Η παρουσίαση της υποψηφιότητας του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη

Μια μέρα μετά την θυροκόλληση του Προεδρικού διατάγματος για την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, ο Βουλευτής Χίου, της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, παρουσιάσε την εκ νέου υποψηφιότητα του στο χιώτικο κοινό.

Σήμερα, το απόγευμα Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 στο ξενοδοχείο Χανδρής πλήθος κόσμου που στηρίζουν τη γαλάζια παράταξη αλλά και τον νυν βουλευτή παρευρέθηκε στην παρουσίαση. Στελέχη και σύμβουλοι τόσο από το συνδυασμό του επερχόμενου Δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη αλλά και του νέου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κων/νου Μουτζούρη έδωσαν το παρόν στη σημερινή εκδήλωση.

Ο κ. Νότης Μηταράκης στην ομιλία του έκανε ένα σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, τους στόχους αλλά και τις επιδιώξεις του για το καλό του τόπου μας αλλά και των Χιωτών πολιτών.
Με το σύνθημα “Τώρα μπορούμε” ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Μηταράκης λέγοντας ακόμη τα εξής:
«Στη Χίο, αξίζουμε καλύτερα. Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, καθώς και των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών έστειλαν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι αυτός ο τόπος αξίζει καλύτερα. Θα γυρίσουμε σελίδα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Τέλος, να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα τελικά ονόματα του γαλάζιου ψηφοδελτίου στη Χίο. Αυτό αναμένεται να γίνει προς το τέλος της εβδομάδας από τον πρόεδρο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κείμενο Υποψηφιότητας

Η Χίος, είναι στη ζωή μου από τα πρώτα μου βήματα … από τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας.

Ήταν το κτήμα του πατέρα μου, των παππούδων μου, των προπάππων μου στον Κάμπο.

Ποτίζοντας τις πορτοκαλιές στο περιβόλι, ζώντας ανέμελες στιγμές στην Κώμη και τον Καρφά.

Από την οικογένειά μου έμαθα να είμαι υπερήφανος για τη Χιώτικη καταγωγή μου.

Αυτοί μου δίδαξαν την ιστορία του νησιού μας, τα κατορθώματα των ανθρώπων μας, τον αγώνα των ναυτικών μας.

Από την ξεγνοιασιά της παιδικής μου ηλικίας… μέχρι τα έδρανα της Βουλής, το νησί μας είναι πάντα στις σκέψεις μου, στις πράξεις μου, στα σχέδιά μου.

Σπούδασα, ταξίδεψα, δούλεψα, έζησα στο εξωτερικό.

Όμως γύρισα εδώ.

Γιατί πιστεύω στο νησί και τους ανθρώπους του.

Το 2015, σας ζήτησα να με εμπιστευθείτε, χωρίς ουσιαστικά να με γνωρίζετε.

Κι εσείς, με τιμήσατε με την ψήφο σας.

Σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα, για τον τόπο μας και την παράταξή μας.

Δώσαμε μάχες ως αντιπολίτευση.

Μάχες για να μη χαθούν οι θυσίες που μέχρι τότε είχαμε κάνει όλοι.

Για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης.

Για να κρατήσουμε ζωντανά τα παραγωγικά κύτταρα της κοινωνίας μας.

Εδώ και τέσσερα χρόνια γνωριστήκαμε, δουλέψαμε και παλέψαμε μαζί.

Από την ημέρα της εκλογής μου είμαι διαρκώς στο νησί. Δίπλα σας.

Η Χίος έγινε το σπίτι μου, και οι Χιώτες μια δεύτερη οικογένειά μου.

Και τώρα, είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών. Ο δρόμος άνοιξε με τις Ευρωεκλογές.

Διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν, διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν:

Ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, υποδομές, επίλυση του μεταναστευτικού.

Ένα ειδικό σχέδιο για την Αμανή, τα Ψαρά και τις Οινούσσες.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ζητώ την στήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας.

Ζητώ την ψήφο σας.

Ώστε την επομένη μέρα των εκλογών, να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για την ανάπτυξη της Χίου.

Από όπου μου ζητηθεί, θα είμαι εκεί και θα προσφέρω. Αλλά συγχρόνως, θα παραμείνω δίπλα σας, όπως υπήρξα όλα αυτά τα χρόνια.

Θα δουλέψουμε όλοι μαζί.

Για τη ναυτιλία μας, τη μαστίχα, τον τουρισμό.

Για τους ναυτικούς, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους.

Στη Χίο ενώνουμε δυνάμεις… Για να φέρουμε το νησί μας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής.

Γιατί αξίζουμε καλύτερα.

