευση προσκρούει σε ούτως ή άλλως επιπλέον δυσκολίες

Δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται να αποτρέπεται η ένταξη κανενός παιδιού στον κύριο κορμό του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος

Ερωτάται η Υπουργός :

  1. Είναι εις γνώση σας το θέμα;
  2. Υπάρχει προγραμματισμός να κατασκευαστεί κτίριο για το ειδικό σχολείο Χίου. Αν ναι, με ποιον χρονικό ορίζοντα;
  3. Έχει προχωρήσει ο Δήμος σε δέσμευση οικοπέδου προς τον ανωτέρω σκοπό;
  4. Αν δεν υπάρχει στον προγραμματισμό σας η κατασκευή σχολείου, ποιές πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ώστε σε συνεργασία με τον Δήμο να μισθωθεί άλλο, κατάλληλο ακίνητο και με ποιο χρονικό ορίζοντα;
  5. Για ποιο λόγο τα τέσσερα παιδιά με κινητικές δυσκολίες δεν φοιτούν στα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία της Χίου;
  6. Υπάρχουν δομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες στα υπόλοιπα σχολεία της Χίου και αν ναι σε ποιά;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Γιώργος Καμίνης

 

Χαρά Κεφαλίδου

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.