Η Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα μας μιλάει για τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού

 

“Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν”

 

 

  1. Σήμερα στην εποχή της πανδημίας του κορώνα ιού, ένα χρόνο μετά, ποια είναι η συμπεριφορά των γυναικών απέναντι στις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού;

Εδώ και ένα χρόνο η χώρα μας  και ο πλανήτης μας βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση.

Όλες οι ομάδες, όλων των κοινωνικών στρωμάτων, έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.  Ιδιαίτερα όμως έχει πληγεί το γυναικείο φύλο, δηλαδή οι γυναίκες, είτε αυτό σχετίζεται με την προσωπική τους απόφαση για αναγκαστική εγκατάλειψη της εργασίας τους  (π.χ. στις ΗΠΑ ο αριθμός έχει φτάσει τα 2,7 εκ. γυναικών) ή λόγω ασθένειας, ή λόγω κλεισίματος  των σχολείων και της υποχρέωσής  τους  για ενασχόληση με τα παιδιά τους, ή λόγω ασθενείας ηλικιωμένων της οικογένειας που χρειάζονται περισσότερης φροντίδας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το χειρότερο για τις γυναίκες είναι η παραμέληση της υγείας τους και ιδιαίτερα του πιο ευάλωτου οργάνου τους, του μαστού τους, σε μία χρονική περίοδο που δυστυχώς ο καρκίνος του μαστού έχει αυξηθεί και ιδιαίτερα στις πιο νέες ηλικίες των 30 -40 ετών.

Για αυτό, παρ’ όλες  τις δυσκολίες,  θα πρέπει να φροντίζουμε την υγεία μας και ιδιαίτερα τον έλεγχο των μαστών μας, μια και η Ιατρική επιστήμη συμβάλλει σήμερα στην έγκαιρη διάγνωση με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη βελτίωση των απεικονιστικών μεθόδων, αλλά και με την πρόληψη των κληρονομικών γενετικών επιβαρύνσεων στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

 

  1. Αναφερθήκατε στις αυξητικές τάσεις και ιδιαίτερα στις νεώτερες ηλικίες δηλ, στη δεκαετία των 30 με 40 ετών, αυτό που οφείλεται;

Εκτός των οικονομικών προβλημάτων που βιώσαμε την τελευταία 10ετία, κατά την ταπεινή μου άποψη,  αυτή η αύξηση που παρατηρείται στις νεώτερες γυναίκες οφείλεται στα τρία στερητικά “Α” που βιώνουν αυτές, την Αγαμία, την  Ατεκνία και την Ανεργία.  Το επιστέγασμα της από έτους πανδημίας του κορώνα ιού, θα επιδεινώσει πιστεύω  αυτή την αύξηση ακόμη περισσότερο  τα επόμενα χρόνια, αφού από το 1995 είναι πλέον αποδεκτό, (εμείς το είχαμε δημοσιεύσει το 1986), ότι η παρατεταμένη  ψυχική ένταση των γυναικών οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Το πρόβλημα αυτό αποτέλεσε θέμα συζήτησης, πρόσφατα στο Συνέδριο  του San Antonio του Τέξας των  ΗΠΑ.

 

  1. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), όπως είναι οργανωμένο σήμερα, μαζί με την πανδημία του COVID19 μπορεί να αντιμετωπίσει και τον καρκίνο του μαστού με επιθυμητά αποτελέσματα;

Όπως είναι αναμενόμενο τη μερίδα του λέοντος απορροφά η πανδημία  του COVID19.

Στην Ελλάδα, παρόλο που έχουμε εξαιρετικούς ιατρούς, πιστεύω ότι το ΕΣΥ –ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού–  θα έπρεπε να ήταν καλύτερα οργανωμένο  ούτως ώστε να μην υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής για να εξετασθεί ή να  χειρουργηθεί μια γυναίκα με πρόβλημα μαστού.