Τώρα μπορούμε!

Ομιλία Ν. Μηταράκη

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου στην σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών σας κάλεσα για να παρουσιάσω την υποψηφιότητάς μου για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, στην εκλογική περιφέρεια Χίου.

Παρακολουθήσατε ήδη το βίντεο της υποψηφιότητας μου, το οποίο θα σταλεί άμεσα στα ΜΜΕ και θα δημοσιευθεί στα social media. Επίσης από σήμερα λειτουργεί και η νέα ιστοσελίδα μας στην διεύθυνση www.mitarakis.gr

Φίλες και Φίλοι,

Στις Ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, οι πολίτες αποδοκίμασαν με τον πιο έντονο τρόπο την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα για πολιτική αλλαγή.

Υπό το βάρος αυτού του αποτελέσματος, ο κ. Τσίπρας προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογές. Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα, οι πολίτες θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα δώσουν μια ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τεσσεράμισι χρόνια λαϊκισμού, ψεμάτων, ακροβασιών και ανικανότητας είναι πάρα πολλά. Χάσαμε πολύτιμες ευκαιρίες. Χάσαμε μια περίοδο που η Ευρώπη αναπτυσσόταν και εμείς εδώ, αντί για ανάπτυξη, ζούσαμε τον «μύθο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί και θέλει να φτιάξει μια Ελλάδα για όλους, με σεβασμό σε αυτούς που θέλουν να δουλέψουν και να παράξουν, αλλά και μέριμνα για τους πιο αδύναμους.

Μια χώρα που θα στηρίζει την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας συνοψίζεται στο τρίπτυχο:

  • λιγότεροι φόροι,
  • καλύτερες δουλειές,
  • περισσότερη ασφάλεια.

Κυρίες & Κύριοι,

Με έντονο αίσθημα ευθύνης, αλλά και μεγάλη χαρά είμαι εκ νέου υποψήφιος και διεκδικώ την ψήφο σας για μια δεύτερη θητεία ως βουλευτής Χίου.

Την τρίτη συνεχόμενη θητεία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Με εμπειρία, με δυναμική παρουσία και πολύ διάθεση για προσφορά στον τόπο μου.

Στο σύντομο βίντεο που παρακολουθήσατε, θέλησα να μιλήσω για όλα αυτά που είναι για μένα η Χίος. Να δώσω μερικές από τις εικόνες του νησιού μας που κουβαλάω μέσα μου και να σας δώσω μια υπόσχεση για τα επόμενα χρόνια:

Όπως έμεινα στο νησί ως βουλευτής αντιπολίτευσης και παλέψαμε όλοι μαζί, έτσι και ως κυβερνητικός βουλευτής, ή από όποια άλλη θέση μου ζητηθεί, θα συνεχίσω να δουλεύω και να προσφέρω στον τόπο μας.

Στην τοποθέτησή μου σήμερα, και πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε πρώτα ένα σύντομο απολογισμό των τεσσάρων ετών ως βουλευτής Χίου και έπειτα θα σας μιλήσω για το πώς οραματίζομαι τα νησιά μας την επόμενη τετραετία.

Το 2015 ήρθα συνειδητά και έθεσα υποψηφιότητα για βουλευτής Χίου.

Με εμπιστευτήκατε, γνωρίζοντάς με ελάχιστα τότε.

Η πρώτη μεγάλη νίκη μας ήταν το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, όταν όλη σχεδόν η Ελλάδα βαφόταν στα χρώματα ΣΥΡΙΖΑ και η Χίος, παρέμενε γαλάζια.

Το γαλάζιο νησί!

Η περίοδος της αντιπολίτευσης ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Η Χίος έκανε βήματα προς τα πίσω.

Είχαμε απέναντί μας μια κυβέρνηση όχι απλά αντίπαλη, αλλά σχεδόν εχθρική. Που έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι σκοπός της είναι η πλήρης ακύρωση όλου του έργου που είχε γίνει το 2012-2014 για τη Χίο.

Θυμίζω ότι στις άμεσες ενέργειες ήταν να απεντάξει έργα σχεδόν 4 εκ. € που είχαμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ το 2014, πολλά από τα οποία αφορούσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Χίου. Έργα π.χ. για την βελτίωση της παραγωγής μαστίχας, έργα που αφορούσαν την ενίσχυση του τηλεοπτικού σήματος.

Τα μεγάλα έργα της Χίου έμειναν παγωμένα, αδιάφορη η κεντρική κυβέρνηση.

