Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

 

Καλό μεσημέρι.

Η Ελλάδα γίνεται ισχυρότερη

Η Ελλάδα -χάρη στο σχέδιο και τις θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης- γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ισχυρή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά, πιο ισχυρή στρατιωτικά. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί η προμήθεια 24 υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale, τα 6 πρώτα από τα οποία έφτασαν χθες στη Τανάγρα. Πρόκειται για μία γεωστρατηγική εξέλιξη μέγιστης σημασίας, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρές στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει προστιθέμενη αξία και ειδικό βάρος στην ευελιξία της διπλωματίας μας, αλλά και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας μας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας, δίνοντας ταυτόχρονα νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Η αμυντική πολιτική είναι μέρος της εθνικής πολιτικής μας γιατί πεποίθηση αυτής της Κυβέρνησης είναι ότι οικονομική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση της ασφάλειάς της Ελλάδας και την αναβάπτιση της διεθνούς ισχύος της.

Να σημειώσω ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης -μιλώντας χθες στην τελετή για την παραλαβή των νέων αεροσκαφών- ανακοίνωσε πως τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το μέτρο αυτό αφορά πρωτίστως τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα. Θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Είναι η ελάχιστη και η προ πολλού οφειλόμενη έκφραση ευγνωμοσύνης της Πολιτείας προς όλους  εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Είναι μια υποχρέωση που  πραγματώνει η Κυβέρνησή μας.

Για την πανδημία, τα μέτρα προστασίας και τους εμβολιασμούς

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται σε σχέση με την  επιδημιολογική κατάσταση της χώρα:

Πρώτον, παρατηρείται μια σταδιακή εκτόνωση, καθώς συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς στην εξέλιξη αυτή ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, που  βεβαίως και μεταδίδουν τον ιό.

Και δεύτερον, εξακολουθεί  να υπάρχει αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο σε απλές κλίνες, εξαιτίας της «Ο», όσο και στις Μ.Ε.Θ. εξαιτίας της «Δέλτα»  που ενώ  στην κοινότητα παραμένει σε ένα χαμηλό ποσοστό -περίπου 10%-  προκαλεί τις μισές και μάλιστα τις πιο βαριές νοσήσεις, ιδίως στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Αξιολογώντας το σύνολο των δεδομένων η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε χθες και η Κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των μέτρων που αποφασίστηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους για μια ακόμη εβδομάδα.

Να προσθέσω, επίσης, σχετικά με την πανδημία ότι -μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για τέταρτη δόση στους πολίτες που ανήκουν στην  ομάδα των ανοσοκατασταλμένων- ανοίγει σήμερα  η πλατφόρμα προκειμένου να κλείνουν τα  ραντεβού τους.

Παράλληλα, για τη διευκόλυνση των  νησιωτών μας άνοιξαν σε 26 νησιά νέες εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου και οι γονείς μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2022 όσοι ενήλικοι συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 7 μηνών από την χορήγηση της 2ης δόσης στην περίπτωση των διδοσικών εμβολίων ή από την χορήγηση της μονοδοσικής δόσης για όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν και την αναμνηστική δόση. Καλούμε,, λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν με τη αναμνηστική δόση όχι μόνον για να διατηρήσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, αλλά και για να είναι θωρακισμένοι απέναντι σε ενδεχόμενη βαριά νόσηση από τον κορονοϊό.

Η πορεία μας μέσα στην πανδημία εξακολουθεί να είναι δύσκολη, αλλά, με σχέδιο, αξιοπιστία και προσήλωση στο στόχο, θα ανταποκριθούμε στο μέγιστο.

