Η ιεροτελεστία του “Ασπρίσματος” στον Άγιο Γιώργη στο Φλώρι

Πανηγυρίζει αύριο με κάθε μεγαλοπρέπεια το εξωκλήσι του Άγιου Γιώργη στο Φλώρι. Ο Άγιος Γιώργης ο Φλωριανος είναι ο προστάτης των κτηνοτρόφων, οι οποίοι από πολύ παλιά φροντίζουν με αγάπη το εκκλησάκι του Αγίου της. Μέρες τώρα παρακολουθώ τις υπέροχες αναρτήσεις του Πέτρου Μαθιουδη, ο οποίος με ιδιαίτερη αγάπη  μας περιγράφει παραστατικά τη  διαδικασία “ασπρίσματος”ή καλύτερα την ιεροτελεστία του ασπρίσματος γιατί περί ιεροτελεστίας πρόκειται.

Σημειώνει λοιπόν ο Πέτρος στην ανάρτηση του:

“Σήμερα θα σας πω για το “άσπρισμα”στο Φλωρι.Ετσι λεγόταν με μια φράση όλη η διαδικασια καλλωπισμού του εξωκκλησιου του Αγίου Γεωργίου στο Φλωρι.Το “άσπρισμα” λοιπόν γινόταν απο γυναίκες,μα πολλές γυναίκες απο το Ρήγο τη Λύκαινα και το Γεμεληδο κάθε ηλικιας.Τα πιο παλιά χρόνια σηκωνανε τη σκάλα και τον ασβέστη απο κάτω απο το Γεμεληδο και με τα πόδια ανεβαιναν και κατέβαιναν πια το βραδυ.Εγω πρόλαβα απο μικρός και ερχόταν την Παρασκευή πριν το πανηγύρι ολες αυτές οι γυναίκες τις ενορίας μας και μπαίνανε μέσα στην αυλή του εξωκλησιου και αρχιζανε άλλες με τις σκούπες και τα φαράσια να μαζέψουν τα φύλλα , άλλες να πιάσουν τις βρουτσες και να αρχίσουν το άσπρισμα της “βοτας”και τον Διαμαντή το Σαρρή να βάφει μέσα την εκκλησια με τη θαλάσσια μπογια. Άλλες να τρίβουν τα μπρουτζα και τις εικόνες και υπόλοιπες με τις βρουτσες απέξω να ασπρίζουν υπόστεγα και πεζουλες.Και εκεί γύρω στο μεσημέρι να κατέβει και η θεία η Αγγεριω η Γεομελου με μια σικλα γάλα να τη βράσουν και να τη μοιράσουν  μεταξύ τους.Αφου πια προπερναν τη δουλειά προς το απόγευμα κάθιζαν μια παρέα όλες να κολατσισουν και εκει να δειτε γελια και πειραγματα,ειχε και το ουζακι. Πανω στο φαι και στο λίγο ούζο να και τα τραγούδια “φανταρακι φανταρακι και να σε βλεπα λιγακι”και το “λουλουδακι του μπαξε”η γιαγια μου Ελενη Μαθιουδη και η θεια η Αρετη με ενα μαντηλι πιανουν το χορο και οι αλλες να χτυπουν τα χερια.τι ομορφια κατω απο το υποστεγο του εξωκλησιου….Μετα βαλσιμο, οι εικόνες και τα πράγματα μέσα, ντύσιμο η εκκλησιά με τα κόκκινα τα λαμπριατικα ,να βάλουν η καθε μια απο λιγο λαδι που ειχαν φερει μαζι τους μεσα στο φρεσκογιαλισμενο καντηλι να προσκυνησουν με μετανοιες τον Αγιο Γιωργη που τις αξιωσε να τον ασπρισουν για ακομα μια χρονια και βραδυ βραδυ να κατεβουν στο Βρονταδο κουρασμενες και ικανοποιημενες που συγυρισαν τον Αγιο μας στο Φλωρι που κατω προστατευει τα σπιτια μας και πανω τα κοπαδια μας!

Φωτό Πέτρος Μαθιούδης

 

Αύριο λοιπόν όσοι τυχεροί βρεθούν στον Άγιο Γιώργη στο Φλώρι θα ζήσουν μαγευτικές και αξέχαστες στιγμές παρέα με όλους αυτούς τους ανθρώπους που καθημερινά προσέχουν σαν τα μάτια τους τον Άγιο τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.