Πρώτο παράδειγμα το αεροδρόμιο της Χίου. Η Κυβέρνηση Σαμαρά ολοκλήρωσε τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις – το δυσκολότερο μέρος ενός δημοσίου έργου –.Με προσωπική μου ευθύνη, μέσα σε οχτώ μήνες το 2014 ολοκληρώσαμε την παραλαβή των απαλλοτριώσεων. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Για το νοσοκομείο, που η κυβέρνηση άφησε να χαθεί δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και αδιαφόρησε για την εκμετάλλευση της περιουσίας του.

Για το Δικαστικό Μέγαρο, τις φυλακές, το λιμενικό σύστημα στα οποία δεν είδαμε πρόοδο.

Η αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στις υποδομές.

Για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών που έπρεπε να επιμείνω με πολλές ερωτήσεις και στο τέλος να ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει επερώτηση για να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και να πληρώσει.

Όπως αντίστοιχα χρειάστηκε διαρκής πίεση για την αποζημίωση όσων επηρεάστηκαν από την μεταναστευτική κρίση.

Ως αντιπολίτευση πράξαμε στο ακέραιο το χρέος μας: Σταθήκαμε αποφασιστικά απέναντι στις πολιτικές που θεωρήσαμε επιζήμιες: με τροπολογίες για τον νησιωτικό ΦΠΑ, για την ασφαλή διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου, την αναγκαστικότητα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Ήμασταν δίπλα στον αγώνα των Χιωτών για το κλείσιμο της Σούδας, τον περιορισμό της ΒΙΑΛ, τις αποζημιώσεις για το μεταναστευτικό.

Διαφωνήσαμε με ημίμετρα, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο ούτε ισορροπεί την επιχειρούμενη κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, ούτε συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Ρόλος της αντιπολίτευσης είναι αφενός να σώσει ότι σώζεται, αφετέρου να θέτει βάσεις για την επόμενη μέρα που θα είναι κυβέρνηση. Και αυτό το έπραξα στο ακέραιο.

Τέσσερα χρόνια, μαζί με εσάς, βλέποντας τα προβλήματα, συζητώντας για λύσεις χτίσαμε ένα σχέδιο για τη Χίο της επόμενης τετραετίας.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Δεσμεύομαι ότι θα προτείνω ξανά ένα άτυπο συντονιστικό συμβούλιο με την συμμετοχή των δύο βουλευτών (και ελπίζω και ο δεύτερος συνάδελφος να τη στηρίξει), δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης, θεσμικοί φορείς για να αντιμετωπίζουμε τα θέματα ολιστικά: καθένας από το πόστο του, με τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος και τους πόρους που διαθέτει.

Κοιτώντας στο μέλλον, έχω παρουσιάσει ένα σχέδιο με τέσσερεις συν έναν πυλώνες, για την πρόοδο της Χίου.

Σχέδιο που συζήτησα με τους πολίτες σε αρκετές ανοικτές ομιλίες: στη Καλαμωτή, το Χαλκειός, την Βολισσό, τα Ψαρά, τη χώρα της Χίου.

Πρώτος πυλώνας η οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις:

  • Στροφή των νέων στη ναυτιλία και εδώ χρειαζόμαστε να εμπλέξουμε και τις ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.
  • Η αύξηση των θέσεων εργασίας στη θάλασσα θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας στη ξηρά: σε γραφεία προσωπικού, σε πάροχους εκπαίδευσης και άλλων συνοδών υπηρεσιών. Έτσι θα γίνει η Χίος ναυτιλιακό κέντρο. Κέντρο ναυτοσύνης. Με συνέργειες με τις Σχολές αλλά και το Πανεπιστήμιο, που θα ενισχύσουμε αποφασιστικά.
  • Ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος με δράσεις ενίσχυσης του brandname της Χίου, κίνητρα για νέες σύγχρονες τουριστικές μονάδες, επενδυτικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως ενίσχυση των υποδομών στις οποίες θα αναφερθώ πιο κάτω. Να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων που συνολικά διαμορφώνουν το τουριστικό μας προϊόν.
  • Στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, έμφαση στα ιδιαίτερα προϊόντα μας, έχοντας ως πρότυπο τη μαστίχα. Αναπτύσσοντας συνέργειες με τον τουρισμό.
  • Ενίσχυση της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, βασισμένοι στο δαιμόνιο του Χιώτη. Δίνοντας έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογίες, όπου η απόσταση της νησιωτικότητας παύει να αποτελεί παράγοντα κόστους.
Δεύτερος πυλώνας η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής:

Η Νέα Δημοκρατία σταθερά τάσσεται υπέρ της στήριξης των πιο αδύναμων και τη διάχυση των ωφελειών της ανάπτυξης στο σύνολο της κοινωνίας. Με δράσεις όπως επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πρόσβαση κάθε παιδιού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στήριξη της οικογένειας εν γένει, αλλά και της μονογονεϊκής οικογένειας.

