Η καυτή πατάτα και το Γαϊτανάκι της λευκής κορδέλας στο λιμάνι της Χίου

Έλεγα και εγώ τι μου θυμίζει…τι μου θυμίζουν οι λευκές κορδέλες που με καμάρι παρουσίαζαν με βίντεο σχεδόν όλες οι ακροαριστερόστροφης κουλτούρας και νομενκλατούρας ηλεκτρονικές ιστοσελίδες και φυλλάδες και θυμήθηκα αμέσως τα παλιά χρόνια το Γαϊτανάκι πού συνήθως έπαιζαν μικρά παιδιά και κορίτσια στα χωριά μας τις απόκριες!
Τώρα τι είναι το Γαϊτανάκι;.. γιατί θέλω να καταγράψω και περιγράψω με σαφήνεια και μεταφορικές έννοιες και παραβολές με παρομοιώσεις και παραλληλισμό το θέαμα που είδα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο την χθεσινή μέρα 24 Απριλίου 2021 Σάββατο στην παραλία στο λιμάνι της Χίου!
Η απόσταση από το Ξενοδοχείο ΧΑΝΔΡΗΣ μέχρι την ράμπα πού δένουν τα πλοία απέναντι από το ΡΕΞ είναι 1.000 μέτρα μπορεί ο καθένας να υπολογίσει με την αραίωση της κορδέλας το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκαν σ’ αυτό το μεγάλο Γαϊτανάκι της λευκής κορδέλας και να βγάλει τα συμπεράσματα του!
Και λέω λευκής κορδέλας γιατί το γνήσιο Γαϊτανάκι αποτελείται από ένα κοντάρι και από την κορυφή είναι δεμένες 12 πολύχρωμες κορδέλες ίσως συμβολικό το νούμερο που θυμίζει τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, τις δώδεκα ώρες, τους δώδεκα μήνες ,τα δώδεκα ζώδια και επειδή ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα τούς δώδεκα μαθητές του Χριστού και παίρνουν μέρος 13 άτομα με το πιο δυνατό στην μέση να κρατά το κοντάρι!
Το παιχνίδι ξεκινά, γύρω γύρω όλοι, πάνε τα παιδιά μπλέκονται και ξεμπλέκονται και χαβαλές να γίνεται χορεύοντας και τραγουδώντας, άλλωστε τις απόκριες συνήθως γίνεται και ο κύκλος αυτός συμβολίζει την ενότητα, την ομόνοια και την συναδελφικότητα, τον κύκλο της ζωής, από την ζωή στο θάνατο, από την χαρά στη λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο…είναι η γιορτή της χαράς, της αναζωογόνησης, το ξύπνημα της φύσης και την άνοιξη.
Το Γαϊτανάκι των παιδικών χρόνων μιας άλλης εποχής είναι ένα από τα έθιμα που τα παιδιά των μεγάλων πόλεων δεν θα μάθουν ποτέ, όπως και κάθε Έθιμο που χάνεται στο διάβα του χρόνου….Ίσως για τους παλαιούς αποτελούν ξεθωριασμένες αναμνήσεις που ζωντανεύουν μόνο από παλιές φωτογραφίες…είναι το Έθιμο που σε λίγο καιρό θα γίνει σε όλους άγνωστο, καθώς το ήθος και η ηθική μεταβάλλεται.
Τα περισσότερα παλιά έθιμα αποβάλλονται και δεν δημιουργούνται νέα αφού σχετίζονται με τον τρόπο ζωής της αγροτικής κοινωνίας στα χωριά και την επαρχία όπου ήταν ο χώρος της δημιουργίας των εθίμων!
Το Γαϊτανάκι, τα δημοτικά τραγούδια, οι παροιμίες που γράφω πολλές φορές στα κείμενα μου, οι παραδόσεις, οι μύθοι και οι θρύλοι, όλα τα ανέμελα παιχνίδια που παίζαμε τις δεκαετίες 1950..1960 ήταν και είναι ο καθρέφτης του λαού μας και αποτελούν τον λαϊκό πολιτισμό μας!
Εάν μπορεί οποιοσδήποτε να αντικρίσει και να αναγνωρίσει τον Ελληνικό πολιτισμό, θα βρει έναν λαό αληθινό, αυθεντικό, ενωμένο, συγκροτημένο με πίστη στο παρελθόν και Αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον με ιδανικά και αξίες! Ίσως χρειάζονται να ξυπνήσουν οι αναμνήσεις των εθίμων των παιδικών μας χρόνων και πιστεύω πως θα ζωντανέψουμε ξανά!