Από την άλλη δεν έχουμε καταφέρει ως χώρα  ακόμη να οργανώσουμε τον “Εθνικό Πληθυσμιακό Έλεγχο των γυναικών για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία”  και ακόμη ταλαιπωρούμαστε με την αναγνώριση ως ανεξάρτητης ειδικότητας της Μαστολογίας, όπως είναι π.χ. η Δερματολογία, η Νεφρολογία κ. ά.,  και έτσι υπάρχουν  περιθώρια ενασχόλησης με τις παθήσεις του μαστού και των μη εξειδικευμένων στον μαστό ιατρών.

 

  1. Είναι γεγονός ότι ως χώρα είμαστε αρκετά πίσω στην πρόληψη. Αυτό κατά την άποψη σας οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης ή στην αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα;

Τα θέματα πρόληψης γενικώς έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες πέραν της ενημέρωσης και της αδυναμίας στην πρόσβαση στο Σύστημα. Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με τη νοοτροπία, τον φόβο,  τη λανθασμένη αντίληψη και ασφαλώς και με την οικονομική κατάσταση  των γυναικών.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η έλλειψη, όπως ήδη σας ανέφερα, από το Κράτος του οργανωμένου «Εθνικού πληθυσμιακού έλεγχου των γυναικών για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία». Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μία από τις 3 χώρες  στην ΕΕ, μαζί με τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία,  που δεν διαθέτουν  πληθυσμιακό έλεγχο.  Ως Εθνικός εκπρόσωπος της χώρας μας στην Επιτροπή της ΕΕ, European Commition Initiative on Breast Cancer (ECIBC) προσπαθώ διαχρονικά να ενταχθεί στους στόχους και τις προτεραιότητες του Υπουργείου. Τώρα με τον COVID19 όλα έχουν πάει πίσω.

 

  1. Για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού τι χρειάζεται κατά την άποψή σας να απολαμβάνουν οι γυναίκες; 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενημέρωση και η δυνατότητα πρόσβασης των γυναικών σε υψηλής ποιότητας προσέγγιση για έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη και εξειδικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση. Εάν αυτό γίνει κατανοητό, από τους Κρατικούς Φορείς και από τις ίδιες τις γυναίκες συνολικά, τότε θα μπορέσουμε να σώσουμε  τις γυναίκες που θα εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε ένα ποσοστό που θα αγγίζει το 60%.  Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση  δεδομένου ότι τα καλά αποτελέσματα και η καλή έκβαση των γυναικών με καρκίνο του μαστού, εξαρτώνται από την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση σε υψηλών προδιαγραφών Κέντρα ή Κλινικές Μαστού.

Εκτός της έγκαιρης προσέλευσης των γυναικών για εξέταση των μαστών, είναι  και οι σωστές και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα, θα  μειώσουν τα ποσοστά λανθασμένων διαγνώσεων, θα επιτρέψουν μικρότερης έκτασης χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερες ή ελαφρότερες χημειοθεραπείες και κατά συνέπεια λιγότερες  παρενέργειες από τις θεραπείες. Όλα αυτά που σας ανέφερα εκτός της  βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών και την επιμήκυνση της επιβίωσης των, μέχρι ίασης, θα έχουν και σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της περίθαλψης για τον Κρατικό προϋπολογισμό, με αποτελέσματα  την καλύτερη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας.

  1. Ποια η σχέση του καρκίνου του μαστού με τα γονίδια;

Ο καρκίνος του μαστού κατά πλειοψηφία είναι σποραδικός. Ένα ποσοστό 5 με 10% έχει κληρονομική προδιάθεση που βασίζεται στην ύπαρξη γενετικών ευρημάτων σε σημαντικά γονίδια που έχουμε στο DNA μας. Μέχρι σήμερα τα καλύτερα μελετημένα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού είναι το ΒRCA1 και το BRCA2.  Οι γυναίκες  με παθολογικές μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους που φτάνει το 70%,  επίσης αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Η ύπαρξη του γονιδίου BRCA2 στους άντρες δωδεκαπλασιάζει τη συχνότητα καρκίνου του μαστό καθώς αυξάνει και τη συχνότητα  καρκίνου του προστάτη.