Νέα μείωση της ανεργίας  – Ξεκίνησαν τα προγράμματα του  ΟΑΕΔ για 86.000 νέες θέσεις εργασίας

Κεντρικός στόχος του κυβερνητικού σχεδίου, με οικονομικές και προπάντων κοινωνικές διαστάσεις, είναι η στήριξη της απασχόλησης και η τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό αποδεικνύει η πολιτική μας. Αυτό αποδεικνύει τα αποτελέσματα που φέρνει η πολιτική μας, γιατί παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, η ανεργία συνέχισε να υποχωρεί όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δικαιώνεται έτσι για μια ακόμη φορά η ακολουθούμενη οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Νοέμβριο του 2021 η ανεργία υποχώρησε στο 13,3% έναντι 16,1% που ήταν τον Νοέμβριο του 2020. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι είχαμε  208.940 περισσότερους εργαζόμενους  το Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2020 και 54.950 περισσότερους  εργαζόμενους το Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Προφανώς και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας για να μειώσουμε την ανεργία ακόμη περισσότερο. Όμως η πολιτική μας αποδίδει καρπούς και αυτό έχει άμεσες θετικές συνέπειες στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Υπενθυμίζω ότι μέχρι σήμερα:

-Έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για την κάλυψη 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων, από τις συνέπειες του κορονοϊού.

-Έχουν μειωθεί και διατηρούνται μειωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές.

-Έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 100 χιλ. θέσεων απασχόλησης και συνεχίζεται και στην τρέχουσα χρονιά για να καλύψει επιπλέον 50.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.

-Από την αρχή του χρόνου μπήκε σε εφαρμογή και το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών.

-Για τη χρονιά που ξεκίνησε, ο ΟΑΕΔ προωθεί -με κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ- έντεκα νέα προγράμματα για απασχόληση 86.000  ανέργων με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους. Μπήκε, ήδη σε εφαρμογή το πρώτο από έντεκα προγράμματα και  ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων. Αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω με έμφαση στις γυναίκες.  Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε., και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ κατά το τρέχον και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η Κυβέρνηση μας ανταποκρίνεται στο αίτημα της νέας γενιάς για εύρεση καλών θέσεων εργασίας στην Πατρίδα. Και στο άμεσο μέλλον αυτές θα είναι ακόμα περισσότερες και ποιοτικότερες.

Για την έκδοση 10ετούς ομολόγου 

Κλείνοντας, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα προχώρησε χθες σε μια ακόμη επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων. Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8% που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, καθώς στην τρέχουσα συγκυρία καταγράφεται, διεθνώς, άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και η επικείμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

Χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι το γεγονός ότι τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση.  Ωστόσο, παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε με κόστος κάτω από το μισό σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Α. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω για την άδεια ειδικού σκοπού, δηλαδή την άδεια των γονέων, που έχουν παιδιά που νοσούν από κορονοϊό, αλλά και των ίδιων που νοσούν. Υπάρχει μια σκληρή κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι ουσιαστικά δώσατε αυτή την άδεια, που είναι για όσους νοσούν, αλλά μειώνονται οι απολαβές κατά 50%. Τι απαντάτε κι αν αυτό ισχύει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και για τους γονείς των παιδιών που νοσούν ισχύει ό,τι ακριβώς προέβλεπε η νομοθεσία, που ήταν σε ισχύ και επί Kυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, για τους ανθρώπους που νοσούν και παίρνουν αναρρωτική άδεια. Προσαρμόστηκε απλώς στις περιπτώσεις της καραντίνας, στις μέρες που προκύπτουν εξαιτίας της νόσησης, της μεταδοτικότητας και των χαρακτηριστικών που έχει η μετάλλαξη του κορονοϊού. Έχουν δοθεί αναλυτικές εξηγήσεις και απαντήσεις από το Υπουργείο Εργασίας. Εφαρμόζουμε τη νομοθεσία, όπως ήταν σε ισχύ.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως είπατε, το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε δεκαετές ομόλογο, 1,83 το επιτόκιο, και, βέβαια, πρέπει να πούμε ότι έχουμε υπερδιπλασιασμό του επιτοκίου από την προηγούμενη έκδοση που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2021. Τότε, το επιτόκιο ήταν 0,88. Και, βέβαια, με ευνοϊκές συνθήκες, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποφασίσει να διατηρήσει το waiver που αγοράζει τα κρατικά μας ομόλογα και θα πρέπει να πούμε εδώ ότι επίκειται και μια αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να συγκρατήσει  λίγο τον πληθωρισμό -μπορεί να μην γίνει τώρα, θα γίνει αργότερα. Δεν προβληματίζει την Ελληνική Κυβέρνηση ότι έχουμε μια αύξηση του δανεισμού του Κράτους κι ότι μπορεί να επιδεινώσει το αδύνατό μας σημείο, τον αδύνατό μας δείκτη, που είναι το ελληνικό χρέος;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στις συνθήκες που επικρατούν, το επιτόκιο που πετύχαμε κρίνεται ικανοποιητικό.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι απαντά η Κυβέρνηση στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκδήλωση που έγινε για να ενταχθούν τα έξι Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία; Γιατί εκείνος εστιάζει στο γεγονός ότι αναρτήθηκε ένα σποτ που έφερε στο τέλος την υπογραφή της Νέα Δημοκρατία, αλλά και το γεγονός, όπως λένε, ότι δεν προσεκλήθη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή οι πρόεδροι άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης σ΄ αυτή τη «φιέστα», όπως την λένε, με τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση δεν θα μπει σε πολιτική αντιπαράθεση με κανέναν για ένα γεγονός που κάνει όλους τους Έλληνες να αισθάνονται ασφαλέστεροι και υπερήφανοι. Ήταν μια ιστορική στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις η χθεσινή. Εκπρόσωποι από τη Νέα Δημοκρατία, από το ΚΙΝΑΛ, από την Ελληνική Λύση, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας & Εξοπλιστικών Υποθέσεων ήταν εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μη στείλει ούτε έναν εκπρόσωπό του. Παρ’ όλα αυτά, εμείς, όπως σας είπα, δεν θα μπούμε σε πολιτική αντιπαράθεση με όσους, για λόγους μικροψυχίας ή μεμψιμοιρίας αδυνατούν να δουν τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα χθες δυνάμωσε ακόμα περισσότερο, ως αποτέλεσμα μιας καλά σχεδιασμένης πολιτικής, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής προτεραιότητας της Κυβέρνησης, να ενισχύει εξοπλιστικά τη χώρα.

