Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα κριτήρια για επιδότηση – Ποιοι είναι εκτός

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για 120.000 νοικοκυριά για να επωφεληθούν από την επιδότηση που φτάνει έως και το 60% για να βάλουν ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ευκαιρία για την απόκτηση ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση έως 60% ανακυκλώνοντας τον ηλεκτρικό έχουν 120.000 νοικοκυριά.

-60% για εισοδήματα έως 5.000 ευρώ (πρώτη εισοδηματική κατηγορία).

-55% για εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ (δεύτερη κατηγορία)

-50% για εισόδημα ανά μέλος άνω των 10.000 ευρώ (τρίτη κατηγορία).

Για να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

Να είναι λειτουργικοί πριν από την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί ύστερα από γενικό οπτικό έλεγχο.

Πριν από την αντικατάστασή τους να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Οι προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα είναι:

Οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση.

Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher) την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του, αφού πρώτα υποβάλει αίτηση σε πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο gov.gr. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού) και την τιμή αγοράς του. Οι ηλιακοί θα πρέπει να έχουν χωρητικότητα σε λίτρα από 110 και πάνω.

Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες (Κύρια και Δευτερεύουσα), εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρούσας ενότητας.

 

Ποιοι κόβονται από την επιδότηση

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.

Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δεν δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.