Εδώ στη Χίο έχουμε τις προϋποθέσεις να κινητοποιήσουμε τη διασπορά, αλλά και την εφοπλιστική κοινότητα και να αναπτύξουμε επιπλέον κοινωφελείς δράσεις. Όχι όμως αποσπασματικά, αλλά οργανωμένα.

Τρίτος πυλώνας η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια η κυβέρνηση έβαλε την τοπική κοινωνία αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα ασύγκριτα μεγαλύτερο των πόρων, των μέσων, αλλά και των αντοχών της. Δίχασε την κοινωνία και αυτό είναι ασυγχώρητο.

Εμείς είμαστε συγκεκριμένοι από την πρώτη στιγμή:

  • ουσιαστική φύλαξη των συνόρων,
  • διαχωρισμό προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες,
  • καμιά μόνιμη παραμονή στα ακριτικά νησιά,
  • επίσπευση και αποδοτικότερη οργάνωση των διαδικασιών ασύλου,
  • διαφανής διαχείριση δημοσίου χρήματος,
  • στήριξη τοπικών κοινωνιών.

Πάντα σε πνεύμα σύμπνοιας, διαλόγου και ανθρωπισμού.

Τέταρτος πυλώνας οι υποδομές, οι οποίες αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη.

Το αεροδρόμιο αποτελεί το πρωταρχικό προσωπικό μου στοίχημα, ώστε επιτέλους να αποκτήσει η Χίος ένα σύγχρονο αεροδρόμιο. Διαφωνώ με την δικαιολογία του Υπουργείου ότι περιμένει τους δρόμους από Δήμο και Περιφέρεια. Το Υπουργείο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας πρέπει να κινηθούν άμεσα, τάχιστα και αυτόνομα. Και για την επέκταση του διαδρόμου αλλά και για την επέκταση και ανακαίνιση του κτηρίου.

Και μετά έχουμε τα άλλα σημαντικά έργα, την ύδρευση και άρδευση, την ανάδειξη και αξιοποίηση του λιμενικού συστήματος, το νοσοκομείο, τα δικαστήρια, τις δικαστικές φυλακές.

Προχθές επισκέφτηκα για άλλη μια φορά το Τελωνείο. Αποτελεί την βασική πύλη εισόδου του νησιού μας και είναι απαράδεκτο. Πρέπει να επεκταθεί και να εκσυγχρονιστεί. Είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουν οι επισκέπτες μας.

Τέλος χρειαζόμαστε ένα ειδικό σχέδιο που θα αφορά αποκλειστικά τα μικρότερα νησιά μας Ψαρά και Οινούσσες καθώς και την Αμανή. Περιοχές που χρειάζονται δημογραφική ενίσχυση.

Με φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους, σταθερή πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας και υγείας, σταθερές συγκοινωνίες, «άνοιγμα» σε νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και αξιοποίηση τοπικών προϊόντων προκειμένου να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Το 2015 κάποιοι έλεγαν ότι θα εκλεγώ και δεν θα ξαναεμφανιστώ στο νησί. Κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα ξανακατέβω υποψήφιος στη Χίο.

Οι πράξεις μου όμως τα διαψεύδουν όλα αυτά.

Όχι μόνο ήρθα, αλλά έμεινα όλη την τετραετία. Έκανα τη Χίο σπίτι μου, έφτιαξα εδώ τις παρέες μου. Και τώρα θα πάμε όλοι μαζί για μια δεύτερη θητεία.

Στην πρώτη θητεία κρίναμε, καταγγείλαμε και στηρίξαμε με κάθε τρόπο το νησί.

Η δεύτερη θητεία είναι η ώρα της ουσιαστικής παραγωγής έργου.

Στόχος μου να σταθώ απέναντι σας σε τέσσερα χρόνια και να σας παρουσιάσω συγκεκριμένο έργο.

Έργο ουσιαστικό για τους ανθρώπους της Χίου.

Έργο σε συνεργασία με όλες τις υγιής δυνάμεις του νησιού μας.

Στη Χίο ενώνουμε δυνάμεις!

Ενώνουμε δυνάμεις για το καλό του τόπου και των ανθρώπων του.

Οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες για να πάμε τον τόπο μπροστά.

Οι συνθήκες είναι ώριμες να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις δεκαετιών.

Τώρα μπορούμε!

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.