  1. ΣΑΜΑΡΑ: Παρακολουθεί όλη η Ελλάδα συγκλονισμένη τις εξελίξεις με την υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα πιο συγκλονιστικά στοιχεία της μαρτυρίας της κοπέλας ήταν ότι για τρεις μέρες είχε μείνει χωρίς να πλυθεί, προκειμένου να υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση και να μην αλλοιωθούν τα ευρήματα. Ήθελα να σας ρωτήσω, θα κάνει κάτι η Κυβέρνηση για να αλλάξει αυτό; Για να υπάρχουν, δηλαδή, για παράδειγμα, ιατροδικαστικές υπηρεσίες, ειδικά τοξικολογικά εργαστήρια και ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων βιασμού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μια ανοιχτή δικαστική υπόθεση. Είμαστε βέβαιοι ότι θα διερευνηθεί σε όλη της το εύρος και θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Να θυμίσω ότι η Κυβέρνηση, με την πρόσφατη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, αδικήματα, όπως αυτό που συζητείται ότι έχει συντελεστεί, τιμωρούνται πλέον με βαρύτερες και πολύ αυστηρότερες ποινές από ό,τι στο παρελθόν. Από εκεί και πέρα, είναι διαρκής η προτεραιότητά μας για ενδυνάμωση και  ενίσχυση όλων των υπηρεσιών του Κράτους, που συνδράμουν στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, που βεβαίως βοηθούν και στην ταχύτερη επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Είναι μια διαρκής μας προτεραιότητα αυτή.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Χθες, σε έκθεση της Κομισιόν, αναφέρθηκε ότι αναμένονται για τα τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια η τιμή του φυσικού αερίου να ανεβαίνει, παρά να πέφτει. Να είναι κατά πολύ ακριβότερη από ό,τι είναι σήμερα. Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό και κυρίως για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αφού φαίνεται ότι το φαινόμενο τελικά δεν είναι παροδικό, δεν θα τελειώσει, όπως είχαν πει αρκετά κυβερνητικά στελέχη ότι πρόκειται για ένα τρίμηνο ή το πολύ ένα εξάμηνο γι’ αυτή την κρίση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ενεργειακή κρίση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και όλες οι χώρες του κόσμου ψάχνουν να βρουν τρόπο αντιμετώπισης. Η δική μας Κυβέρνηση έχει πάρει πολύ σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες που μετριάζουν το αποτύπωμα της κρίσης. Όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο, θα εξακολουθεί να αναζητά και να βρίσκει τρόπους στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, είτε αυτό αφορά τα νοικοκυριά, είτε αφορά την επιχειρηματικότητα. Μόνο για τον Ιανουάριο, να θυμίσω ότι διατίθενται 400 εκατ. ευρώ και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις και προφανώς θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές στήριξης, όσο η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Πιστεύετε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα μπορέσουμε να πάμε σε μια μερική αποκλιμάκωση ή φοβάστε μια νέα κορύφωση στον αριθμό των διασωληνωμένων ή των κρουσμάτων; Και επειδή αναφερθήκατε και στα ραντεβού για την τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους, ο σχεδιασμός για τους υπόλοιπους πολίτες για την τέταρτη δόση, τι λέει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τις υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών για την τέταρτη δόση. Ξέρετε ότι αυτά συζητιούνται και αποφασίζονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Από εκεί και πέρα, τα χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα είναι αυτά που σας περιέγραψαν πριν. Έχουμε μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Βεβαίως, έχουμε και αρκετούς ασυμπτωματικούς. Και από την άλλη, εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ισχυρή πίεση στο Ε.Σ.Υ.. Τα χαρακτηριστικά, αξιολογούνται και σταθμίζονται συνεχώς και πάντοτε, μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής, η Κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της προσαρμογής στην κατάσταση που διαμορφώνεται.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συνεχίζοντας για τα μέτρα στήριξης, που λέγατε πριν, τα οποία λαμβάνει η Κυβέρνηση και για την ενεργειακή κρίση, θέλω να σας πάω στα μέτρα στήριξης για την πανδημία. Από την αγορά ζητείται εντόνως μια παράταση της προθεσμίας που ισχύει για τη ρύθμιση των κορονοχρεών που λήγει εντός του τρίτου 10ημέρου του Ιανουαρίου. Θέλω να μου πείτε, εάν η Κυβέρνηση εξετάζει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο. Και δευτερευόντως, ένα ακόμα σκέλος, τι εικόνα μεταδίδεται από τους Ειδικούς στην Κυβέρνηση, αναφορικά με την πορεία της «Ο» στην κοινότητα, με δεδομένο ότι στο «Αττικόν» υπάρχουν ήδη τέσσερις διασωληνωμένοι από τη νέα μετάλλαξη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά την πανδημία, η εικόνα που έχουμε για την «Ο» είναι ότι έχει πολύ γρήγορη μεταδοτικότητα, αλλά ότι, κατά κανόνα, δεν προκαλεί πολύ βαριές νοσήσεις. Προσοχή όμως! