Η Πολιτική Συνοχή της Ε.Ε. δίπλα στους μικροεπιχειρηματίες

Η Πολιτική Συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει χρηματοδοτήσεις στη χώρα μας από την δεκαετία του 1980 μέσω των προγραμμάτων της. Αυτή τη φορά ενισχύει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με κονδύλια του ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον COVID 19, ενισχύοντας έτσι, επιχειρήσεις και εργαζομένους, ώστε να μην αναγκαστούν οι επιχειρήσεις να κλείσουν, αλλά και να μην μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 ως ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά επί του οποίου θα υπολογιστούν το ακριβές ποσό επιχείρησης προκύπτουν από το άθροισμα των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών, του συνόλου των Δαπανών για Παροχή Υπηρεσιών, του συνόλου των Ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση, του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε Αγροτικές Βιολογικές δραστηριότητες) και των Διαφόρων Λειτουργικών Εξόδων.
Μετά από απόφαση  του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη και ενέργειες της διαχειριστικής αρχής της Π.Β.Α, εκδόθηκε νέα τροποποίηση της πρόσκλησης με τίτλο «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» με αντίστοιχη παράταση της λήξης υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο. Η νέα ημερομηνία λήξης υποβολών είναι η 14η Ιανουαρίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν βάζουν στα ταμεία τους χρήματα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται διάφορα χρέη, διακανονισμοί χάνονται ή μετακινούνται μερικούς μήνες αργότερα και θα τους ζητούνται να καταθέσουν 4 -5 μήνες μετά υπέρογκα ποσά. Εδώ χρειάζεται γενναιόδωρη ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Για αυτό το λόγο προστέθηκαν νέοι επιλέξιμοι ΚΑΔ στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα μεταβλήθηκε η δημόσια χρηματοδότηση που καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000,00 € και μέγιστο τα 35.000,00€ έτσι ώστε να συμπεριληφθεί  μεγαλύτερος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Προστέθηκαν στους Δικαιούχους της ενίσχυσης, επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ΑΜΚΕ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες (ΑΜΚΕ) και Ιδρύματα, εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: (α) να έχουν και επιχειρηματική δραστηριότητα και (β) να υπόκεινται σε φόρο). Μπορούν να υποβάλουν πρόταση ακόμα και οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κλπ)».
Πρόκειται για μια ανάσα πνοής για τους επιχειρηματίες. Για αυτό το λόγο όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν πληγεί από τις καταστάσεις που βιώνουμε το τελευταίο έτος ως χώρα λόγω της πανδημίας, να σπεύσουν να κάνουν τα χαρτιά και τις αιτήσεις που χρειάζονται προκειμένου να επωφεληθούν του προγράμματος.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.