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε ένα πάνελ γονιδίων που αφορούν σε 50 γονίδια.  Όλα αυτά τα γονίδια δεν έχουν την ίδια σημασία, επειδή έχουν διαφορετική δυναμική ή διεισδυτικότητα. Τα βασικά γονίδια είναι 4.

Τον γονιδιακό έλεγχο δεν τον εφαρμόζουμε σε όλες τις γυναίκες, παρά μόνον σε εκείνες που στην οικογένειά τους έχουν άλλα άτομα που νόσησαν από καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών, όπως εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε ηλικία νεότερη των 45 ετών, περισσότερα από 2 άτομα με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών στην οικογένεια, αμφοτερόπλευρος καρκίνος του μαστού ή καρκίνος του μαστού στον άνδρα.

 

  1. Βλέπετε να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο κέρδος στην εκτέλεση των γονιδιακών εξετάσεων;

Η επέκταση της μελέτης της δράσεως των γονιδίων και γενικότερα η δυνατότητα για γονιδιακές αναλύσεις ανοίγουν ένα καινούργιο πεδίο δράσης για την εξατομικευμένη ιατρική με την οποία μπορούν να δίδονται χρήσιμες ατομικές συμβουλές και να γίνεται εξατομικευμένη  παρέμβαση, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της εκάστοτε εξεταζόμενης  γυναίκας  που ενδιαφέρεται  για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

 

 

  1. Τι σημαίνει έγκαιρη διάγνωση; Και τι περιλαμβάνει το πλαίσιο της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης;

Έγκαιρη διάγνωση, σημαίνει ότι διαπιστώνουμε εμείς τον καρκίνο του μαστού πριν αυτός προλάβει να δώσει κλινικά συμπτώματα της ύπαρξής του.  Με πολύ απλά λόγια θα λέγαμε ότι “πιάνουμε εμείς τον καρκίνο του μαστού στον ύπνο” και όχι ο καρκίνος εμάς.  Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι γυναίκες να προσέρχονται για “εξέταση μαστών” χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα, ή μόλις διαπιστώσουν την παραμικρή ανωμαλία.  Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα στον μαστό τους που εκείνες όμως  το αγνοούν, αυτό θα διαγνωσθεί σε κατάσταση “υποκλινική”, -δηλ. πριν το εύρημα  έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και είναι κλινικά ψηλαφητό-,  δια μέσου των εξετάσεων στις οποίες θα τις υποβάλλει ο Μαστολόγος.

Το μη ψηλαφητό εύρημα τις περισσότερες φορές διαπιστώνεται στη μαστογραφία. Λέω τις περισσότερες φορές διότι υπάρχουν και καρκίνοι που δεν απεικονίζονται ακόμη και στις τεχνολογικά εξελιγμένες μαστογραφίες, όπως ο λοβιακός καρκίνος. Επίσης να διευκρινίσω ότι, κάθε τι που απεικονίζεται στη μαστογραφία δεν είναι καρκίνος. Αν λοιπόν διαπιστωθεί ένας καρκίνος του μαστού σε μη διηθητική κατάσταση οποιουδήποτε μεγέθους,  ή  διηθητικός καρκίνος κάτω από 1 εκ. τότε έχουμε κάνει έγκαιρη διάγνωση και η όλη εξέλιξη της υγείας γυναίκας θα είναι πολύ καλή μέχρι ίασης.

Σχετικά με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, που αφορά την ευρύτερη έννοια της ερωτήσεως, αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει μαζί με τη δυνατότητα πρόσβασης σε κατάλληλη χειρουργική, φαρμακευτική και  ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση που συνεχώς θα πρέπει να εναρμονίζονται με τα Διεθνή δεδομένα, χρειάζεται παράλληλα και μία ψυχολογική υποστήριξη  και ανακουφιστική θεραπεία στα προχωρημένα στάδια.

