Η οικογένεια Δημητρίου και Ευαγγελίας Κουκουνάρη, στην υπηρεσία της προσφοράς και της έμπρακτης αγάπης

Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου – Κήρυκα θείου λόγου & Μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Αρκετές φορές, μέσα από δημόσια σημειώματά μας, έχουμε αναφερθεί στην πολυποίκιλη και πολυσχιδή δραστηριότητα, που αναπτύσσεται στο «Κουκουνάρειο» Πνευματικό Κέντρο του Ενοριακού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου “Λατομιτίσσης”.

Πρόκειται για ένα Κέντρο, όπου εκπαιδεύονται, καλλιεργούνται πνευματικά και ψυχαγωγούνται εκατοντάδες ενήλικες και παιδιά.

Τριάντα – περίπου – επιμέρους τμήματα αναπτύσσονται στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του, όπου οι εθελοντές και ο υπεύθυνος λειτουργίας του, Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Φιλιππάκης δίδουν τον καλύτερό τους εαυτό, στη διακονία των συνανθρώπων τους, δοξάζοντας έμπρακτα με τον τρόπο τους αυτό τον Θεό.

Κτήτορες του Κέντρου ο (αείμνηστος πλέον) Γεώργιος και η σύζυγός του Καλλιόπη Κουκουνάρης, πιστό γέννημα της ενορίας Παναγίας Λατομίτισσας και μεγάλος ευεργέτης της περιοχής (και όχι μόνο).

Οι ευεργεσίες του Γεωργίου Δ. Κουκουνάρη είναι πάμπολλες. Σε Χίο, Αθήνα, αλλά και την Αμερική (Βοστώνη, Λυν Μασαχουσέτης) όπου είχε εγκατασταθεί ως Ομογενής. Εκεί διέπρεψε, εργαζόμενος σκληρά, τίμια, ενώ ποτέ δεν λησμόνησε τη γενέτειρα γη, την ενορία του και κάθε εμπερίστατο συμπατριώτη του, όταν και όποτε τον είχε ανάγκη.

Αλλά και τα υπόλοιπα τρία αδέλφια του (Στέφανος, Κλαίρη και Αντώνιος Κουκουνάρης) ενίσχυσαν παντοιοτρόπως την ενορία της πατρικής τους  οικογενείας (Δημητρίου και Ευαγγελίας Κουκουνάρη) με δωρεές και άλλου είδους μέριμνες.

Τίμησαν τη μνήμη των γονέων τους και μεγαλούργησαν, πέφτοντας στη βιοπάλη, δημιουργώντας όμορφες οικογένειες, γαλουχημένες στα νάματα της Ορθοδοξίας και της Ελληνικής παράδοσης, που τους παρέδωσαν οι γεννήτορές τους.

Την προσφορά αυτή της οικογενείας Κουκουνάρη κατέγραψε και παρουσίασε, σε έναν καλαίσθητο και πλήρως επιμελημένο και άρτιο τόμο –που μόλις εκδόθηκε– ένας εκ των αδελφών, ο Αντώνιος Κουκουνάρης, Καθηγητής Θεολογίας και Επίτιμος Σχολάρχης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αθηνών.

Ο τόμος των 380 και πλέον σελίδων, φέρει τον τίτλο «Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΗ, ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» και αναφέρεται αναλυτικότατα στον βίο και την πολιτεία όλων των μελών της οικογενείας (γονέων, παιδιών και των μελών τους) και τη συμβολή τους στην ανάδειξη και βελτίωση –δια έργων ευποιίας– της ενορίας Παναγίας Λατομιτίσσης.

Γνωρίζοντας το άδολο του χαρακτήρος, το σπάνιο ήθος, την ευγένεια και τα αισθήματα πίστεως και αγάπης προς την Εκκλησία, του εκλεκτού συγγραφέως του έργου, κ. Αντωνίου Δ. Κουκουνάρη, δηλώνω απερίφραστα ότι, η έκδοσή του, μοναδικό σκοπό και στόχο έχει την εμφάνιση και ανακάλυψη και νεοτέρων δωρητών-ευεργετών, προς διάδοση του λόγου του Θεού και εδραίωση του έργου της Εκκλησίας μας.

Ο τόμος, αφιερώνεται στην «ιερά και αιωνία μνήμη της αγαπημένης συζύγου του, ΜΑΙΡΗΣ (1940-2007)» και διαιρείται σε τέσσερα μέρη:

Στο πρώτο μέρος σκιαγραφείται η πατρική οικογένεια Δημητρίου και Ευαγγελίας Κουκουνάρη και των τέκνων τους.

Στο δεύτερο μέρος καταγράφονται οι δωρεές του Γεωργίου Δ. Κουκουνάρη, Άρχοντος Οστιαρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην ενορία Παναγίας Λατομίτισσας (πλέον των 30 έργων).

Στο τρίτο μέρος εμπεριέχονται οι υπόλοιπες δωρεές του Γεωργίου Δ. Κουκουνάρη και των μελών της πατρικής του οικογένειας στην ενορία Παναγίας Λατομίτισσας και σε άλλους Ναούς, Παρεκκλήσια και Σκήτες του Νομού Χίου.

Στο τέταρτο μέρος γίνεται μνεία στην απόδοση τιμής προς τους δωρητές εκ μέρους της Εκκλησίας.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι, και ο συγγραφέας του τόμου, κ. Αντώνιος Δ. Κουκουνάρης έχει προβεί σε διάφορες δωρεές προς τον Ι. Ναό Παναγίας Λατομιτίσσης. Επιπλέον, με δικές του ενέργειες προσκομίστηκαν και παρέμειναν στον Ι. Ναό Αγίου Νεκταρίου Λατομίου τεμάχια των ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου (Επισκόπου Πενταπόλεως, του θαυματουργού) και του Οσίου Αρσενίου του εν Πάρω, από την Ι. Μονή Λογγοβάρδας Πάρου. Τέλος, στο «Κουκουνάρειο» Πνευματικό Κέντρο εδώρισε στην προσωπική του βιβλιοθήκη.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κ. Αντώνιο Δ. Κουκουνάρη, που με συμπεριέλαβε στον κατάλογο των αποδεκτών του όμορφου βιβλίου του, τιμής ένεκεν, δια χειρών του σεβαστού μου Πρωτ/ρου π. Βασιλείου Φιλιππάκη.

Είχα την ευκαιρία και την τιμή να γνωρίσω από κοντά τον εκλιπόντα Μεγάλο Δωρητή και Ευεργέτη Γεώργιο Κουκουνάρη (1928-2018) από την εφηβική μου ηλικία, όταν τα καλοκαίρια ερχόταν στη Χίο και τιμούσε πάντοτε την ιερή μνήμη και πανήγυρη της Παναγίας μας.

Με την ενορία της Παναγίας Λατομιτίσσης με συνδέουν πνευματικοί δεσμοί, διότι εκεί, στις 15-08-1995, σε ηλικία 17 ετών, χειροθετήθηκα Βηματάριος, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου κυρό Διονύσιο, μάλιστα παρουσία του αειμνήστου Γεωργίου Δ. Κουκουνάρη και πλήθους πιστών.-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.