Ζωγραφική. Αναφορά στη ζωγράφο Ιφιγένεια Λαγάνα (1915-2004).

 

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος.

 

Η Ιφιγένεια Λαγάνα γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1915 και απεβίωσε το 2004 στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1931-1937), με δασκάλους τον Ουμβέρτο Αργυρό στη ζωγραφική και τον Γιάννη Κεφαλληνό στη χαρακτική). Συμφοιτητές της στη Σχολή  Καλών Τεχνών οι διάσημοι φίλοι Γιάννης Μόραλης, Χρήστος Καπράλος και Νίκος Νικολάου. Με τον Νίκο Νικολάου παντρεύτηκε μόλις αποφοίτησαν, αλλά η συμβίωση τους διακόπηκε σε σύντομο διάστημα.

Αρχικά η Ιφιγένεια Λαγάνα ασχολήθηκε με την υδατογραφία. Η θεματική της περιλάμβανε τοπία, σκηνές της καθημερινής ζωής με πρόσωπα και ζώα καθώς  και νεκρές φύσεις. Υφολογικά στη νεότητα της προσέγγισε επιδέξια τον υπαιθριστικό ιμπρεσιονισμό με “αέρινες ακουαρέλλες” οι οποίες προξένησαν έντονο θαυμασμό  στους συναδέλφους της και ιδιαίτερα στον Γιάννη Τσαρούχη.

Μετά τη θεραπεία της πολύχρονης ψυχικής νόσου που την ταλάνισε καθοριστικά και κύρια από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 το ύφος της εξελίχθηκε σε εξπρεσιονιστικό ιδίωμα. Ζωγράφισε με πάθος και αφοσίωση πολύπλοκες συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων, με τέμπερες, λάδια σε καμβά καθώς και άλλα υλικά, με χαρακτηριστικά ψυχογραφικά χρώματα. Η ζωγράφος έκτοτε ανέπτυξε σημαντική εκθεσιακή δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό .

Η προσωπική μου γνωριμία και συνεργασία μαζί της άρχισε το 1987 στην Αθήνα. Είχα ήδη επιστρέψει από εικαστικές και θεωρητικές σπουδές στο Μανχάταν και ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση της γκαλερί DADA. Διοργάνωσα και επιμελήθηκα ενθουσιασμένος τρεις ατομικές της εκθέσεις. Η ζωή και η εικαστική δράση της Λαγάνα άνθιζε και πάλι με επιτυχία, αν και παρά την εμφανή της αξία το “κύκλωμα” δεν την προώθησε τη δεδομένη εποχή στη θέση που της άξιζε.

Η Ελένη Βακαλό ανέφερε μεταξύ άλλων σε κριτική της: “Στις υδατογραφίες της Λαγάνα βλέπομε να συλλαμβάνεται η στιγμή όχι μόνον σαν εντύπωσις (χρώμα, φως), όχι μόνον σαν πλαστικό γεγονός (αρχιτεκτονική, σύνθεσις), μα με το βαθύ τρεμούλιασμα ενός μυστικού και σκοτεινού παλμού ζωής που κρύβεται μέσα της.”

Έργα της ανήκουν σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ευτύχημα ότι κάποια εκτίθενται στην συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Έργα Ιφ.Λαγάνας. 1. Αττική/ακουαρέλλα. 2. Ο άρρωστος/ακουαρέλλα. Πηγή: Κ. Ευαγγελάτος-Αρχείο Fototanism.

 

Κώστας Ευαγγελάτος

Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός τέχνης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.