Η πολιτιστική εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» ταξίδεψαν στη Χίο

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 13:00-15:00 ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου συνεχίζουν το οδοιπορικό τους στη μυροβόλο Χίο, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.

Η δεύτερη εκπομπή του αφιερώματος, επικεντρώνεται στα ξεχωριστά «Βορειόχωρα» του νησιού. Σ’ ένα επιβλητικό τοπίο, με πλούσια παράδοση, εξαιρετική γαστρονομία και φιλόξενους ανθρώπους.

Η Βολισσός και τα Καρδάμυλα είναι τα κεντρικά σημεία αναφοράς για την παράδοση της περιοχής, ενώ πύλη για τα βορειόχωρα αποτελεί το Πιτυός αφού είναι ένας από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς στη Χίο.

Στο Πιτυός συναντάμε τραγουδιστές που μοιράζονται μαζί μας βυζαντινά τραγούδια, τις ρίμες, τα ψαλτοτράγουδα και τους αμανέδες. Έπειτα ακολουθεί ένα χορευτικό γλέντι στη γραφική πλατεία του χωριού με βιωματικούς χορευτές απ’ όλα τα βορειόχωρα Βολισσό, Καρδάμυλα, Πιτυός, Βίκι, Καμπιά, Σπαρτούντα, Κηπουριές, Αφροδίσια, Ποταμιά, Κουρούνια.

Τέλος καταλήγουμε στον Κάμπο της Χίου, στο μοναδικό Αρχοντικό των Αργέντι, όπου συναντάμε τους μαθητές από το «Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου», που με σοβαρότητα και αφοσίωση ασχολούνται με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, τα τραγούδια και τους χορούς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.