Η Διοίκηση του Νοσοκομείου της Χίου «επιτάσσει» την υπηρεσία καθαριότητας προς όφελος των ιδιωτών!!! Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία παράδοσης της καθαριότητας στους εργολάβους.

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου:

Σαν έτοιμη από καιρό η Διοίκηση του Νοσοκομείου της Χίου, πιστή στο πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, που προωθεί με κάθε τρόπο και μέσο ότι έχει απομείνει όρθιο από το Δημόσιο σύστημα υγείας στους ιδιώτες, συνεχίζει το καταστροφικό  της έργο για την  παράδοση της καθαριότητας του νοσοκομείου σε εργολάβους, θέτοντας  σε κίνηση τις διαδικασίες με τον ορισμό της επιτροπής, που θα συντάξει τις τεχνικές προδιαγραφές για το διεθνή διαγωνισμό!!!

Η κυβέρνηση  της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, μας οδηγούν  σε ένα μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς, επαναφέροντας τα εξοντωτικά ωράρια, τους πενιχρούς μισθούς των εργολάβων την απλήρωτη εργασία, τα μειωμένα δικαιώματα  και τους γνωστούς σε όλους μας εκβιασμούς. Άξιος ο μισθός τους!!!

Η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου της κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, καθώς και η “ξαναζεσταμένη σούπα” της επιστροφής των εργολάβων, αντί για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την πρόσληψη και του πρόσθετου μόνιμου προσωπικού που χρειάζεται, έχει σαν αποτέλεσμα την ανακύκλωση της ανεργίας και το χτύπημα της μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα. Εντάσσεται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό και συγχρόνως οδηγεί αναπόφευκτα στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Η κατάπτυστη αυτή απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, αποτελεί πρόκληση εν μέσω πανδημίας για τους υπηρετούντες τη Δημόσια Υγεία.  Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πείρα πολύτιμη για την απαιτητική εργασία του Νοσοκομείου μας, γι’ αυτό τυχόν απόλυσή τους πέρα από τα πολλαπλά προβλήματα που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους, θα επιφέρει σοβαρή δυσλειτουργία στο νοσοκομείο τη σημερινή κρίσιμη περίοδο. Εκτός από ανήθικη η εν λόγω ενέργεια της διοίκησης είναι και παράνομη, καθώς όπως έχει επισημάνει με έγγραφό της η ΠΟΕΔΗΝ προς το Υπουργείο Υγείας, με το Ν. 477/2020 άρθρο 45, παρατείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των υπαλλήλων που υπηρετούν στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης στους φορείς του Υπουργείου Υγείας έως 31-12-21.  Ο νόμος προβλέπει ότι οι συμβάσεις δεν μπορούν να παραταθούν πέραν της ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόληψης προσωπικού για τις ανάγκες αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη, ψηφίστηκε στις 15-9-20 και εφαρμόστηκε  από όλα τα νοσοκομεία.  Επομένως, στις 11-12-20 το ΔΣ του νοσοκομείου της Χίου  παρανόμως αποφάσισε την έγκριση σκοπιμότητας για την ανάθεση του έργου της καθαριότητας σε εργολάβο.   

Η αγοραία λογική κόστους-οφέλους, του διοικητικού συμβουλίου  και της κυβέρνησης της ΝΔ  που εκπροσωπούν, που μεταφράζεται στη δήθεν εξοικονόμηση χρημάτων (προ ΦΠΑ!) αφορά ανθρώπινες   ζωές και γίνεται  φυσικά σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων επιβίωσης αυτών των ανθρώπων.  Την ίδια στιγμή που το δημόσια σύστημα υγείας καταρρέει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την μία μεριά διοργανώνει φιέστες εκατομμυρίων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης, μοιράζει εκατομμύρια σε καναλάρχες και κλινικάρχες, δισεκατομμύρια για την αγορά Rafale και εξοπλιστικά προγράμματα και από την άλλη λογαριάζει  ως δημοσιονομικό κόστος το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, δρομολογώντας την επιστροφή των εργολάβων από την πίσω πόρτα των νοσοκομείων.  Εύγε!!!       

Ωστόσο, δεν θα κάνουμε πίσω.  Η σιγή νεκροταφείου και ο βούρδουλας του εργοδότη που επιχειρούν να μας επιβάλουν δεν θα περάσουν.  Δεν θα μείνουμε με δεμένα χέρια μπροστά στη νέα αντεργατική πρόκληση κυβέρνησης ΝΔ και διοίκησης. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας και τους τοπικούς βουλευτές να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να παρέμβουν ώστε να ακυρωθεί η παράνομη αυτή απόφαση της διοίκησης.   

 

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία παράδοσης της καθαριότητας σε εργολαβικά συμφέροντα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων.
  • Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες.
  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Επανασύσταση όλων των οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου σε καθαριότητα, σίτιση κλπ., που έχουν καταργηθεί.

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                                    Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                                                Κουβαρά Ολυμπία

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.