Η έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό απειλή για την οικονομία

Τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος και η εστίαση στην Ελλάδα σχολιάζει δημοσίευμα των Financial Times. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει συνήθως το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας μας αλλά στην παρούσα συγκυρία αγωνίζεται για να καταφέρει να προετοιμαστεί για τη ζωτική για την ελληνική οικονομία θερινή περίοδο. Όπως αναφέρεται, οι πιθανοί υποψήφιοι για θέσεις εργασίας σε εστιατόρια και μπαρ αποθαρρύνονται από τον κίνδυνο ανανέωσης των περιορισμών για τον Covid-19 οι οποίοι οδηγούν σε παύση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα απειλεί να οπισθοχωρήσει την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία, τονίζουν οι FT, δεδομένης της κεντρικής σημασίας που έχει ο τουριστικός τομέας για την ελληνική οικονομία. «Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια έλλειψη στον κλάδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) Γιώργος Καββαθάς. Πολλές άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αντιμετώπισαν προβλήματα με τη στελέχωση του κλάδου της εστίασης όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί. Η διαφορά με την Ελλάδα, όπως τονίζουν οι FT, είναι το σχετικό μέγεθος και το οικονομικό του βάρος του κλάδου.

Κίνδυνος για την ανάκαμψη

Ο τουρισμός απασχολεί συνήθως περισσότερα από 432.000 άτομα, ή το 10% του εθνικού εργατικού δυναμικού, ποσοστά που είναι αναλογικά σχεδόν διπλάσιο από την Ισπανία. Άρα τυχόν προβλήματα μπορεί να έχουν μακροοικονομικές επιπτώσεις, υπογραμμίζεται. Ανάλυση της HSBC εκτιμάει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού στο σύνολό της θα ενίσχυε την ελληνική ανάπτυξη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος. Στον κλάδο άλλωστε αντιστοιχούσαν τα δύο τρίτα της περσινής πτώσης άνω του 8% στο ΑΕΠ. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης τις προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών για τα τουριστικά έσοδα φέτος. Ο Χρήστος Σταϊκούρας,  έχει προβλέψει ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό θα φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ το 2021 , λιγότερα από τα μισά τουριστικά έσοδα του 2019  αλλά διπλάσια από τα αντίστοιχα έσοδα πέρυσι όταν τα έσοδα της βιομηχανίας κατέρρευσαν στα 4 δισ. ευρώ. Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η έλλειψη εργαζομένων, παρά το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας 16,5%, το υψηλότερο της ΕΕ, θα μπορούσε να συγκρατήσει την οικονομική ανάπτυξη και να εμποδίσει αυτές τις οικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.