Εστίαση: Οι ανεμβολίαστοι πληρώνουν 23 ευρώ τον καφέ από σήμερα

Οι αλλαγές από σήμερα στην εστίαση. Οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν με τεστ σε εξωτερικούς χώρους.

Οι εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό.

Σε αναβρασμό βρίσκεται η εστίαση για τα νέα μέτρα από σήμερα, καθώς μπορεί να καλούνται να δουλέψουν σε νέο πλαίσιο, ωστόσο ακόμη δεν έχουν πάρει στα χέρια τους την ΚΥΑ με τα μέτρα.

Η ΚΥΑ αναμένεται να βγει σήμερα το πρωί για τα μέτρα που ισχύουν σήμερα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Εκεί θα υπάρξουν οδηγίες για κρίσιμα ζητήματα. Βασικό είναι η είσοδος σε κλειστούς χώρους. Θα γίνεται και με ταυτότητα όπως στα πλοία ή όχι; Πώς θα πηγαίνει ένας ανεμβολίαστος στον κελιστό χώρο της τουαλέτας;

Τα υπαίρθια κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν και για ανεμβολίαστους; Αυτά και άλλα πολλά περιμένουν οδηγίες σήμερα, ενδεχομένως το πρωί.

Από σήμερα αλλάζουν τα πάντα, αφού όλοι οι ανοιχτοί και κλειστοί χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας θα πρέπει να λειτουργούν με νέους κανόνες και μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ανοιχτοί και κλειστοί χώροι θα είναι διαθέσιμοι μόνο σε καθήμενους και μόνο σε εμβολιασμένους.

Στην είσοδο του εστιατορίου, του μπαρ ή του καφέ, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους, εκτός από την μάσκα, και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR». Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους.

Να σημειωθεί ότι οι ανεμβολίαστοι πελάτες, που θα μπορούν να επισκεφθούν καταστήματα μόνο με εξωτερικούς χώρους, εάν αυτά έχουν δηλώσει μικτή λειτουργία – δηλαδή, για εμβολιασμένους και μη – θα επιβαρύνονται με το κόστος του τεστ.

Δηλαδή ο καφές για τους ανεμβολίαστους θα κάνει 23 ευρώ. 20 ευρώ το τεστ και 3 ευρώ ο καφές. Εκτός και αν κάνουν τεστ σε σημείο που κάνει ο ΕΟΔΥ, οπότε γλιτώνουν τα 20 ευρώ.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, παρά μόνο από τα ΜΜΕ.

Το σχετικό ΦΕΚ – προς το παρόν, τουλάχιστον – δεν έχει φτάσει στα χέρια τους, ενώ τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ.

Ενήλικες εμβολιασμένοι

Μπαίνουν σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ισχύει 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση και με πιστοποιητικό νόσησης που θα έχει διάρκεια έως και 6 μήνες μετά. Στα νυχτερινά κέντρα θα πρέπει όλοι να είναι καθήμενοι.

Ενήλικες ανεμβολίαστοι

Μπορούν να βρίσκονται μόνο καθήμενοι σε ανοικτούς χώρους έχοντας:

rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Ανήλικοι

Μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, μόνο με self test και υπεύθυνη δήλωση γονέα.

Οι έφηβοι που θα έχουν εμβολιαστεί, καθώς η πλατφόρμα εμβολιασμού ανοίγει για τις ηλικίες 15 -17 ετών, θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους όπως οι ενήλικες εμβολιασμένοι.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων υπαίθριας ψυχαγωγίας μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Τα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους στα «πορτοκαλί» νησιά

Η αύξηση της κινητικότητας, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα, οδήγησε σε εκτίναξη των κρουσμάτων κοροναϊού σε μια σειρά από περιοχές.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μάλιστα, στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Η πιο ραγδαία αύξηση ωστόσο, εντοπίζεται σε έξι περιοχές.

Πρόκειται για τα νησιά της Μυκόνου, της Ίου, της Πάρου, της Σαντορίνης και στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου της Κρήτης. Οι έξι αυτές περιοχές τίθενται σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα σε αυτές τις έξι περιοχές, που αφορούν στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στην εστίαση.

Επιπλέον, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω περιοχές για εκτεταμένο τέστινγκ.

Έτσι, από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους θα υποχρεούνται, εκτός από self test, να κάνουν και rapid test κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ΕΡΓΑΝΗ.

Ειδικότερα, από το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις εν λόγω περιοχές, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα: μία με self test και μία με rapid test.

Υποχρέωση για τέστινγκ δύο φορές την εβδομάδα – μία με self test και μία με rapid test – θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.