Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και τη Σοφία Στάϊκου

Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε, κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, το Αργυρό Μετάλλιο της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την Πρόεδρό του, κυρία Σοφία Στάϊκου.

Το Πολιτιστικό ΄Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς βραβεύτηκε για την εξέχουσα πολιτιστική δράση που αναπτύσσει μέσω του Δικτύου Θεματικών στην ελληνική περιφέρεια και συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά, με τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και την τεχνολογία.

Πρόκειται για εννέα μουσεία – κοσμήματα διασκορπισμένα σε περιοχές της περιφέρειας «αποτυπώνουν την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη φύση στο πέρασμα του χρόνου και συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην προβολή της παραγωγικής ιστορίας της χώρας, αναδεικνύοντας την παραδοσιακή, βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία, όσο και στην προώθηση της σχέσης πολιτισμού-περιβάλλοντος, με στοχευμένες δράσεις όπως η καταγραφή των πολιτιστικών τοπίων στην Ελλάδα» δηλώνει η πρόεδρος του ΔΣ. στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), Σοφία Στάϊκου.

«Διαπιστώσαμε, λέει, ότι ‘χανόταν’ ένας σημαντικός κρίκος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επρόκειτο για την παραγωγική ιστορία της Ελλάδος, ουσιαστικά τις μεθόδους, τις παραδόσεις αλλά και τις προβιομηχανικές πρακτικές που αναπτύχθηκαν σε διάφορες γωνιές της χώρας για την αξιοποίηση φυσικών πόρων όπως του λαδιού, του μεταξιού, του μαρμάρου, του νερού, της μαστίχας, κ.α. Πάνω στην ανάγκη διάσωσης και προβολής της παραγωγικής ιστορίας της χώρας, δημιουργήθηκε σταδιακά το Δίκτυό μας»..

Τα Θεματικά Μουσεία αποτελούν πόλο έλξης για τις πόλεις ή τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται και όπως τονίζει η κ. Στάικου «οι έρευνες μας καταγράφουν ότι σημαντικό ποσοστό των επισκεπτών των Μουσείων επιλέγει να επισκεφθεί την περιοχή λόγω του Μουσείου, αλλά και να διανυκτερεύσει στην περιοχή».

Μάλιστα, τα τελευταία 16 χρόνια η επισκεψιμότητα αγγίζει τα 2 εκατομμύρια άτομα, ενώ το 2018 (μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου) ανήλθε στους 322.000 επισκέπτες. «Στην ανοδική αυτή τάση στην επισκεψιμότητα των Μουσείων συνέβαλε και το ουσιαστικό τους άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες. Θέσαμε ως στόχο να καταστήσουμε τα Μουσεία καθημερινούς πόλους πολιτισμού.

‘Ακούσαμε’ τις τοπικές κοινωνίες, συνεργαστήκαμε με τους τοπικούς φορείς και στη συνέχεια σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ειδικές δράσεις που απαντούν σε ειδικότερες ανάγκες για κάθε περιοχή χωριστά. Κάθε Μουσείο μας είναι ανοικτό για δράσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και προσφέρει δράσεις για τους κατοίκους των περιοχών, τόσο εντός αλλά το κυριότερο και εκτός ωραρίου λειτουργίας του» υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΔΣ του ΠΙΟΠ και καταλήγει:

«Τι πρέπει να κάνουμε για ενισχύσουμε το Δίκτυο; Νομίζω ότι για να περάσουμε στην επόμενη φάση θα πρέπει να διαμορφώσουμε διαμουσειακές και διαδημοτικές συνεργασίες που θα φέρουν πιο κοντά τα Μουσεία και τις πόλεις στις οποίες βρίσκονται», οι οποίες είναι Σουφλί, Τήνος, Δημητσάνα, Σπάρτη, Λέσβος, Χίος , Βόλος, Στυμφαλία, Γιάννενα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.