  1. Πόσο συχνά καλείστε να αντιμετωπίσετε προχωρημένους καρκίνους;

Δυστυχώς υπάρχουν και προχωρημένα Στάδια τα οποία καλούμαι να αντιμετωπίσω, δυστυχώς όχι σπάνια. Τονίζω το δυστυχώς, επειδή ούτε για τον ιατρό είναι ευχάριστο να αντιμετωπίζει  καταστάσεις προχωρημένων Σταδίων,  όπου τα ποσοστά επιβίωσης και ίασης είναι πολύ μικρότερα.

Τα προχωρημένα Στάδια είναι σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως είναι η γνώση, η ενημέρωση και η νοοτροπία την οποία έχει η κάθε γυναίκα  και το πόσο αντιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες ότι θα πρέπει να εξετάζονται από τον Μαστολόγο και χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα. Αυτό είναι σημαντικό να γίνει σαφές στις γυναίκες,  ότι άσχετα ύπαρξης ή μη προβλήματος στον μαστό ή στο γενετικό τους σύστημα, θα πρέπει να εξετάζονται  σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και τετελεσμένων γεγονότων.

 

  1. Κα Μουζάκα, το Παγκόσμιο Συνέδριο Μαστολογίας  που σας έχει ανατεθεί με τον COVID-19 σε τι στάδιο βρίσκεται;

Όπως όλη η ζωή μας και όλα τα θέματα που υπήρχαν και είχαν δρομολογηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και Παγκοσμίως έχουν υποστεί πραγματική αναστάτωση σε όλα τα επίπεδα.

Για τον λόγο αυτό πρότεινα  το Συνέδριο να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο του 2022. Προσωρινά η πρόταση μου έχει γίνει αποδεκτή εφόσον  πραγματοποιηθούν οι όροι τους οποίους μας έθεσε -εννοώ στην Ελλάδα- η Διεθνής Εταιρεία Μαστολογίας. Βρίσκομαι στο στάδιο της επεξεργασίας και προετοιμασίας για την ολοκλήρωση των όρων της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας  και την ανταπόκριση απέναντι στην Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας.

Σε περίπτωση αδυναμίας επιτεύξεως των ανωτέρω υποχρεώσεων  το Συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα απώλειες σε Επιστημονικό, Οικονομικό,  Τουριστικό και Πολιτιστικό επίπεδο.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΔΡ ΛΥΔΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ – ΜΟΥΖΑΚΑ

• ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
• Χειρούργος-Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος
• Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, στην πρωτοβουλία της ECIBC
(European Commission Initiative on Breast Cancer) για τη σύνταξη των νέων κατευθυντηρίων οδηγιών στη διάγνωση, τον πληθυσμιακό έλεγχο και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού (2014 έως σήμερα)
• Εκπρόσωπος του ΠΙΣ στη UEMS για τις ανάγκες στη χειρουργική εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού (2015 έως σήμερα)
• Μέλος Δ.Σ. της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (Senologic International Society – SIS) (2019-2021), Πρόεδρος της (1992-1994)
• Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (1994 έως σήμερα)
• Ιδρυτής και Διευθυντής της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009 έως σήμερα)
• Πραγματογνώμων στα Ελληνικά Δικαστήρια σε θέματα της Ειδικότητας της (2015-σήμερα)
• Πρόεδρος του 21ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας της Senologic International Society-SIS (21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Health Care) που θα λάβει χώρα στη Ρόδο 21 – 24 Σεπτέμβριο του 2022
• Μέλος της Επιτροπής Υγείας της Νέας Δημοκρατίας
• τ. Διευθυντής Σύνταξης του Αγγλόφωνου Ιατρικού Περιοδικού Mastologia (2015-2018)

• Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη
• Είναι έγγαμος, σύζυγος Νικολάου Α. Μουζάκα
• Μια κόρη, Μαργαρίτα (Νταίζη) Μουζάκα
Επίσης έχει χρηματίσει:
• Υπότροφος Γαλλικής Κυβερνήσεως (Ιαν 1977- Αυγ.1978)
• Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θερμογραφίας (1986-1990)
• Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τον Πληθυσμιακό έλεγχο του καρκίνου του μαστού (EGBCS) (1990-1992)
• Αντιπρόεδρος της Εταιρείας MANOSMED (Mastology Association North Quest South Mediterranean) (1990-1996)
• Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (S.I.S.) (1992-1994), Γεν. Γραμματέας (1988-1992 και 1996-1998), Ειδ. Γραμματέας (1986-1988), Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη (1994-1996), Μέλος Δ.Σ. (2018-2021)
• Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας της Έρευνας του Καρκίνου του Μαστού (Ι.Α.Β.C.R.) (1998-2000)
• Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου “Suzan G. Komen” για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού (1999-2002)
• Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (S.I.S.) και της Παγκόσμιας Εταιρείας της Υγείας του Μαστού (W.S.Β.H.) (1999-2003)
• Εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με τον Συνδυασμό “Αθήνα Αύριο” (Ιαν. 2003 – Δεκ. 2006)
• Πρόεδρος του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου Αθηναίων (Μαρτ. 2003 – Δεκ. 2006)
• Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ασφαλιστικών Πρακτορεύσεων “Ασφάλειες Δήμου Αθηναίων” (Μαρτ. 2003-Δεκ. 2006)
• Υπεύθυνη για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) του Δήμου Αθηναίων (Μαρτ. 2003-Δεκ. 2006)
• Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Κων/πολιτων (2004-2008)
• Πολιτευτής Περιφέρειας Αττικής με την Νέα Δημοκρατία (από 2007)
• Μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του Ιατρικού Τουρκικού Περιοδικού «Meme
Sağlığı Dergisi» (The Journal of Breast Health) (2014-2018)