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν από την «Ο» οι συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι. Οι συμπολίτες μας και κυρίως οι ηλικιωμένοι που είναι ανεμβολίαστοι, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από την «Ο». Συνεπώς, η έκκληση για την αύξηση των ποσοστών της εμβολιαστικής κάλυψης για να εμβολιαστούν ολοι οι συμπολίτες μας, παραμένει. Θα έλεγα ότι το εμβόλιο είναι αυτό που όλοι έχουν αναγνωρίσει ως το μοναδικό και ασφαλέστερο όπλο για να θωρακιστεί κανείς στον μέγιστο δυνατό βαθμό απέναντι από τον κορονοϊό και πάντως σίγουρα απέναντι στην βαριά νόσηση. Την πραγματικότητα αυτή οφείλουμε και να την αναδεικνύουμε και να την υπενθυμίζουμε.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης: Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πλαίσιο μέτρων στήριξης για εκείνους τους επιχειρηματικούς κλάδους πάνω στους οποίους έχουν επίπτωση οι περιορισμοί που αποφασίστηκαν από το τέλος του προηγούμενο χρόνου και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ. Αξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα που έρχονται από την αγορά, στη διαρκή και ανοιχτή επικοινωνία που έχουμε. Και αν χρειαστεί να ανακοινωθεί κάτι επιπλέον, σε ό,τι αφορά κυρίως στους κλάδους εκείνους που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα, εδώ είμαστε να το δούμε.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Ένα τελευταίο, κύριε Εκπρόσωπε, πάλι για την πανδημία. Υπάρχουν περίπου 870.000 δικαιούχοι της 3η δόσης, που δεν την έχουν κάνει, που σημαίνει ότι, αν έχει παρέλθει και επτάμηνο θεωρούνται ανεμβολίαστοι, θεωρούνται χωρίς προστασία, από τη στιγμή που δεν έχουν κάνει την 3η δόση του εμβολίου. Αυτό προβληματίζει την Κυβέρνηση; Και ένα δεύτερο: Αν η Κυβέρνηση προτίθεται να ερευνήσει τους λόγους που συνεχίζουμε να βλέπουμε καθημερινά, τουλάχιστον εκατό θανάτους, τουλάχιστον τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη στα νοσοκομεία της χώρας. Θα ερευνήσει τους λόγους για τους οποίους χάνονται τόσοι άνθρωποι  κάθε μέρα; Ή το Υπουργείο Υγείας κάνει κάποια έρευνα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σαφώς και μας προβληματίζει ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δικαιούνται την αναμνηστική δόση και δεν την έχουν κάνει. Γι’ αυτό και είναι διαρκείς οι εκκλήσεις μας να κάνουν την αναμνηστική δόση, όχι μόνο για να εξακολουθούν να έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων -που και αυτό είναι σημαντικό- κυρίως για να είναι θωρακισμένοι απέναντι στη βαριά νόσηση. Όλοι ξέρουμε ότι η 3η δόση, για παράδειγμα, απέναντι στην «Ο» δίνει μια πολύ ικανοποιητική κάλυψη απέναντι σε βαριά νόσηση, σε πολύ βαριά συμπτώματα. Συνεπώς, προφανώς και πρέπει όλοι να σπεύσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση. Πρώτα και πάνω απ’ όλα για τη δική τους προφύλαξη, για το δικό τους καλό και ακολούθως, βεβαίως, για να εξακολουθήσουν να έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Τώρα, από εκεί και πέρα, προφανώς και ο αριθμός των θανάτων μας απασχολεί. Στο δημόσιο διάλογο, κατά καιρούς, έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις. Η Κυβέρνηση προφανώς και είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς και αξιολογεί τα ζητήματα. Συνδέεται ο αριθμός των θανάτων με το πολύ υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων, με το χρόνο που τα περιστατικά αυτά έρχονται στα νοσοκομεία, με τα υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως έχουν, προφανώς με κάποιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όλα αυτά είναι παράμετροι και παράγοντες, που ο καθένας, στο μέγεθός του, παίζει ένα ρόλο στο να έχουμε, δυστυχώς, αυτού του μεγέθους τις απώλειες.

Να πω, όμως, ότι η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει στον ευρωπαϊκό ή κάτω από το μέσο όρο σε ανθρώπινες απώλειες, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα. Αυτό που βλέπουμε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ότι, δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που διασωληνώνονται, η συντριπτική πλειοψηφία τους που δυστυχώς χάνουν τη μάχη, είναι ανεμβολίαστοι. Αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμα επιχείρημα, ένα ακόμα μήνυμα σε όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται, να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. Και η Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.