Και φθάσαμε τώρα στον ξεσηκωμό της καυτής πατάτας που αποφεύγουν όλοι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να πιάσουν στα χέρια τους γιατί θα τσουρουφλιστούν, που είναι το λαθρομεταναστευτικό και το ενδεχόμενο νέου κέντρου φιλοξενίας και κράτησης που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει….αλλά φασαρία να γίνεται και θα ξεκινήσω με την προβολή φωτογραφιών ηλεκτρονικής σελίδας που στις 23/4/21 το απόγευμα πρόβαλε και καλούσε και προσκαλούσε όλους τους Χιώτες να ακολουθήσουν τον πρωτεργάτη τον γνωστό της ιεροσύνης γραμμένο στο ΚΚΕ Μ-Λ που θα ηγηθεί στην αυριανή μεγάλη κινητοποίηση!
Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα και πρόσωπα γιατί οι παροικούντες εντός εκτός και επί ταυτά γνωρίζουν την πραγματικότητα των γεγονότων!
Ίσως εάν συγκρίνουμε το Γαϊτανάκι είναι το κοντάρι που κρατά στο κέντρο ο ποιό ισχυρός από τούς προβεβλημένους στην Χιώτικη κοινωνία και τον ήθελαν για μπροστάρη ,οδηγό και αρχηγό στην ακροαριστερόστροφης κουλτούρας και νομενκλατούρας αντικυβερνητική κινητοποίηση και ξεσηκωμό και γιαυτό στην χθεσινή λευκή κορδέλα τον προέβαλαν και τον έδειχναν συνέχεια!
Δεν θέλω να αναφερθώ σε πολιτικά πρόσωπα όλων των βαθμίδων της πολιτικής… μου έρχεται να ξεράσω με την συμπεριφορά όλων σας που επί έξι χρόνια ταλαιπωρούνται όλοι οι πολίτες της Χίου και τελικά την καυτή πατάτα την έχουν μόνιμα στα χέρια τους τα χωριά των Καμποχώρων και περισσότερο το Χαλκειός που βασανίζεται από τους λαθρομετανάστες της ΒΙΑΛ με όλες τις εγκληματικές ενέργειες!
Έχετε διχάσει τους Χιώτες πολίτες σε βόρειους και νότιους γιατί είστε ανεύθυνοι και επί τόσα χρόνια με τις παλινωδίες σας, είστε ανάξιοι να μοιράσετε δύο γαϊδάρων άχυρα και να στρώσετε κάτω τούς κώλους σας και με τόλμη να πάρετε μια σωστή απόφαση!
Μπορεί σε λίγες εβδομάδες να αδειάσει η ΒΙΑΛ και για είκοσι χρόνια ακόμη που θα έχουμε Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα σύνορα θα φυλάσσονται αλλά μετά όταν γυρίσει ο τροχός και βρεθούμε πάλι σε άσχετο Πρωθυπουργό και μας λέει πάλι ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα τι θα γίνει;
Έχω γράψει ξανά και ξανά από το 2015 συνεχώς με τόλμη και θάρρος ότι για να γίνει αποτρεπτικός παράγοντας εισβολής και εισροής από λαθρομετανάστες η Χίος πρέπει να γίνουν κλειστές φυλακές μαζί με τους ποινικούς κρατουμένους λίγο έξω από την πόλη και όποιος τολμήσει και εισβάλλει στο νησί μας επειδή θα είναι παράνομος θα φυλακίζεται χωρίς εξόδους και επιδόματα της Ευρώπης!
Άλλωστε οι δικαστικές φυλακές της Χίου είναι κορεσμένες και χρειάζονται αποσυμφόρηση και να φύγουν από τον ιστό της πόλης και να απομακρυνθούν!
Και πρώτοι από όλους πού πρέπει να εγκλειστούν στις φυλακές είναι όλες οι ΜΚΟ που φέρνουν παράνομα τους λαθρομετανάστες για μεγάλες οικονόμες που φαίνεται και σήμερα ακόμη γιατί αντιδρούν και ξεσηκώνονται στην Λέσβο για να μην κλείσει το Καρά Τεπέ!
Και για να εξηγούμαι ντόμπρα καθαρά και ξάστερα δεν θέλω να γίνει κανένα κέντρο κράτησης μεταναστών πουθενά στην Χίο γιατί το έχω βιώσει και νιώσει βαθιά στο πετσί μου το 2015 με την συμπεριφορά τους στο νεκροταφείο στο Μυρσινίδι που κατουρούσαν και έκαναν μπάνιο και άπλωναν τα ρούχα τους πάνω στους μαρμάρινους τάφους των προσφυλών μας νεκρών με όλη την βρωμιά τους!
Να σταματήσει επιτέλους αυτή η μεγάλη διχόνοια στην Χιώτικη κοινωνία που ορισμένοι την καπηλεύονται για κομματικά οφέλη και αντιπολιτευτική αναμπουμπούλα!
Εύχομαι σε όλους σας Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση με Υγεία, Χαρά ,Ομονοία και Αισιοδοξία!
Χίος, 25 Απριλίου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.