Η λογική τού φόβου με λίγα λόγια Του Κ. Α. Ναυπλιώτη

 

Στο σημερινό κείμενο δεν θα προχωρήσω στην οποιαδήποτε ανάλυση τού θέματος τής πανδημίας, και να σημειώσω [σχεδόν  επιγραμματικά] κάποιες απορίες, που έχω τη γνώμη πως δεν είναι μόνο δικές μου αλλά απασχολούν την πλειονότητα τού κόσμου.
Να επισημάνω εξ’ αρχής πως το φαινόμενο τού φόβου είναι αντίθετο με εκείνο της φοβίας, γιατί αυτή (η φοβία) σημαίνει ή αν θέλετε σηματοδοτεί παράλογους φόβους που έχουν ή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μεμονωμένα άτομα επειδή νοιώθουν ότι απειλούνται από καταστάσεις που στη πραγματικότητα δεν τα απειλούν.
Στην περίπτωσή μας όμως δεν πρόκειται γι’ αυτό, αλλά για τους φόβους που απειλούν την υγεία όλου τού κόσμου. Πιστεύω δε πως δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει κανείς ως “φόβο της στιγμής”. Είναι γνωστό πως ο φόβος αυτός “στηρίζεται σε δεδομένα που προκαλούν φόβο” αλλά και άγχος στον κόσμο και προέρχεται εν πολλοίς και από τις αντίθετες γνώμες των “ειδικών” περί πανδημίας και του τρόπου αντιμετώπισής της.
Όσο καλόπιστος και να είναι κανείς στα περί πανδημίας, ένα παραμένει ατράνταχτο δεδομένο· ο φόβος τού θανάτου(!) ο οποίος μετατρέπεται σε καθημερινό άγχος, που μπορεί να οδηγήσει σε…ψυχιατρείο! Προσωπικά θεωρώ πως γίνεται εσκεμμένη παραπληροφόρηση αλλά και απόκρυψη στοιχείων που να βεβαιώνουν την αλήθεια τών λεγομένων. Αμφιβολίες υπάρχουν εκτός από την “επιτυχή διαχείριση της κρίσης”, στον τρόπο που οι ιθύνοντες προσπαθούν να την “περάσουν” υποχρεώνοντας τους μή πειθόμενους και απείθαρχους να εμβολιαστούν πληρώνοντας πρόστιμο “μόνο” 100 ευρώ τα οποία θα πάνε για καλό σκοπό…τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ!!!
Τελειώνοντας να πως και τούτο – μια και όλα έχουν ειπωθεί- τα χρήματα είναι πολλά και κάθε εκβιασμός αξίζει(!) και μάλιστα αυτός που “πιάνει” περισσότερο είναι αυτός τού φόβου μπροστά στο θάνατο αλλά και στη χρηματική τιμωρία.
Ας κάνουμε λοιπόν και την “αναμνηστική” τρίτη δόση ως συμβιβασμό μπροστά στο φόβο τής εντατικής και τού θανάτου, αλλά και της χρηματικής και όχι μόνο τιμωρίας.
Τέλος, να ζητήσω  από τους γνώστες ακόμα και από τους διαστρεβλωτές τής αλήθειας, να μου εξηγήσουν τί σημαίνει το επίθετο “αναμνηστική”. Μήπως για να μην ξεχνάμε αυτούς που διαστρεβλώνουν την αλήθεια; λέω μήπως!

knafpl@hotmail.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.