Σπουδές – Τίτλοι:
Σπούδασε Ιατρική εργαζόμενη παράλληλα. Στην αρχή ως baby sitter στον γιο του αείμνηστου Σάκη Καράγιωργα και στη συνέχεια ως παρασκευάστρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου διαδοχικά στο Κεντρικό Μαιευτήριο (οδός Τοσίτσα), στην Αγία Κυριακή (Ι. Δροσοπούλου) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Υγείας Μέλαθρον, της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος.
• 1973 Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών
• 1976 Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
• 1977 Υπότροφος Γαλλικής Κυβερνήσεως
• 1977 Μαιευτήρας -Χειρούργος – Γυναικολόγος.
• 1978 Assistante Etrangère της Μαιευτικής-Γυναικολογίας (Μάρτιος) Παν/μίου του Στρασβούργου Louis Pasteur
• 1978 Assistante Etrangère Μαστολογίας (Μάιος) Παν/μίου του Στρασβούργου Louis Pasteur
• 1979 Ειδικός Μαστολόγος με Υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως
• 1980-1986 Ιδρυτής και Διευθυντής Κέντρου Μαστού του ΙΚΑ στο 6ο Θεραπευτήριο Αθηνών
• 1986-1990 Αντιπρόεδρος της European Association of Thermography
• 1987-1993 Συνδιευθυντής στο Κέντρο Μαστού του Μαιευτηρίου Λητώ
• 1989-1992 Ειδικός Επιστήμονας στη Μαστολογία στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων
• 1990 Υφηγεσία στην Παθολογική – Ανατομική του μαστού, Πανεπιστήμιο Αθηνών
• 1990 Χορήγηση Τίτλου Αμ. Επικ. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
• 1990-1991 Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών (1988-1989) Γενικός Γραμματέας
• 1990-2003 Υπεύθυνη Υγείας του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας
• 1990-1992 Πρόεδρος της European Group for Breast Cancer Screening
• 1992-1994 Πρόεδρος της Senologic International Society (SIS) (Διεθνής Εταιρεία Μαστολογίας), (1976 Ιδρυτικό Μέλος, 1986-1988 Ειδ. Γραμματέας, 1988-1992 Γεν. Γραμματέας, 1994-1996 Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη και 1996-1998 Γεν. Γραμματέας)
• 1994-σήμερα Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (1979 Ιδρυτικό Μέλος, 1979-1991 Γενικός Γραμματέας, 1991-1994 Αντιπρόεδρος)
• 1996-1999 Μέλος Δ.Σ. της EUSOMA (European Society of Mastology)
• 1998-2001 Πρόεδρος της International Association for Breast Cancer Research (IABCR)
• 1999-2003 Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της World Society for Breast Health (WSBH)
• 1999-2002 Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Σούζαν Κόμεν για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού
• 2003-2007 Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό “Αθήνα Αύριο”
• 2003-2007 Πρόεδρος στο “Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης” του Δήμου Αθηναίων
• 2003-2007 Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ασφαλιστικών Πρακτορεύσεων “Ασφάλειες του Δήμου Αθηναίων”
• 2003-2007 Υπεύθυνη ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τα “Άτομα με Αναπηρία”
• 2004-2008 Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Κων/πολιτών
• 2005-2007 Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΤΕΔΚΝΑ
• 2010-2012 Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Προαγωγής Υγείας & Εκπαίδευσης
Ιδρυτικό Μέλος:
• της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας
• του Συνδέσμου Κεντρικιάδων Κων/πολης
• του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιατρών Ελευθέρου Επαγγέλματος
• της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου του Μαστού
• της Εταιρείας MANOSMED (Mastology Association North Quest South Mediterranean)
• της European Society of Gynecology
• της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας της S.I.S.
• της CIME-G (Centre Imagerie Médicale Européenne-Grèce)
• του Ελληνικού Συνδέσμου Susan Komen για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού
• Του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με Καρκίνο του μαστού και των μελών των οικογενειών τους “Έλλη Λαμπέτη”
• του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και του Κέντρου «Έλλη Λαμπέτη»
• του Διεθνούς Δικτύου Κωνσταντινουπολιτών
• της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας υπό την Αιγίδα της S.I.S. και του Υπουργείου Υγείας
Ακόμη μέλος και:
• της Société Française de Gynécologie et d’ Obstétrique
• της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού
• της Ιατρικής Ενώσεως για την Επιστημονική Ελληνογαλλική συνεργασία
• της European Society of Surgical Oncology
• της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
• της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας
• της Society for Continuing Education for Breast Cancer Research
• της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας
• της American Society for Breast Disease
• της European Society of Contraception
Κοινωνική Προσφορά
Στο πλαίσιο της προσφοράς της στην Ελληνική κοινωνία μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, διοργάνωσε και συμμετείχε επί 42 χρόνια σε πολλαπλές Ενημερωτικές Ημερίδες για το κοινό σε όλη την Ελλάδα με εκλαϊκευμένες Ενημερωτικές Ημερίδες για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις μαστού.
Ακόμη, κάθε 2η Πέμπτη του μήνα (δηλ. κάθε 15 μέρες) επί 3 χρόνια πραγματοποίησε δωρεάν εξετάσεις μαστού στην Ελευσίνα, στο Κέντρο Ιωνία Ιατρική.
Επί 4 χρόνια μέχρι και το 2016 κάθε Τρίτη απόγευμα, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ «Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα» προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της στο ιατρείο της, στους έχοντας ανάγκη συνανθρώπους μας. Επίσης, βρίσκεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στα πλαίσια του «Κοινωνικού Ιατρείου» που έχει δημιουργήσει ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και με το Κέντρο Στήριξης για την Οικογένεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, της οποίας είναι εκλεγμένη Πρόεδρος επί 8 συνεχείς τριετίες, ήτοι 26 χρόνια, ίδρυσε το 2002 το «Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού Έλλη Λαμπέτη», ύστερα από Πανελλαδική έρευνα που έγινε σε 3.170 γυναίκες και από την οποία προέκυψε ότι η υπ’ αριθμόν 1 ανάγκη των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού ήταν η έλλειψη ψυχολογικής στήριξής τους, τόσο κατά τη στιγμή της διάγνωσης όσο και κατά το διάστημα της θεραπείας, αλλά και αρκετές φορές και μετά από αυτήν, όταν δηλ. οι ασθενείς απομακρύνονται από τα ιατρικά Κέντρα και τους ιατρούς και αισθάνονται ανασφάλεια. Το Κέντρο μέχρι σήμερα έχει προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.500 συνεδρίες, σε πάσχουσες γυναίκες και σε μέλη των οικογενειών τους.

