Η Ένωση Καταναλωτών Χίου για τις αυξήσεις στα τιμολόγια νερού της ΔΕΥΑΝΧ

 

Πραγματικά, λυπούμαστε που για μία ακόμα φορά υποχρεωνόμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε εντονότατα για τις αποφάσεις σας σχετικά με μία ακόμα αύξηση στο τιμολόγιο του νερού που ετοιμάζετε εις βάρος μας.

Πιστεύουμε ότι ή δεν έχετε καμία συναίσθηση της πραγματικότητας που βιώνουμε ή δε σας ενδιαφέρει καθόλου πως πραγματικά σήμερα οι Χιώτες καταναλωτές καταφέρνουμε και τα βγάζουμε πέρα εμείς  και οι οικογένειες μας, από τη στιγμή που ετοιμάζεστε να φορτώσετε στις πλάτες μας  1.000.000€  !

Σας ενημερώνουμε αν δεν το γνωρίζετε ότι η κάκιστη ποιότητα νερού που μας παρέχετε, μας υποχρεώνει σε ετήσια επιβάρυνση του οικογενειακού προυπολογισμού για αγορά εμφιαλωμένου πόσιμου νερού  και για μαγείρεμα  κατά μέσο όρο 150€  το άτομο άρα 600€ για μια 4μελή οικογένεια .Ταυτόχρονα επιβαρύνει  τουλάχιστον κατά 500 € κάθε νοικοκυριό  για τις βλάβες  που προκαλούνται  από τα άλατα στις οικιακές συσκευές και εγκαταστάσεις του!

Όσο δε αφορά τους επαγγελματίες εστίασης καταναλωτές, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο δραματικά αφού αναγκάζονται να πληρώνουν διπλές  ποσότητες  νερού  και ηλ. ρεύματος προκειμένου μέσω μηχανημάτων όσμωσης να μετατρέπουν σε πόσιμο το κακής ποιότητας νερό.

Μεγάλοι ζημιωμένοι κυρίως  θα είναι οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που είτε λόγω ηλικίας  είτε προβλημάτων υγείας , είτε ελλείψει μεταφορικού μέσου δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες  βρύσες  για λήψη δωρεάν πόσιμου νερού  και θα πληρώνουν σύμφωνα με την πρόταση της αύξησης  το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό μιας και αυτή  είναι κεφαλική και είναι  λιγότερο επιζήμια για τους μεγάλους  καταναλωτές παρά για  τους μικρούς ……

Διαβάζουμε στα ΜΜΕ ότι τα προβλήματα που υποχρεώνουν τη ΔΕΥΑΝΧ να ζητήσει αύξηση του τιμολογίου είναι κυρίως  η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ .

Ρωτάμε για ποιους λόγους  η ΔΕΥΑΝΧ εδώ και 5 χρόνια δεν φρόντισε να συνάψει σύμβαση  με άλλους  ιδιώτες πάροχους  εκτός της ΔΕΗ που ως γνωστόν πουλάνε την Kwh/h έως και 30% φθηνότερα?

Ένας πρόχειρος υπολογισμός μας δείχνει ότι στην πενταετία που πέρασε η ΔΕΥΑΝΧ θα είχε τη δυνατότητα να εξοικονομήσει  περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ και έτσι δε θα χρειαζόταν σήμερα  να φορτώσει στις πλάτες μας το καινούργιο χαράτσι των 920.000€ κάθε  χρόνο ,δηλαδή  αύξηση 24% όταν σήμερα ο πληθωρισμός «τρέχει»  με 3.4%!

Διαβάζουμε επίσης ότι ένας άλλος λόγος για την προτεινόμενη αύξηση είναι οι τεράστιες οφειλές 4.500.000€ κάποιων καταναλωτών προς τη ΔΕΥΑΝΧ. Αναρωτιόμαστε σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει ώστε να εισπράξετε τα οφειλόμενα? Αναρωτιόμαστε πόσοι από αυτούς που οφείλουν βρίσκονται ακόμα συνδεδεμένοι και παίρνουν κανονικά νερό?

Διαβάζουμε ότι η ΔΕΥΑΝΧ έχει διαρροές  πάνω από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα το χρόνο ήτοι το 40% των αποθεμάτων  που διαχειρίζεται σε νερό.

Ρωτάμε τι έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση? Φυσικά και εάν είχατε λάβει έγκαιρα τα ανάλογα μέτρα δε θα υπήρχε κανένα θέμα αύξησης της τιμής του νερού σήμερα!

Διαβάζουμε  για προκλητικά υψηλούς  μισθούς αιρετών στελεχών της διοίκησης και όλα τα παραπάνω μας κάνουν σαν καταναλωτές να πιστεύουμε ότι δεν έχετε κάνει καμία απολύτως προσπάθεια για συμμάζεμα των οικονομικών της ΔΕΥΑΝΧ ,το αντίθετο μάλιστα, και έρχεστε τώρα αβασάνιστα να φορτώσετε στις  δικές μας πλάτες, τις δικές  σας επιλογές και αστοχίες  !

Διαβάζουμε ότι η ΔΕΥΑΝΧ έχει απόθεμα στα ταμεία της 1,650,000€ , την ίδια στιγμή που απαιτεί από εμάς παράλογες αυξήσεις!

Σας θυμίζουμε μάλιστα ότι πολύ πρόσφατα δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα  την αύξηση στους τριμηνιαίους λογαριασμούς μας με  πρόσχημα την εγκατάσταση νέας αφαλάτωσης στο Βροντάδο  .

Κυρίες και κύριοι της ΔΕΥΑΝΧ μάλλον λησμονείτε ότι διαχειρίζεστε αποκλειστικά δικά μας χρήματα των Χίων καταναλωτών και οφείλετε να λειτουργείτε  με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των δικών μας συμφερόντων !

Το να μας ζητάτε λοιπόν τέτοια αύξηση για να συνεχίζει να τρέχει στις βρύσες μας το ίδιο κακής ποιότητας νερό είναι για εμάς  casus belli και θα το «πολεμήσουμε» με όλες μας τις δυνάμεις !

θα είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και να συζητήσουμε οποιεσδήποτε αυξήσεις στην τιμή του νερού μόνο όταν είστε εσείς έτοιμοι να μας προσφέρετε KΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ στις βρύσες  μας  ,που δεν θα καταστρέφει  την υγεία μας , τις συσκευές  και τα δίκτυα μας.

Μέχρι τότε  σταματήστε αυτές τις προκλητικές φορομπηχτικές πρακτικές, ανασκουμπωθείτε, συμμαζέψτε τα πράγματα και αφήστε και εμάς να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις άλλες αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα που αναστατώνουν καθημερινά τη ζωή μας.

 

Για την Εν.Κα. Χίου

Γιάννης Ν. Μισετζής 

       Πρόεδρος

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.