Από τον Ιούλιο του 2011 και μέχρι τον Απρίλιο 2012 και μέσα στο πνεύμα τις γενικότερης προσφοράς της προς το ευρύ κοινό, της ιατρικής γνώσης, δέχθηκε πρόταση που της έγινε από τον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky και ανέλαβε και παρουσίαζε αφιλοκερδώς ωριαία ενημερωτική Ιατρική εκπομπή με τίτλο «Υγεία στην Υγεία» κάθε Τρίτη βράδυ στις 19.30.

Τιμής Ένεκεν Μέλος
• Της Μαστολογικής Εταιρείας της Βραζιλίας
• Της Ορθοδόξου Πολιτιστικής Ένωσης
Προτάθηκε ως υποψήφια για την Ελλάδα για τον θεσμό του “Βραβείο της Γυναίκας της Ευρώπης” τα έτη 1992 και 1993.

Βραβεία
• Χρυσούς Σταυρός της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου
• Της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Κέντρο Στήριξης Οικογένειας
• Της Senologic International Society (SIS)
• Το Cameo του Τhe Susan G. Komen Breast Cancer Foundation από το Dallas
του Texas
• Από την Ακαδημία Αθηνών για τα 25 χρόνια της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και
την ίδρυση του Κέντρου Έλλη Λαμπέτη
• Από τη Senologic International Society (SIS) στον εορτασμό των 40 χρόνων της, στο Στρασβούργο
• Από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Η Ελπίδα»
• Από τον Σύλλογο «Άλμα Ζωής» Θεσ/νίκης

Συγγραφική Δραστηριότητα, Έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία:
• Η Κυστική Νόσος του Μαστού (1986)
• Mastology 88 (1988)
• Senology (1992)
• Η Αποκάλυψη του Στήθους (1992 και Δεύτερη έκδοση 2005)
• Σύγχρονη Μαστολογία (1996)
• Proceedings of the 22nd Congress of the International Association for Breast Cancer Research (1998)
• Λεύκωμα ΑμεΑ 2006
• Σύγχρονη Μαστολογία 2008 (Δίτομο)
• Αναμνηστικό Φωτογραφικό Λεύκωμα για τα 30 χρόνια της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (2010)
• Tόλμησε – Εκδόσεις Φερενίκη (2011)
• 40 Χρόνια προσφοράς της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας στην Ελληνική Κοινωνία

Έχει δημοσιεύσει 272 επιστημονικές εργασίες σε ξενόγλωσσα και Ελληνικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 280 Συνέδρια.

Εκπαιδευτική Δραστηριότητα στα Πλαίσια των:
• Certificat Universitaire des Maladies du Sein στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του
Στρασβούργου
• Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
• Εκπαιδευτικών εκδηλώσεων διάφορων Νοσοκομείων – Κλινικών
• Μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων
• Πολλαπλές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
• Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας από το 2009 συνεχώς
Ενδιαφέροντα : Θαλάσσια σπορ, μουσική, ψαλμοί
Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά

Επικοινωνία:
Διεύθυνση εργασίας : Λ. Κηφισίας 27Α, 115 23 Αθήνα
Τηλ. επικοινωνίας: 210 77 71 246 (ιατρείο), 6972 710 316 (κινητό),
210 77 16 834 (Φαξ)
e-mail: lydiamouzaka@yahoo.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.